Tomáš Vrábel
14. července 2016 • 12:00

Kempný v Chicagu: Omlouval se za jazyk, chce jít ve stopách Panarina

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vydal se na náročnou misi. Reprezentační obránce Michal Kempný je na nováčkovském kempu v Chicagu, se kterým po mistrovství světa v Rusku podepsal roční smlouvu. „Jsem tu hlavně proto, abych se dostal do prvního týmu. To je můj cíl,“ řekl v prvním rozhovoru s tamními novináři. I vedení klubu si slibuje, že 25letý bek bude posilou.



Během sezony v Omsku vyrostl natolik, že o něj byl zájem v NHL. A Michal Kempný neváhal. Už na začátku minulého ročníku ho oslovili Blackhawks a na nabídku nakonec kývl. Teď dorazil na místo určení. Na nováčkovském kempu poznává dosud neznámé prostředí.

Už má za sebou i první kontakt s chicagskými médii. Skvěle naladěný Kempný však rozhovor zvládl jen díky překladateli. „Mrzí mě to, ale učím se,“ pravil s omluvným tónem v hlase. „Nechci mluvit o tom, co mi bylo řečeno na téma, jestli se dostanu do prvního týmu nebo ne. Jsem tady, abych dokázal, že na to mám. Chci hrát NHL, to je můj dětský sen,“ dodal.

Již koncem května, kdy kontrakt podepsal, v rozhovoru pro Sport zdůraznil, že přestože má dvoucestnou smlouvu, o působení na farmě nechce ani slyšet. „V Chicagu mají rádi obránce, kteří hodně bruslí a jsou velmi tvořiví. Myslím, že přesně tohle je můj styl,“ řekl.

Také vedení klubu si od něj slibuje, že se vejde mezi prvních šest až sedm obránců Blackhawks. „Michal je tady poprvé, ale v našich očích stojí hodně vysoko. Má za sebou sezonu v Kontinentální lize a udělal v ní velký skok dopředu. Doufáme, že má předpoklady pro NHL,“ sdělil generální manažer Stan Bowman.

V cestě za snem chce následovat Panarina

Chicagu vyšla podobná sázka loni v létě, kdy přivedlo 23letého nadějného útočníka Artěmije Panarina z Petrohradu. Nakonec v 80 zápasech posbíral 77 kanadských bodů, zabydlel se v elitní formaci vedle hvězdného Patricka Kanea a získal cenu pro nejlepšího nováčka sezony Calderovu trofej.

„Jsem velmi rád, že byl Artěmij tak úspěšný. Chtěl bych ho následovat. Ale teď myslím hlavně na to, abych se dostal do prvního týmu já,“ srovnal příběhy bek, jenž je v nominaci kouče Josefa Jandače na Světový pohár.

Kempný ale bude mít pořádnou konkurenci. Do klubu se vrátil vítěz Stanley Cupu z roku 2010 Brian Campbell z Floridy, celkem překvapivě prodloužil kontrakt i Michal Rozsíval . Třemi stálicemi defenzivy jsou Duncan Keith, Brent Seabrook a Niklas Hjalmarsson. K tomu na větší šanci číhají Trevor van Riemsdyk, David Runblad a Erik Gustafsson.

Kempný tak opustil pevnou pozici v Omsku a vydal se do nejistoty. Jen proto, aby si splnil sen. A teď ho začíná žít.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud