Martin Tomaides
16. března 2015 • 13:00

NHL má nový objev. Láme rekordy, ničí puky a chytá hamburgery

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Základní část se pomalu chýlila ke konci, Ottawa měla blíže ke dnu konference než k postupové osmičce a navíc se jí zranili oba gólmani. Konec sezony, říkali si asi mnozí a klub nouzově povolal neznámého nikdy nedraftovaného Andrew Hammonda. Uplynul měsíc, Ottawa je devátá a sedmadvacetiletý gólman útočí na rekord, který pamatuje dobu před 2. světovou válkou.



Jeden jediný měsíc stačil k tomu, aby se z Hammonda stal postrach. Od 18. února do 15 března se našel jediný tým (Minnesota), který ze soboje se sedmadvacetiletým brankářem odcházel jako vítěz. A to navíc až po samostatných nájezdech. Ostatních deset utkání si Hammond osladil vítězstvím a co víc, nikdy neinkasoval více než 2 branky.

Nuda? Jak by mohla. "Vyhrávání vás nikdy nemůže omrzet. Navíc mě těší, že si to můžu užívat nejen já, ale celý tým," řekl například deníku Ottawa Sun.

Brankář Ottawy s vítěznou trofejí.Foto ČTK/AP

Chvála ze strany spoluhráčů a šok z kabiny soupeře už v šatně patří k běžné pozápasové ceremonii. Za gólmana už teď spíš mluví historická numera. Specializovaný statistický server Elias Sports Bureau například zjistil, že Hammond útočí na rekord legendárního Franka Brimseka z roku 1938, který 2 a méně branek inkasoval ve svých prvních 12 zápasech kariéry. Jeden zápas tedy chybí.

Hammond se také stal teprve pátým brankářem ligy, který ve svých prvních jedenácti utkáních NHL vychytal minimálně jeden bod. Během vítězné série se také stal úplně první mužem, který během dvou utkání ve dvou dnech vychytal nulu na ledě Anaheimu a Los Angeles. V zámoří si zkrátka umí s čísly vyhrát...

Nový maskovaný objev také velmi rychle rozšířil svou přezdívku. "Hamburglar" je kreslená postavička jednoho z fast foodových řetězců, která pravidelně vystupovala v televizních reklamách. A brankář ji kdysi nosil na své masce.

A když ve včerejším utkání proti Philadelphii znovu kouzlil a pochytal všechny nájezdy soupeře v závěrečném rozstřelu, mohl si pak z ledu zvednout i ocenění jednoho z fanoušků. Nebyla to ani kšiltovka, ani růže, ani třeba plyšová hračka. Správně, byl to hamburger.

Zajímavé příběhy ale přicházely i v utkáních předchozích. Například v pátek, kdy jeho Ottawa čelila rozjetým NY Islanders. Těsně po polovině utkání schytal pecku přímo do helmy od Johnnyho Boychuka. Tedy od chlapíka, kterému se pro jeho tvrdou střelu říká "Johnny Rocket".

Hammond jen matně máchl lapačkou, tuhle dělovku vážně nezachytil a hned se složil k zemi. Přežil. Maska také. Ale puk byl značně pohmožděn a do hry musel další. "Musím poděkovat firmě ProGoalie, že mi ochránila bednu a nenechala střelu od Boychuka, aby mi setla hlavu," chválil například na svém Twitteru.

Kolem Hammonda se zkrátka stále něco děje. Chcete sledovat další vývoj jeho rekordní štreky? Příští duel hrají Senators v noci na středu proti Carolině.

VIDEO: Tahle rána Hammondovi málem rozbila masku

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud