8. ledna 2015 • 13:52

Palát září. Pro kluky v šatně je vzorem, chválí pracanta trenér

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co musí Češi změnit, aby za týden uspěli a kdo si řekl o místo do Prahy?
Varaďa by nedopustil chyby, které stály Pardubice titul. Kabina má příliš velkou moc
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mladý a nadaný tým Tampy sedí na čele Východní konference a spoléhá se poslední dobou hlavně na útok ve složení Nikita Kučerov-Tyler Johnson-Ondřej Palát. Poslední jmenovaný se v této formaci stará o defenzivu, přesto zvládá sbírat body a na svou hru slyší samou chválu. "Myslím si, že je to on, kdo drží celou lajnu pohormadě," pochválil trenér Jon Cooper.



Trio mladých pušek patři mezi největší překvapení letošního ročníku. Palát s Johnsonem vedle sebe občas nastupovali už během loňské sezony a oba se dokázali dostat do nominace pro nejlepšího nováčka roku. Jedenadvacetiletý ruský snajpr vedle dvou techniků zapadl na podzim a spolu ničí obrany soupeře. V polovině sezony už dohromady posbírali 118 bodů!

Johnson, nikdy nedraftovaný borec, se dělí o třetí místo v prodkutivitě soutěže, Kučerov zase o desáté. Spolu jsou i na čele ligové statistiky +/- a na čtvrtém místě je následuje právě Palát. Nejproduktivnější hráč Lightning z loňské sezony je pro kouče Coopera klíčový mužem.

Ligové hodnocení +/- :
1. Johnson (Tampa) - + 26
2. Kučerov (Tampa) - + 26
3. Forsberg (Nashivlle) - + 23
4. Palát (Tampa) - + 22
5. Pacioretty (Montreal) - + 21

"Nemůžu mluvit za mužstvo, ale kdybyste dělali v šatně průzkum, kdo je v týmu pro svůj přístup největším vzorem, věřím tomu, že velkou většinu hlasů získá právě Palát," vynáší trenér do nebes rodáka z Frýdku-Místku.

Objev loňské sezony je pro něj díky pečlivé hře na obou stranách kluziště nepostradatelný. Hraje přesilovky, hraje oslabení, střílí důležité góly. "Tím co na ledě dokáže mi připomíná Patrice Bergerona. Hlavně poctivě maká a nikdy u toho neremcá," přišel Cooper s další velkou poklonou.

Vítěz Stanley Cupu s Bostonem je totiž v zámoří váženou hokejovou postavou. Díky své všestrannosti už dvakrát získal zlato na olympijských hrách a dvakrát bral na konci ročníku také cenu pro nejlépe bránícího útočníka soutěže. A na tu měl v roce 2014 podle Cooper být nominován také Palát.

Kanadské bodování NHL:
1. Voráček (Philadelphia) - 48 bodů (15+33)
2. Seguin (Dallas) - 47 bodů (26+21)
3. Malkin (Pittsburgh) - 45 bodů (18+27)
4. Johnson (Tampa) - 45 bodů (17+28)
...
11. Kučerov (Tampa) - 41 bodů (17+24)
...
35. Palát (Tampa) - 32 bodů (9+23)

"Vždycky jsem byl zodpovědný typ, primárně se snažím, aby puk byl daleko od naší brány," vysvětloval svůj postoj účastník ZOH v Soči. Přesto pohled do statistik trochu mate. Palát totiž v posledních sedmi duelech sesbíral parádních 13 bodů! "To víte, když hrajete s takovými hráči jako jsou Johnson s Kučerovem, to body naskakují lehce," usmíval se v rozhovoru pro NHL.com.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud