20. července 2016 • 16:38

Zbořil budí v Bostonu rozpaky. Musí být soustředenější, zní z farmy

Autor: vrb
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je jedním z nejtalentovanějších českých obránců. Loni si Jakuba Zbořila vybral na draftu NHL Boston ze třinácté příčky, výše v minulosti uspěli jen Roman Hamrlík, Petr Svoboda, Rostislav Klesla a Ladislav Šmíd. Přesto má devatenáctiletý bek problematickou pozici. Před rokem v nováčkovském kempu Bruins nezvládl běžecký test a bojoval s nadváhou, ani nyní na něj zástupci klubu nepějí jen chválu.



„Je v lepším stavu než loni, pokud jde o poměr tělesného tuku a stavby těla. Dobře i bruslí, ale musel bych ho vidět v několika zápasech, abych zhodnotil, jestli je lepším hráčem, nebo ne,“ řekl asistent hlavního kouče farmářského celku z Providence Kevin Dean. „V trénincích bych ho však raději viděl soustředěnějšího a zapálenějšího. Všichni se vyvíjí trochu jinak, u něj bude důležité, aby se naučil být větším profesionálem, když přichází na stadion, a měl tento způsob myšlení. Ale je velmi talentovaný,“ dodal.

Sám Zbořil přiznal, že na fyzické kondici zapracoval. Před rokem ho navíc trápilo i zranění. „Jsem rád, že jsem teď ten běh zvládl, ne jako loni, kdy jsem málem zemřel...“

Minulou sezonu ještě strávil v Saint John, kanadské juniorské soutěži QMJHL. Nedařilo se mu však tak jako předtím. V sezoně 2014/15 odehrál 44 zápasů, v nichž posbíral 33 bodů. Poté nastoupil do 50 utkání a bodů měl jen dvacet. „Myslel jsem, že to budu mít mezi juniory lehčí. A neměl,“ pravil.

Trenéři mu navíc udělili v omlazeném týmu trochu jinou roli, než na kterou byl předtím zvyklý. Musel být opatrnější v defenzivě, žádné zběsilé výpady do útoku. Zbořil vnímal, že to nebyl nejlepší ročník.

Vedení Bostonu sáhlo po Jakubu Zbořilovi v prvním kole a draftovalo ho jako 13. hráče celkově
Vedení Bostonu sáhlo po Jakubu Zbořilovi v prvním kole a draftovalo ho jako 13. hráče celkově

„Měl jsem hodně vzestupů i pádů, sezona byla jako na houpačce. Když jsem cítil, že jsem odehrál dobrý zápas, ten další už nebyl tak dobrý. Dokonce jsem dostával i méně prostoru na ledě. Když jsem se loni vracel z bostonského kempu mezi juniory, myslel jsem, že jsem hrál dobře, ale pak pro mě bylo docela těžké hrát v mladším týmu. Nemohl jsem nahrát naslepo a čekat, že tam někdo bude. V tom je hokej s profesionály jednodušší,“ popsal.

Cestu do NHL nemá nejjednodušší, nicméně to není tak, že by ho v Bostonu zatratili. „Líbil se nám víc než loni. Je v lepším stavu. Ta minulá sezona souvisí s tím, jakou měl pozici, hrál do defenzivy velice dobře. Utrpěly jeho statistiky, ale není to nic, s čím bychom měli příliš velké starosti,“ uklidňoval Jay Pandolfo, pravá ruka trenéra Bruins Clauda Juliena.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud