Matěj Hejda
15. června 2016 • 20:20

NHL přechytračila NFL i Beckhama. Hokej ve Vegas je hlavně byznys

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už se to zdá být jako téměř jisté! Výkonný výbor Rady guvernérů jednomyslně doporučil, aby Rada schválila přijetí Las Vegas do NHL s okamžitou platností. Neočekává se, že by 22. června odpovědní činitelé doporučení výboru zamítli. Přijetí nového mužstva z Nevady do nejlepší hokejové ligy světa tak zřejmě nic nebrání a NHL se brzy rozšíří o 31. člena. 



Co to však znamená pro samotnou NHL? Proč bohaté Vegas dostane přednost před mnohem hokejovějším trhem v kanadském Québeku či americkém Seattlu? Odpověď je nasnadě. Za vším hledej v první řadě peníze.

Las Vegas, jako jedno z mála velkých amerických měst, nemá žádný klub z nejlepších profesionálních sportovních lig Severní Ameriky. To by se však mělo brzy změnit. Slavný fotbalista David Beckham už delší dobu navrhuje, aby Major League Soccer přijala tým z Vegas. Zatím neúspěšně. O to samé má zájem NFL.

V kuloárech amerického fotbalu se už dlouho spekuluje o přemístění týmu Oakland Raiders do „města sázek“. Majitel populárního celku Mark Davis s přesunem souhlasil s podmínkou, že nový stadion se z poloviny bude stavět z peněženek daňových poplatníků. Jaký rozdíl proti hokejové T-Mobile Aréně, kterou postavily velké americké společnosti. To samozřejmě na obyvatele Vegas udělalo dojem. Spontánní zájem místních ihned NHL zaujal a nebylo na co čekat.

„Vedení soutěže už se muselo rozhodnout. O město jako Vegas je ve sportovní branži obrovský zájem. Je tu majitel, který chce do projektu jít. Liga má zájem. Ostatní sporty také pokukují o šanci mít tým ve Vegas. NBA se teď trochu žárlivě kouká po NHL, to dostalo vedení hokejové soutěže do časového presu, nebylo na co čekat. NHL se rozhodlo chytit šanci za pačesy,“ říká expert sportsnet.ca Elliotte Friedman.

NHL ve Vegas? Reklama především

Las Vegas má více než dva miliony stálých obyvatel. Tento počet každým rokem rychle narůstá. Ve Vegas navíc žije velmi početná komunita Kanaďanů, která má o hokej obecně větší zájem než Američané.

Navíc během celého roku (v zimě obzvlášť) jezdí do města statisíce turistů. Na světě není moc měst, kde je snazší utratit velké cifry peněz za krátký časový úsek, než ve Vegas. Zajít si na hokej bude pro většinu příjemným zpestřením. Kombinace těchto faktorů zcela logicky stírá strach z nízké návštěvnosti v luxusní T-Mobile Aréně.

Přesto se hlad ve Vegas po hokeji ani v nejmenším nemůže rovnat tomu v kanadském Québeku. Jak se zdá, hlavní město frankofonní provincie má pro tentokrát smůlu. Ale proč? Kdo by snad nechtěl vidět slavné Nordiques zpět v NHL. Odpovědi hledejme opět ve finančním faktoru.

Kanadský dolar si v posledních měsících nevede vůbec dobře oproti americkému kolegovi. Což výrazně zhoršuje postavení kanadských mužstev. Montreal ani Toronto se strachovat nemusí. Jejích ekonomická síla i přes slabý dolar je obrovská. U týmu jako Calgary, Winnipeg či Ottawa už to tak růžové není a jak by se s takovou situací vyrovnal úplný nováček soutěže.

Navíc nový tým při vstupu do soutěže musí zaplatit požadovaných 500 milionů amerických dolarů a to při současném kurzu dělá 640 milionů kanadských dolarů a to se samozřejmě Kanaďanům nezamlouvá. Mnohem raději by dali přednost, kdyby se do města přestěhoval jeden ze součastných týmu NHL, který má finanční potíže. Tahle představa je však zatím v nedohlednu.

„Situace kolem kanadského dolaru je hlavní důvod, proč téma Québeku v NHL teď není na pořadu dne. Není nikdo z Kanaďanů, kdo by si nepřál Nordiques zpět v NHL. Přesto věřím, že Québec se do NHL jednou vrátí,“ říká Elliotte Friedman.

Jednou ten čas pro tradiční klub přijde. Teď se však bude už za týden slavit ve Vegas, které do ligy zřejmě vstoupí před sezonou 2017/18.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud