Martin Tomaides
30. května 2016 • 14:14

Co čekat od Hertla ve finále? S ním před bránou to klape, chválí Thornton

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z českého pohledu bude nejsledovanějším mužem. Kdo by nepřál tomu pracantovi, který vyrostl na statku a všude rozdává samé úsměvy, pořádný úspěch. Tomáš Hertl k němu má blízko, se San Jose už je ve finále Stanley Cupu a fanoušci kalifornského týmu na něj budou proti Crosbymu a spol. spoléhat. Budete sledovat finále? Dívejte se před bránu Pittsburghu. Tam bude připraven uspět.



Dlouhou cestu ušel Hertl během tří sezon v zámoří. V San Jose si ho oblíbili hned během prvního ročníku, líbil se jim střelecký čuch mladého Čecha i viditelný potenciál a urostlá postava. A tak na bývalém útočníkovi Slavie zapracovali a začali ho učit všestrannosti.

Hertl se nejen dle čísel každým rokem zlepšuje. A co je důležitější, chce se zlepšovat! Soupiska San Jose je plná známých tváří a chvíli trvalo, než se pro českého hokejistu našlo místo, které bude vhodné pro něj, i pro tým. Nakonec z toho byl první útok, kde hrají dva hvězdní Joeové.

Šestatřicetiletý Thornton, jednička draftu z roku 1997, vítěz kanadského bodování ze sezony 2005/06, budoucí člen Síně slávy a muž, jehož plnovous dosahuje takových rozměrů, že by se o něj klidně mohla přihlásit některá ze světových botanických zahrad. A o pět let mladší kapitán Pavelski, střelec, kterého se třinácti góly ještě v této vyřazovací části nikdo nepředehnal.

Dvaadvacetiletý Čech oba doplňuje díky své metrákové postavě. Brankoviště soupeře se stalo jeho přirozeným působištěm, brání ve výhledu, obtěžuje gólmana i obránce, naučil se perfektně tečovat. "První lajna válí a klukům to tam padá," potvrdil v rozhovoru pro pondělní deník Sport spoluhráč Roman Polák.

Pittsburgh proti San Jose. Co čekat od finálových bitev o Stanley Cup?
Video se připravuje ...

Úderný v prostoru před bránou

Ve vyřazovací části zatím Hertl zapsal deset bodů, z toho polovina byly góly. Kromě vítězné trefy z utkání číslo 3 proti St.Louis, kterou napálil golfovým úderem pod víko brankáře Briana Elliotta, šlo pokaždé o zásahy z oblasti brankoviště. Dorážkou propálil Jonathana Quicka, švihem z předbrankového prostoru Pekku Rinneho i Briana Elliotta. Další trefa přišla po teči.

V sezoně se rozjel hlavně ve chvíli, kdy ho kouč Peter DeBoer zařadil od první formace. "Já rád přihrávám, Pavelski rád střílí a když k tomu přidáte před bránu toho obrovitého chlapíka Hertla, tak to prostě funguje," chválil Thornton souhru své formace, která byla klíčová.

Pro Pittsburgh bude velkou hrozbou, žádný ze soupeřů ještě v play off tohle trio nezastavil. A to doslova, nestalo se, aby proti Los Angeles, Nashvillu či St.Louis přišlo utkání, ve kterém by si aspoň jeden z nich nepřipsal bod. A to často nastupují proti nejlepším formacím soupeře.

"Jsou v tuhle chvíli nejnebezpečnejším útokem celé soutěže. Hrají proti špičkovým bekům a stejně drží puk a tvoří nebezpečné šance," chválil pro NBC Sports spoluhráč Tommy Wingels.

A na závěr jedno lákadlo pro českého fanouška před nočním prvním finále. Tomáš Hertl zatím v každém úvodním duelu všech tří letošních sérií play off dokázal skórovat. Klapne to i počtvrté?

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud