Martin Tomaides
11. října 2016 • 11:31

Soumrak veteránů. Pavelec i vítězové Stanley Cupu jsou nechtění

Vstoupit do diskuse
0
  • Tihle borci jsou nechtění, skončí na farmě?Tihle borci jsou nechtění, skončí na farmě?FOTO: Koláž: iSport.cz

    Hokejové fanoušky v Česku v pondělí večer musely zaskočit informace ze zámořské NHL. Ondřej Pavelec a Zbyněk Michálek jsou nechtění, kolegové manažeři, nechcete je? To byly zprávy z Winnipegu, resp. Arizony. Ale známé české tváře zdaleka nebyly jediné, které skončily na listině volných hráčů, odkud si je 24 hodin může některý ze soupeřů vzít. Kdo jsou další překvapivá jména?

  • Brendan Bollig, útočník (Calgary)

    Brendan Bollig během přípravy na nový ročníkFoto ČTK/AP

    Věk: 29 let
    Zápasy a body v NHL: 241 / 23 (10+13)
    Smlouva: 1,25 milionu na rok

    Kdo si bude chtít vyšlápnout na některou z hvězdiček Calgary, bude teď mít o něco lehčí práci. Bollig už v mužstvu není žádaný. Přitom nešlo jen o bezhlavou mlátičku, americký hokejista je vítězem Stanley Cupu s Chicagem a sem tam dokázal i přispět nějakou tou brankou. Fanoušci Flames na sociálních sítích z tohoto kroku moc velkou radost nemají.

  • Gregory Campbell, útočník (Columbus)

    Gregory Campbell vyhrál s Bostonem Stanley CupFoto Profimedia

    Věk: 32 let
    Zápasy a body v NHL: 803 / 187 (71+116)
    Smlouva: 1,5 milionu na rok

    Před rokem ho Blue Jackets získali jako příjemnou posilu z Bostonu. Zkušený hráč, vítěz Stanley Cupu s Bruins, člověk, co umí mladou kabinu povzbudit a předat ji názory protřelého mazáka. Teď ztratil své místo, v klubu ho nahradí mladší. Mohl by to být například Lukáš Sedlák.

  • Zbyněk Michálek, obránce (Arizona)

    Zbyněk Michálek se na Světovém poháru předvedl slušněFoto ČTK

    Věk: 33 let
    Zápasy a body v NHL: 781 / 178 (42+136)
    Smlouva: 3,2 milionu na rok

    Před startem Světového poháru vykládal, jak je hokej v NHL v součanosti rychlý a že se v nejlepší lize světa drží zuby nehty. Jeho výkon na mezinárodním turnaji pak byl solidní a stabilní. Žádné náznaky problémů. Přesto se mu klub, do kterého se v kariéře dvakrát vrátil, teď takto odvděčil. Důvodem je údajně to, že Coyotes si přejí větší prostor pod platovým stropem.

  • Pierre-Alexandre Parenteau, útočník (NY Islanders)

    P.-A. Parenteau nezačal působení u Islanders zrovna šťastněFoto ČTK/AP

    Věk: 33 let
    Zápasy a body v NHL: 424 /268 (101+167)
    Smlouva: 1,25 milionu na rok

    Asi nejvíc překvapivé jméno na listině. Kanadské křídlo se do New Yorku vrátilo po čtyřech slušných sezonách, se 41 body se navíc Parenteau stal druhým nejproduktivnějším mužem Toronta v uplynulém ročníku. S Islanders podepsal na rok a teď toho dost možná lituje... Jenže mladíci Matthew Barzal a Anthony Beauvillier mají za sebou famózní kemp. Bude to stačit na na pevné místo v NHL?

  • Ondřej Pavelec, brankář (Winnipeg)

    Ondřej Pavelec asi zamíří na farmuFoto Reuters / Candice Ward-USA TODAY Sports

    Věk: 29 let
    Zápasy a výhry v NHL: 371 /148
    Smlouva: 3,9 milionu za rok

    Celou svou kariéru tráví v jedné organizaci, poslední ročník ale bude nejspíš pěkně hořký. Winnipeg se rohodl jít cestou brankářské dvojice Connor Hellebuyck / Michael Hutchinson a Pavelec ostrouhal. "Je to těžké rozhodnutí, když se týká tak zkušeného hráče, který má tady za sebou dobrou práci a odvedl kvalitní výkony. Ale udělali jsme to i s jinými hráči a bude to pokračovat, když se podíváme na množství mladých hokejistů, kteří tu teď jsou. Je to proces dalšího rozvoje," řekl trenér Winnipegu Paul Maurice oficiálním stránkám Jets.

  • Teemu Pulkkinen, útočník (Detroit)

    Teemu Pulkkinen prý na NHL nemáFoto Profimedia

    Věk: 24 let
    Zápasy a body v NHL: 70 /20 (11+9)
    Smlouva: 812 tisíc na rok

    Red Wings si Fina dlouho vychovávali na farmě v Grand Rapids. Tam sázel jeden gól za druhým, například v sezoně 2014/15 jich bylo 34 ve 46 zápasech základní části a dalších 14 přidal v 16 bitvách v play off! Jenže podle expertů na NHL nemá, a proto se pořád nachází na rozhraní farmy a prvního týmu. Přesto by pro některý ze slabších týmů mohl být lákadlem.

  • Rob Scuderi, obránce (Los Angeles)

    Rob Scuderi patří k nejstarším mužům NHLFoto Profimedia

    Věk: 37 let
    Zápasy a body v NHL: 783 / 110 (8+102)
    Smlouva: 1,125 milionu na rok

    Nejstarší hráč na soupisce Kings už v poslední sezoně pendloval po soutěži, vystřídali si ho v Pittsburghu, Chicagu a Los Angeles. Borec, který dvakrát slavil vítězství Stanley Cupu, je jedním z mála beků, kteří dokázali v soutěži hrát ještě v této době mladých dravců. Jeho dny jsou ale nejspíš sečteny a i když má ještě rok platný kontrakt, je klidně možné, že nebude akceptovat odchod na farmu a s hokejem skončí. V přípravném kempu se navíc zranil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud