20. října 2016 • 06:30

Laine vs. Matthews 1:0. Fin hattrickem dokonal senzační obrat

Autor: mto, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

SOUHRN | První přímý souboj jedničky posledního draftu Austona Matthewse a dvojky Patrika Laineho vyhrál v NHL útočník Winnipegu. I když Toronto vedlo ještě před polovinou utkání 4:0, Jets předvedli famózní obrat a zvítězili 5:4 v prodloužení. Hlavně díky hattricku finského chlapce. Maple Leafs pomohla k bodu také nahrávka Milana Michálka.



Po práci jindřichohradeckého rodáka, který úspěšně napadal v útočném pásmu, zvýšil v závěru první třetiny Nazem Kadri na 2:0. Toronto poté zdvojnásobilo vedení v 27. minutě během pouhých osmi sekund. Ale druhá polovina zápasu vyzněla pro Winnipeg, který už v úvodním utkání nové sezony otočil stav z 1:4 na 5:4 v duelu s Carolinou.

Obrat řídil zejména Laine. V úvodu třetí části snížil na 2:4 po efektní otočce v levém kruhu. Při power play poslal pohotovou ranou zápas do prodloužení a v něm vyřešil přečíslení dva na jednoho další přesnou ranou. Vítězné trefě symbolicky předcházel Matthewsův neúspěšný sólový únik a ihned z protiútoku rozhodl mladý Fin.

VIDEO: Sestřih utkání Winnipeg - Toronto

"Bylo těžké dělat nějaké blafáky, protože led už v této fázi zápasu nebyl příliš kvalitní. A brankář můj pokus (střelu mezi betony) přečetl dobře. V prodloužení se hraje tři na tři, takže se hra vzápětí překlopila na druhou stranu," komentoval svůj neúspěšný nájezd Matthews, který od prvního duelu, v němž dal čtyři branky, neskóroval.

Laine přitom asi o druhé přestávce nečekal, že by si mohl připsat první hattrick v NHL. "První dvě třetiny jsme hráli tak špatně. Včetně mě. Nevím, proč tomu tak bylo. Neměli bychom si nechat dát čtyři branky a pak začít hrát. Ale třetí třetina už byla úžasná," rozplýval se mladý Fin, který slyšel i pokřik skupiny fanoušků, že Laine je lepší (než Matthews). "Znělo to opravdu dobře. Ale je to jejich názor, nebudu to komentovat," pousmál se.

Mrázek nechytal, Howard zářil

Český gólman Petr Mrázek po třech odchytaných utkáních, ve kterých devětkrát inkasoval, poprvé přepustil místo svému konkurentovi Jimmy Howardovi a americký brankář zazářil. Sice už po 69 sekunách hry ho překonal Mika Zibanejad, ale poté se blýskl sérií skvělých zásahů a byl hlavním strůjcem výhry Detroitu 2:1 na ledě New Yorku Rangers.

Howard kryl 32 střel a podle slov trenéra Red Wings Jeffa Blashilla předvedl jeden z nejlepších výkonů, jaký kdy u brankářů viděl. O obrat v zápase se zasloužili autoři gólů Thomas Vanek a Drew Miller. "Narazili jsme na gólmana ve skvělé formě. Měli jsme pět nebo šest nájezdů a žádný nedotáhli. Zaslouží si uznání," ocenil trenér Rangers Alain Vigneault Mrázkova náhradníka.

VIDEO: Sestřih utkání NY Rangers - Detroit

Naopak na druhé straně gólman Henrik Lundqvist za vyrovnaného stavu daroval hostům vítěznou trefu. Při snaze rozehrát ho o puk obral Luke Glendening a po jeho přihrávce střílel Miller do prázdné branky. "To se stává. Špatně jsem to vyhodnotil. Určitě ale kvůli té chybě nepřestanu jezdit za branku. Myslím si, že obráncům s rozehrávkou hodně pomáhám," konstatoval švédský gólman.

Výsledky:

NY Rangers - Detroit 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Branky: 2. Zibanejad - 27. Vanek, 41. Miller. Střely na branku: 33:18. Diváci: 18.200. Hvězdy zápasu: 1. Howard, 2. Miller (oba Detroit), 3. Zibanejad (NY Rangers).

Winnipeg - Toronto 5:4 v prodl. (0:2, 1:2, 3:0 - 1:0)
Branky: 41., 60. a 63. Laine, 34. Myers, 47. Scheifele - 17. a 27. Kadri (na první Michálek), 7. Carrick, 27. Nylander. Střely na branku: 34:40. Diváci: 15.294. Hvězdy zápasu: 1. Laine, 2. Scheifele (oba Winnipeg), 3. Kadri (Toronto).

Jimmy Howard zastoupil Petra Mrázka výtečným způsobem
Jimmy Howard zastoupil Petra Mrázka výtečným způsobem

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud