Martin Tomaides
3. listopadu 2015 • 15:15

Inventura zámořských juniorů: Jak to jde Zachovi, Zbořilovi a spol.?

Vstoupit do diskuse
0
  • České mládí je v kanadských juniorských soutěžích vidět.České mládí je v kanadských juniorských soutěžích vidět.FOTO: Koláž: iSport.cz

    David Krejčí, Tomáš Plekanec, Jiří Hudler a další čeští hokejisté zažívají podařený vstup do sezony NHL. V příštích letech se k ním ale dost možná přidají další nová jména, kanadské juniorské soutěže totiž skrývají příjemné množství talentovaných hokejistů. Jak se daří Pavlu Zachovi, Filipu Chlapíkovi a dalším? Podívejte se na inventuru vybraných hráčů z lig QMJHL, WHL a OHL.

  • Filip Chlapík, útočník, Charlottetown Islanders

    Filip ChlapíkFoto Reprofoto

    Liga: QMJHL
    Zápasy: 15
    Body: 17 (6+11) - 1. v týmu
    +/-: + 5
    Trestné minuty: 8

    Osmnáctiletý centr už má jednu velkou chvíli za sebou, v létě ho draftovala ve 2. kole Ottawa a dokonce oblékl dres Senators i v jednom přípravném utkání. Pak ale dle očekávání zamířil zpět do týmu Charlottetown, kde v uplynulé sezoně skončil druhý v kanadském bodování. V nové sezoně už je v tuto chvíli první.

  • Pavel Jenyš, útočník, Sudbury Wolves

    Pavel Jenyš ještě v dresuFoto Michal Beránek (Sport)

    Liga: OHL
    Zápasy: 15
    Body: 10 (4+6) - 4. v týmu
    +/-: - 4
    Trestné minuty: 14

    Do NHL si ho vloni vybrala Minnesota a i když se tak stalo až v 7. kole, Jenyš není žádným hokejovým odpadlíkem. V Sudbury hned vyhrál klubové bodování, v mužstvu je tahounem a jediným, kdo má už seniorskou smlouvu. Spoléhají na něj,

  • Václav Karabáček, útočník, Baie-Comeau Drakkar

    Václav Karabáček slaví svůj gól v dresu Gatineau OlympiquesFoto Profimedia.cz

    Liga: QMJHL
    Zápasy: 13
    Body: 6 (5+1) - 5. v týmu
    +/-: - 12
    Trestné minuty: 16

    Chytrý a přímočarý útočník, který byl na draftu volen Buffalem v roce 2014 ve 2. kole, zažívá se svým mužstvem velmi slabý vstup do sezony. Hodnota v tabulce +/- mluví za vše. A to ještě Karabáček není v týmu tím nejhorším, ale také se mu například v jednomu utkání povedlo nasbírat 6 záporných bodů... Těšit ho může, že je mezi svými parťáky nejlepším střelcem.

  • Jan Mandát, útočník, Val-d'Or Foreurs

    Jan MandátFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Liga: QMJHL
    Zápasy: 16
    Body: 15 (4+11) - 6. v týmu
    +/-: + 6
    Trestné minuty: 16

    Už třetí sezonu načal v zámoří urostlý odchovanec jihlavské Dukly a zdá se, že zatím bude nejlepší. Mandát si drží bilanci prakticky jednoho bodu na zápas a se svými výkony je určitě spokojený. Novou krev do žil mu možná před sezonou vlila i pozvánka na kemp Colorada Avalanche.

  • Dominik Mašín, obránce, Peterborough Petes

    Dominik MašínFoto Pavel Mazáč (Sport)

    Liga: OHL
    Zápasy: 14
    Body: 3 (0+3)
    +/-: + 14 - 12. v lize
    Trestné minuty: 18

    Tohle je pěkně ostrý chlapík. Odchovanec pražské Slavie umí pěkně přitvrdit muziku, proto si ho Tampa vybrala na draftu 2014 ve 2. kole a letos mu předložila k podpisu tříletou nováčkovskou smlouvu. Přitom Mašín ukončil nedobrovolně uplynulý ročník po velmi nepříjemném zranění, podle kouče Jodyho Hulla se ale vrátil ještě silnější.

  • Šimon Stránský, útočník, Prince Albert Raiders

    Šimon StránskýFoto Twitter.com/@RacinRyanW

    Liga: WHL
    Zápasy: 16
    Body: 21 (7+14) - 2. v týmu
    +/-: + 6
    Trestné minuty: 2

    České želízko v ohni pro příští draft. Sedmnáctiletý útočník tráví druhou sezonu v týmu Red Deer a tam obdivují jeho neuvěřitelnou práci s holí. Má velmi vysoké hokejové IQ, jen potřebuje zesílit. První predikce ho v této formě sunou do prvního kola.

  • Tomáš Šoustal, útočník, Kelowna Rockets

    Tomáš Šoustal (vpravo) s týmem z Kelowny na Memorial Cup nedosáhlFoto Reuters

    Liga: WHL
    Zápasy: 14
    Body: 12 (6+6) - 3. v týmu
    +/-: + 7 - 1. v týmu
    Trestné minuty: 28 - 3. v týmu

    Draftem prošel bez povšimnutí, rozhodně ale není ztracený. Šoustala si do kempu na podzim pozvalo Calgary a hráč si to skutečně užil. Druhý ročník v Kelowně začal výborně a koho nezaujal bodově, ten nemohl přehlídnout jeho dvě bitky. Slibně rozjetá zámořská kariéra.

  • Michael Špaček, útočník, Red Deer Rebels

    Michael Špaček šel v draftu na řadu ve 4. kole.Foto Profimedia

    Liga: WHL
    Zápasy: 16
    Body: 22 (8+14) - 2. v týmu
    +/-: + 4
    Trestné minuty: 6

    Klenot. Tak označovali Špačka ve Winnipegu, který si ho na letošním draftu vybral ve čtvrtém kole. U Jets totiž byli překvapení, že bývalý útočník Pardubic je stále k dispozici! A mladík hned potvrzuje svojí třídu, jako nováček je druhý v týmovém bodování a dvanáctý v lize.

  • Pavel Zacha, útočník, Sarnia Sting

    Pavel ZachaFoto Profimedia.cz

    Liga: OHL
    Zápasy: 8
    Body: 8 (5+3)
    +/-: + 3
    Trestné minuty: 14

    Dlouho se zdálo, že pětka letošního draftu zůstane v New Jersey Devils, nakonec ale vedení mužstva s hráčem rozhodlo, že další rok mezi juniory bude pro jeho vývoj vhodnější. Účast v kempu Devils mu ale prospěla, na ledě vypadá silnější, rychlejší a víc si věří. I když vynechal pět utkání, stejně je čtvrtý v klubovém bodování.

  • Jakub Zbořil, obránce, Saint John Sea Dogs

    Obránce Jakub Zbořil je nejnovějším hráčem Bostonu.Foto Reuters / Steve Mitchell-USA TODAY Sports

    Liga: QMJHL
    Zápasy: 10
    Body: 5 (2+3)
    +/-: 0
    Trestné minuty: 16

    Velký talent českého hokeje, který by měl jednou dát vzpomenout na české ofenzivní beky Kaberleho, Hamrlíka, Špačka a další. I proto z něj v Bostonu letos udělali třináctého hráče draftu. Novou sezonu rozjel vlažně, ale poté, co neskóroval v prvních osmi zápasech, přidal gól ve dvou následujících.

Vstoupit do diskuse
0