12. června 2015 • 13:09

Paláta před lety inspiroval Kubina. Na jeho zahradě obdivoval Stanley Cup

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednoho v Tampě Bay zbožňovali před lety a v jejich dresu se nakonec stal nesmrtelným, ten druhý se o to pokouší teď. Když obránce Pavel Kubina v roce 2004 vyhrál s Lightning slavný Stanley Cup, dovezl ho při jedné z letních oslav i domů na zahradu v Janovicích. Tam si ho mohli prohlédnout i fanoušci, mezi kterými se objevil i třináctiletý Ondřej Palát, jenž je teď s Tampou dva kroky od Poháru.



Kubina byl pro mladého chlapce tehdy vzorem, samozřejmě hlavně proto, že co se zeměpisné polohy týče, byli téměř sousedi. Díky němu se naučil zbožňovat Tampu, v noci sledoval finálové bitvy proti Calgary, které mužstvo z Floridy dovedlo do zdárného konce.

O pár týdnů později viděl Pohár na vlastní oči, to když ho Kubina přivezl domů. Tehdy si Palát uvědomil, že by ho také jednou chtěl získat. "Bylo to krásné. Velký stříbrný pohár," zavzpomínal s úsměvem. Jeho příběh, to je totiž tak trochu hollywoodský scénář.

V kempu Tampy se poprvé objevil v sezoně 2011/12 a stihl se tak ještě potkat se zkušeným obráncem, který pomalu mířil ke konci hráčské kariéry. Kubinovi se mladík okamžitě zalíbil, bavil ho jeho přístup, i hráčská šikovnost. Ale to, že Palát si před lety na jeho zahradě prohlížel Stanley Cup, to netušil. Navíc teď o něj útočník s osmnáctkou na zádech v barvách stejného klubu také bojuje.

Pavel Kubina vždy patřil k oporám národního týmu.Foto Michal Beránek (Sport)

"Abych pravdu řekl, je to takový malý zázrak," vykládal Kubina pro sportsnet.ca. "Kdybyste mi před 11 lety řekli, že se mi po zahradě prohání děcko, které bude takhle blízko k výhře ve Stanley Cupu, tak bych nevěřil," řekl osmatřicetiletý zadák, který po skončení kariéry žije na Floridě.

Letošní boj Lightning, za které v zámoří odehrál téměř deset celých sezon, samozřejmě sleduje velmi zblízka. A obdivuje výkony Paláta, kterého skauti v NHL dvakrát při draftu přehlédli a on by se jim teď mohl s klidem vysmívat. Kdyby chtěl.

"Nejdříve hodně hrál na farmě, ale makal a makal a podívejte se, kde teď je. Patří mezi nejlepší hráče soutěže," chválí Kubina mladíka, jenž je součástí útoku "trojčat", která v průběhu celého ročníku ničila soupeře.

Palát samozřejmě od nízkého věku sledoval svůj sen, kterým byla NHL. Když měl tedy v roce 2004 možnost Stanley Cup spatřit, věděl, že kvůli pověře by se ho rozhodně neměl dotýkat. "To ale tenkrát ani nešlo. Bylo tam tolik lidí, že jsem se vlastně ani pořádně nepřiblížil," pamatuje na oslavu na místním fotbalovém hřišti, kde se tehdy podle Kubinových slov vyskytlo zhruba 10 tisíc lidí.

Role se pomalu otáčí a když se zadaří, brzy by se s Pohárem mohli radovat oba hokejisté. "Bylo by to úžasné a byla by to i nádherná vzpomínka na rok 2004," připouští Kubina a dodává přirovnání k tehdejšímu týmu. "Ani nám před sezonou nikdo moc nevěřil, přesto jsme to nakonec celé vyhráli."

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud