Pavel Ryšavý
24. června 2016 • 19:24

Český ničitel jako číslo 1? Matthews se chystá ovládnout draft

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dnes napochoduje delegace z Toronta na pódium v Buffalu. Generální manažer Lou Lamoriello se chopí mikrofonu, další člen výpravy bude žmoulat dres Maple Leafs. Ticho v hale prořízne jméno. Jednička. První výběr. Budoucí hvězda. Draft NHL je tady! Poprvé se může stát, že na prvních třech místech skončí hráči, kteří poslední ročník odehráli v Evropě: Matthews, Laine a Puljujärvi.



Nejspíš už teď se jim potí dlaně vzrušením. Jejich velký den je tady, možná naposledy jim koupí nový oblek máma. Pro štěstí... Osmnáctiletí mladíci se usadí do hlediště a budou se modlit, aby zaznělo jejich jméno, generální manažer jim poklepal pravicí, podal dres a nasadil kšiltovku klubu NHL.

V pátek se odehraje první kolo, v sobotu zbytek. Na některé hokejisty, co dorazí přímo do Buffala, se ani nedostane. I to se někdy stane...

Češi? Odhady říkají, že obránce Libor Hájek půjde na řadu někdy na začátku druhého kola, takže spíš až v sobotu.

První bude volit Toronto a patrně sáhne po Austonu Matthewsovi. „Musíme teď udělat spoustu rozhodnutí. Spoustu,“ říká generální manažer Lou Lamoriello.

Maple Leafs jsou v přestavbě. Z mizerného týmu s nejistými brankáři, prachbídnou obranou a nevýrazným útokem se má stát dravec NHL. Tak zní jejich plán. Gólmana nedávno získali, když přivedli z Anaheimu dánskou hvězdu Frederika Andersena. Trenéra nejvyšší kategorie mají od loňska, tým cepuje Mike Babcock.

Teď zbytek.

Talentů mají v organizaci už teď dost. Matthews se má stát tím nejblyštivějším, novou tváří, zázračným chlapcem. V minulé sezoně zářil ve švýcarské lize a taky potvrdil pověst ničitele Česka. Na různých úrovních proti němu celkem nastoupil pětkrát. Bilance bere dech: 10 gólů. Poslední kousek předvedl ve čtvrtfinále mistrovství světa v Moskvě. Jednou trefou ze hry a proměněným nájezdem poslal tým Vladimíra Vůjtka na letadlo, USA vyhrály díky jeho řádění 2:1.

Přísného šéfa Toronta Lamoriella potkal nedávno při combine testu, kdy zástupci klubů NHL probírají s mladíky všechno možné, od hokejových vzorů, přes utracení první výplaty až po rodinu. Matthews popisoval schůzku takhle: „Lou se mě na nic neptal. Viděl jsem ho jen koutkem oka, seděl a poslouchal.“ Tím koutkem oka hlídal, jestli generální manažer náhodou nezačal nesouhlasně vrčet, nebo kroutit hlavou. Nestalo se. „Tohle by mi nejspíš totálně zničilo sebevědomí pro celou schůzku,“ usmál se Američan.

Spekulovalo se, že by Toronto mohlo vybrat i finské zlaté dítě Patrika Laineho, nejužitečnějšího hráče play off v SM-liize. Klenot je i další severské křidélko Jesse Puljujärvi. Sáhnout po jednom z nich? Proč ne, určitě by Maple Leafs neudělali špatně. Jenže střední útočník se do jejich plánů hodí víc.

Proto na 90 % padne volba na kluka z pouště, který vyrůstal v Arizoně a jako malý hltal Shanea Doana, když se chodil dívat na Coyotes.

„Auston je hodně poctivý hokejista, s pukem dovede velké věci, navíc ale výborně hraje i ve vlastním pásmu, pro mě je to všestranný hráč,“ vyprávěl pro nhl.com Connor McDavid, loňská jednička draftu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud