Matěj Hejda
11. dubna 2016 • 11:10

Jágra čeká tým, na který umí. Islanders ho ale budou chtít řezat

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
  • Jak si povede Jágrova Florida v souboji s New Yorkem IslandersJak si povede Jágrova Florida v souboji s New Yorkem IslandersFOTO: koláž iSport.cz

    Až do samotného závěru základní části čekala Jágrova Florida na svého soupeře pro play off. Po domácí prohře s Philadelphii se jím stali hokejisté New York Islanders. Tým s velkou tradicí, který v 80. letech slavil čtyři vítězství Stanley Cupu v řadě a pak si prožil roky na samotném dně NHL. V posledních čtyřech letech se však parta kolem kapitána Tavarese potřetí probojovala do play off. Co všechno potřebujete o Jágrově nejbližším soupeři?

  • John Tavares

    John Tavares je hlavní hvězdou sérieFoto Reuters / Brad Penner-USA TODAY Sports

    Při vší úctě k Jaromíru Jágrovi či jeho mladým kolegům v první útočné řadě Panthers. Je to právě pětadvacetiletý kapitán Islanders, jenž by měl být v sérii nejlepším hráčem na obou stranách. Tavarese v rozjezdu sezony výrazně přibrzdila silná viróza, kvůli které se dlouho dostával do optimální formy. Přesto nakonec v sezoně nasbíral solidních 70 bodů. Ke smůle Floridy před play off nabral rodák z kanadské Mississaugy nebývalou formu, když ve čtyřech závěrečných utkáních nasbíral devět bodů.

  • Čtvrtá řada bouráků

    Martin, Clutterbuck a Cizikas hrají neskutečně rádi do těla, ale často také střílí gólyFoto Profimedia

    Trio ve složení Matt Martin, Cal Clutterbuck a centr Casey Cizikas je označováno za nejlepší čtvrtý útok NHL. Kouč Capuano jim naprosto věří a nebojí se je stavět proti jakékoliv lajně soupeře. Pětadvacetiletý Cizikas vylepšil své kariérní maximum na 29 bodů a je klíčovým hráčem pro oslabení. Bourák Clutterbuck má již 15 gólů včetně pěti vítězných. A to nejlepší na závěr! Tvrďák Matt Martin vede v ligu s 365 hity. Clutterbuck s 288 skončil čtvrtý. Obránci Floridy se bez debat mohou těšit na poctivý play off hokej.

  • Bilance na domácím ledě

    Nassau Veterans Memorial Coliseum legendární hala New Yorku Isladers, kde tým slavil zisk čtyř Stanley CupůFoto Profimedia

    Islanders se i přes nevoli svých věrných fanoušků po 43 letech přesunuli z Long Islandu do Brooklynu. Stařičkou Nassau Veterans Memorial Coliseum vystřídala moderní, ale pro hokej nepříliš vyhovující Barclays Center, kde hraje také basketbalový tým NBA Brooklyn Nets. Přirozeně se nabízela otázka: Jak si Islanders povedou v nové domácí aréně. I přes nepříliš vysoké návštěvy se jim podle výsledků dařilo. Islanders mají v Brooklynu bilanci 25-11-4.

  • Zranění

    Jaroslav Halák stál naposledy v bráně 8. březnaFoto Reuters / Sergei Belski-USA TODAY Sports

    Největší ztrátu Islanders počítají v brankovišti. Slovenský reprezentační brankář Jaroslav Halák je pro zranění třísel mimo od 8. března a přesto že již začal bruslit, začátek play off nejspíš nestihne. Náhradník Thomase Greis si sice vede nad očekávání dobře, přesto ztráta zkušeného brankáře však může být klíčová pro úspěch Islanders. Kouči Capuanovi navíc bude chybět spolehlivý obránce Travis Hamonic a útočník Anders Lee, který si v závěru ročníku zlomil nohu. Otazník visí takénad štědře placeným běloruským reprezentantem Michailem Grabovskim.

  • Bilance Jaromíra Jágra

    Jaromíru Jágrovi se na Islanders nebývale daříFoto ČTK/AP

    Těžko budete hledat jiný tým, na které by se české legendě tak dařilo. Čtyřiačtyřicetiletý útočník ve své kariéře proti Islanders nastoupil k 109 utkáním a připsal si neskutečných 154 kanadských bodů. O 34 bodů míň než proti Philadelphii, jež podle statistiky patři také k jeho oblíbeným celkům. Bude zajímavé sledovat, jestli Jágr dokáže proti Islanders dominovat i v těžkých bojích vyřazovacích zápasů.

  • Situace v brankovišti

    Thomas Greiss se chopil šance a Islanders pomohl do play offFoto Reuters / Christopher Hanewinckel-USA TODAY Sports

    O zranění prvního brankáře Jaroslava Haláka už byla řeč. Němec Greiss se však v druhé polovině sezony prezentoval skvělými čísly. Otázkou však zůstává, jak se v NHL nepříliš prověřený brankář vyrovná s tlakem v play off. Navíc v brankařském duelu se utká s velezkušeným Robertem Luongem. Gólman italskými kořeny zvláště při olympiádě ve Vancouveru, kdy dotáhl Kanadu ke zlatým olympijským medailím, jasně ukázal, že si s tlakem dokáže poradit. Luongo byl navíc Islanders draftovaný. Klub z New Yorku si však jeho služeb vůbec nevážil a jako mladého jej poslal právě na Floridu v jedné z nejhorších výměň historie NHL. 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud