11. června 2015 • 10:56

Mládě, které hlídá bránu Tampy. Pubertu měl už v devíti, hlásí kouč

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poutavý příběh píše dvacetiletý brankář Andrej Vasilevskij, který v bráně Tampy ve čtvrtém finále nahradil zraněnou jedničku Bena Bishopa. Už když před pár lety přišel do Kanady, aniž by uměl slovíčko anglicky, bylo celému okolí jasné, že před ním stojí jeden z největších talentů současnosti. "Řeč neuměl, ale nebylo potřeba slovník, abych tohle okamžitě poznal," řekl trenér brankářů Charles McTavish, který se tehdy mladíka ujal.



Zkušený a ověřený gólman je základem úspěšného mužstva. To ví každý. Přesto v Tampě tušili, že když se zdravotní stav poraněného Bishopa zhorší, nemusí se toliko strachovat. V záloze mají zelenáče Vasilevského, který si bude vědět rady.

Rodák z Tyumenu přišel do zámoří v sedmnácti letech a začal přes léto pracovat s McTavishem, jenž okamžitě viděl z Vasilevského obrovské nadšení, odhodlání a disciplínu. Na společné tréninky pravidelně chodil o dvě a půl hodiny dříve, aby se pořádně protáhl. Do postele pak večer taky brzy, kvůli řádné regeneraci. "Jako kdybyste na něm viděli, že ví, že to je obrovská šance a že by ji neměl podělat," chválil pro NHL.com McTavish.

Andrej VasilevskijFoto ČTK/AP

Další výhodou byla fyzická stránka. "Brankáři jsou v sedmnácti letech většinou vysocí a hubení. Ale on byl naprosto fyzicky připraven, vypadal jako chlap v pětadvaceti letech. Nevím, možná prošel pubertou už v devíti," usmíval se McTavish. A také další vývoj brankáře mu dal za pravdu.

Ve svém věku se stal šestým nejmladším gólmanem historie, který si svůj první start v play off připsal rovnou ve finále. "Já nevím, já ve dvaceti letech... no zkrátka jsem asi dělal a řešil úplně jiné věci," kroutil nad mladíkem hlavou spoluhráč Brian Boyle.

Vysoký útočník ale překvapen nebyl. V průběhu sezony si zvykl na to, jaké výkony Vasilevskij podává a že je na něj v bráně spoleh. "Jen předvedl to, co si o něm všichni myslíme. Uklidňujícím způsobem na nás působí už to, když vidíme, jak tvrdě se připravuje i když dlouhé týdny nechytá," chválil Boyle brankáře, který ve středeční bitvě pochytal 17 z 19 střel Blackhawks.

Na led tedy vkročil brankář jako první a velkou hlavu si z děje nedělal. "Byl jsem nadšený a připravený. Cítil jsem se skvěle, je to sen zahrát si finále Stanley Cupu," řekl pro ESPN mladík a těšil ho podaný výkon. Samozřejmě sportovně dodal, že mohl být ještě lepší.

Chicago duel i přes převahu hostů nakonec vyhrálo 2:1 a vyrovnalo tak stav série. Kdo půjde v následující bitvě proti Blackhawks do brány, to ještě neví ani trenér Jon Cooper. "Bishop se ale určitě v sérii ještě objeví. Jen si nejsem jistý, ve kterém to bude zápase," řekl novinářům kouč.

Jaký borec nakráčí do klece Lightning ale vůbec neřeší muži z herního pole. "Vasy byl hozen do vody a byl vynikající. Takže kdokoliv stojí v bráně, má naši plnou důvěru," řekl kapitán Steven Stamkos.

VIDEO: Sestřih utkání Chicago - Tampa Bay

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud