4. dubna 2016 • 09:58

Nestárnoucí Jágr i mladé nohy. PĚT důvodů, proč je Florida v play off

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
  • Florida bude po čtyřech letech znovu v play offFlorida bude po čtyřech letech znovu v play offFOTO: ČTK/AP

    Tvrdým bojem v průběhu celé sezony si hokejisté Floridy zajistili poprvé po čtyřech letech a teprve popáté v historii místo v bojích o Stanley Cup. I když ten poslední krok neudělali na ledě, Panthers pomohla nedělní prohra Bostonu v Chicagu. To ale už byla pouhá formalita a potvrzení bodově nejlepší sezony klubu v NHL. Jaké jsou důvody týmového vzestupu? Server NHL.com jich připravil hned pět.

  • 1. Nestárnoucí Jaromír Jágr

    Jaromír JágrFoto ČTK/AP

    V únoru mu bylo už 44 let, přesto podává lepší výkony než mnoho těch, kteří se narodili až poté, co Jágr už v NHL válel. Nikdo jeho věku zároveň v nejlepší lize světa nedokázal vstřelit 26 gólů a připsat si 62 bodů. Ve statistice +/- (+19) je na tom zatím nejlépe od sezony 2006/07, kdy ještě hrával za NY Rangers. Na Floridě válí s o generaci mladšími Aleksandrem Barkovem a Jonathanem Huberdeauem a jsou si vzájemně velm prospěšní.

    "Už je samozřejmě starší, ale pořád ví, co dělat pro to, aby byl úspěšný a tým vítězil. Už když sem přišel, absolutně jsem o něm nepochyboval," řekl dvaadvacetiletý Huberdeau.

  • 2. Vůdcovství zkušených hráčů

    Shawn ThorntonFoto ČTK/AP

    Jágr není jediným "staříkem", který předává zkušenosti mladému týmu, jenž bude tvořit jádro v příštích mnoha letech. Obranu jistí s více než 22 odehranými minutami v každém zápase šestatřicetiletý Brian Campbell, vítěz Stanley Cupu z roku 2010 a čtyřnásobný účastník All-Star Game. Velkou hodnotu má také o dva roky starší bitkař Shawn Thornton, který sice naskočil zhruba jen do poloviny utkání, má ale respekt a Stanley Cup získal rovnou dvakrát. Stejně jako devětatřicetiletý kapitán Willie Mitchell. Kdo si tedy je na ledě nejistý, oporu může hledat na mnoha místech.

  • 3. Jistota v brankovišti

    Roberto LuongoFoto Reuters / Robert Mayer-USA TODAY Sports

    Další veterán Floridy sedí v bráně. Brzy sedmatřicetiletý Roberto Luongo zažívá výtečný ročník a mnohokrát tým zachránil. Navíc už se řadí mezi legendy, během sezony v počtu výher přeskočil například Granta Fuhra či Glenna Halla. Na pozici dvojky navíc čeká na svou šanci spolehlivý Al Montoya, který vždycky dokázal zaskočit a mužstvo podržet když bylo třeba.

  • 4. Mladé nohy

    Vincent TrocheckFoto Reuters / Brad Penner-USA TODAY Sports

    Aleksander Barkov nebo Aaron Ekblad jsou často probíraná jména, ale nejsou to jediní mladíci, kteří Panthers táhnou. Mezi elitu se vyšvihl například dvaadvacetiletý Vincent Trocheck, který už dokázal vstřelit 25 branek a sám Jágr ho nazýval nejlepším hráčem mužstva, než se před pár dny zranil. "Největší překvapení sezony, jeho hra mě vážně baví," chválil český veterán.

    Dalším, kdo se slušně rozstřílel, je před sezonou získaný Reilly Smith. Čtyřiadvacet gólů je zatím jeho maximem a také on výrazně přispěl k tomu, že Panthers mají osmý nejlepší útok v lize.

  • 5. Trenér Gerard Gallant

    Gerard GallantFoto Reuters / Robert Mayer-USA TODAY Sports

    Dvaapadesátiletý kouč přišel do týmu před uplynulým ročníkem a na pozici hlavního kouče toho za sebou mnoho neměl. Naposledy působil v Columbusu v sezoně 2006/07. K Panthers ale sedl výtečně, už v prvním roce pomohl zvednout klub o celých 25 bodů a teď je jeho parta teprve jinde. Generální manažer Dale Tallon si ho hned pojistil až do roku 2019.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud