Pavel Ryšavý
2. srpna 2016 • 10:20

Michálek bude učitelem jedničky draftu. A sám doufá v restart

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jednička posledního draftu NHL bude potřebovat na ledě učitele. V Torontu věří, že by Austonu Matthewsovi mohl pomáhat Milan Michálek, pro něj se rýsuje šance zase nakopnout kariéru správným směrem. Góly mu ubývaly, minulou sezonu trpěl na zranění. Teď je v nominaci na Světový pohár a v klubu s ním počítají do lajny k obletované hvězdičce. Ožije?



V pohodě zvládal přes 20 gólů za sezonu. Jednou jich Milan Michálek naládoval v dresu Ottawy i 35. Jenže jeho produktivita začala uvadat, ze střelce se spíš stával pracant, bourač a tank. Teď má navíc za sebou rok blbec. Dvakrát ho vyřadila zlomenina malíčku na ruce. Když přestoupil do Toronta, smůla si dovolenou nevzala. Třináct zápasů a dost, konec sezony kvůli zraněnému kolenu. Teď má před sebou restart.

Může být nečekanou českou kometou v NHL. Hlavní podmínka zní, aby se hodně velkým obloukem vyhnul marodce. Svoji novou cestu má totiž nalajnovanou slibně.

Všechno se točí kolem Toronta. Tady se bude konat Světový pohár a trenér Josef Jandač na Michálka překvapivě ukázal při své druhé nominaci. Velké plány s ním mají i v klubu. Úloha? Pan učitel pro talentovaný potěr. A ne ledajaký, trenéru Miku Babcockovi zatím pasuje do útoku k Austonu Matthewsovi, poslední jedničce draftu, a Williamu Nylanderovi, dalšímu pokladu stáje z Ontaria.

Sálem plným novinářů to koncem května docela zašumělo, když Jandač přečetl Michálkovo jméno, že s ním počítá pro nejprestižnější reprezentační akci sezony. Ten pacient? Není to vtip? Bude v pořádku? Ano. Ne. Ano.

„Jeho největší výhodou je, že akceptuje jakoukoli roli v týmu. Je to silný a odolný hráč, dobře bruslí, výborně zvládá hru v defenzivních formacích,“ líčil jeho přínos reprezentační kouč.

Výborné hry do těla a schopnosti být bez reptání jako první vzadu si cení Babcock. Proto mu tak pasuje k mladým hvězdičkám. Zápal pro věc, disciplína a zodpovědnost. To se od něj mají učit. „Měl bych pomoci ukázat mladým cestu, myslím, že proto mě Toronto přivedlo,“ ukázal v rozhovoru pro server Sportsnet, že svoji roli bere.

V jedenatřiceti není jednou nohou v hrobě, to ani zdaleka ne. Pokud si s dvěma mladíky sedne, klidně se vedle nich může vrátit ke svým starým cifrám. Pětadvacet gólů? Pořád meta pro něj.

Milan Michálek oslavil první branku v dresu Toronta
Milan Michálek oslavil první branku v dresu Toronta

Jihočech je na Matthewse a šílenství, které kolem něj bují, docela natěšený: „Ptal jsem se kluků, jak na ledě vypadá, a sám jsem na něj zvědavý, jak bude vypadat v kempu. Myslím, že zapůsobí.“

V únoru se Michálek stal součástí velké transakce, kdy se Toronto zbavilo přeplaceného kapitána Diona Phaneufa, po kterém zatoužila Ottawa. Podruhé v životě se ocitl v balíku, v němž šlo o velké jméno. Před sedmi lety ho San Jose obětovalo, když chtělo od Senators jiného snajpra Danyho Heatlyho. V hlavním městě Kanady se český útočník zabydlel, ale znovu slyšel: Díky za práci, ale stěhuješ se.

Toronto pro něj může být nový impulz. „Ottawa byla můj druhý domov a opouštěla se mi hodně těžce, měl jsem tam hodně přátel. Ale je to pryč. Teď jsem v Torontu, město jsem si zamiloval já i manželka,“ vyznal se v rozhovoru. Rodinná pohoda je důležitá i proto, že s manželkou čekají narození druhého dítěte. Teď jsou zabydlení a připravení na další přírůstek do rodiny.

A Michálek se může koncentrovat zase na hokej, na to, aby plnil Jandačovy touhy při Světovém poháru, vyšel mu kemp, aby zvládal roli průvodce a dříče pro Matthewse s Nylanderem. „Teď to bude jiné, než když jsem přišel do Toronta v únoru. Znám prostředí, spoluhráče, vím, co chtějí trenéři, to všechno mi hodně pomůže,“ je přesvědčen.

Ale nejdřív ho v Torontu čeká jiná výzva, Světový pohár. „Ostatní nás asi budou brát za outsidery, ale nikdy nevíte, co se stane. Když nám zachytají gólmani, máme v takhle krátkém turnaji určitě šanci,“ těší se na září, až všechno vypukne.

„Určitě se nám bude hodit Milanova fyzická síla. Ostatní týmy mají také hodně urostlých hráčů, i tohle byl jeden z důvodů, proč jsme ho vybrali,“ hlásil o něm Jandač.

Hodně by si přál mohutné křídlo v jeho staré top formě.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud