11. června 2015 • 08:27

Stařík Timonen si poprvé zkusil finále. A přiblížil si stříbrný sen

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před koncem základní části vyměnil dobře známé a oblíbené prostředí Philadelphie za perfektně šlapající organizaci Chicaga. Věděl, že ho čeká konec kariéry, nejen kvůli ubíhajícím rokům, ale především kvůli nebezpečným krevním sraženinám, které ho donutily vynechat téměř celý ročník. A teď, na skolnku bohaté kariéry, čeká na Kimmo Timonena možná ocenění úplně nejsladší. Stanley Cup.



Tři finálové zápasy proti Tampě jenom sledoval z hlediště. V předchozích duelech totiž zrovna nepřesvědčil. Ale tak zkuste si po několikaměsíční léčbě a neustálé duševní hrozbě zase naskočit na led. A navíc hned zařadit tu nejvyšší rychlost. Na jinou se totiž v Chicagu nejezdí.

Zápas číslo čtyři byl tedy letos pro čtyřicetiletého Fina tím premiérovým. "Nemůžu se dočkat," hlásil hned před startem. "Nebudu vám lhát, cítím se skvěle," sdělil novinářům Timonen, který už si jedno finále zahrál. Bylo to v roce 2010 s Philadelphií a výhru tehdy slavilo právě jeho současné mužstvo.

Trenér Joel Quenneville byl na svého nesjtaršího svěřence značně opatrný. Svou sílu v obraně totiž pravidelně rozděluje mezi prověřená jména. Přesto chválou nešetřil. "Jeho výhodou je, že víte, že od něj vždycky můžete očekávat konstantně kvalitní výkon. V obranné zóně si vždycky umí pohlídat kotouč, v celém play off pro nás odvádí cenné služby," chválil pro NHL.com šéf domácí střídačky.

Timonena přesto pustil na led jen na 8 střídání a necelých šest herních minut. Přesto málem napsal pěkně šťavnatý příběh, v průběhu utkání totiž zvládl napálit tyčku. "Pěkně děkujeme tyčko, že jsi takhle pokazila Timonenův příběh," napsal si například na Twitter populární novinář Elliotte Friedman.

Chicago nakonec slavilo výhru, i když kdo byl na ledě lepší, bylo jasné. "Dneska to byla bezpochyby Tampa," řekl obránce Blackhawks, kterého podpořila i číselná statistika. Například v první třetině vystřelili domácí jen dvakrát na bránu. Závěrečná radost přesto patřila jim, včetně Timonena. Ten byl rád, že naskočil a svůj přísun minut vůbec neřešil.

"Samozřejmě je příjemnější, když trávíte na ledě více času. Dostanete se do tempa, lépe si porozumíte s pukem a naberete sebevědomí. Ale je to jak to je, každý máme svou roli," byl v klidu Timonen, který se znovu přiblížil první velké výhře svého hokejového života.

"Člověk se v životě nedostane do mnoha šancí, jako je tahle. Chci to tentokrát dotáhnout do konce," zakončil.

VIDEO: Sestřih utkání Chicago - Tampa Bay

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud