25. října 2016 • 09:27

Jágr se vrací do Pittsburghu. Moji fanoušci tady už jsou mrtví, směje se

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poprvé v nové sezoně se Jaromír Jágr se svou Floridou chystá na duel na ledě úřadujícího šampiona z Pittsburghu. Jeho přestup k rivalovi z Philadelphie v roce 2011 je pomalu zapomenut, už se ani nestává, že na něj fanoušci Pens žárlivě pískají, přesto je to vždycky haló, když se bývalá klubová ikona ve městě objeví. Nažhavení reportéři udržovaného veterána pokaždé s chutí vyzpovídají.



Jágr budí pozornost, o tom se nedá pochybovat. Floridu v útoku táhnou mladíci, ale on je tváří, která u všeho nesmí chybět. V klubu má svůj prostor, má důvěru a jeho vliv je cítit všude. Mládež si ho oblíbila, hráči si užívají jeho rýpavé vtípky a pozorují speciální přípravu. Snad každý hokejista Panthers řekne, že něco takového ještě nikdy neviděl.

A nejde jen o tréninky, důležité jsou také brusle, hokejky a výstroj. U Panthers se přes léto leccos změnilo a v klubu je na této pozici nový muž. Jednou z prvních věcí, kterou Teddy Richards chtěl ve své funkci udělat, bylo poznat, jak má všechny propriety Jágrovi připravit. Český hokejista ho školil celých 90 minut...

V kabině Panthers jsou i další tváře, které si na Jágra teprve zvykají. Jednou z nich je sedmadvacetiletý nováček Shane Harper, který se pod poslední vítězství 5:2 nad Coloradem podepsal dvěma góly, svými prvními v NHL. Českého útočníka sledoval na videokazetách když byl malý chlapec. „Těžko uvěřit, že je to stále ten stejný člověk. Když jsem ty sestřihy sledoval, byl jsem fakt malej kluk," kroutil hlavou.

Harper si prochází tím, co čekalo tak trochu na každého v šatně mužstva, když se s Jágrem měli poprvé setkat. Obzvlášť ti mladší si museli chvíli na veterána zvykat a tak trochu si působení v jedné šatně s legendou osahat. Ale když se tak stalo, bylo vidět, že útočník s číslem 68 je sice skutečným pojmem. Ale také je to normální chlap, co má rád život v šatně.

„Není to žádný ufon, je to hokejista, jeden z nás," popisuje třiadvacetiletý střelec Vincent Trocheck. On, stejně jako jeho další kolegové, pozoruje teď v šatně proměnu svého nejstaršího parťáka. Jágr přes léto zhubl a je velmi spokojený. Sám prohlásil, že se na ledě cítí skvěle. „Něco shodil a je vážně rychlý," chválil ho parťák z útoku Aleksander Barkov před dnešní prestižní bitvou.

V Pittsburghu hrát neměl

Tu Jágr vnímá už jen jako další kvalitní zápas. Že půjde o utkání na ledě týmu, ve kterém strávil dvanáct sezon a vyhrával v jeho dresu Stanley Cupy i ligovou produktivitu už dávno neřeší. Stejně jako chování jeho fanoušků. „Ti, co jsem tu měl, už jsou mrtví, nebo minimálně staří jako já," vykládal pro Post-Gazzette. „Pittsburgh už má novou generaci fanoušků a polovina z nich určitě už ani neví, že jsem tu kdy hrál," myslí si.

Hokejoví žurnalisté v Pittsburghu na Jágra ale nezapomněli a vždycky se na setkání těší. Také proto, že pro ně často vytáhne příběh, který téměř není známý. Tentokrát tomu bylo podobně, Jágr zavzpomínal, jak ho šokovalo, když na draftu v roce 1990 vyřkl jeho jméno generální manažer Pittsburghu.

„Byl jsem na 100% přesvědčený, že mě ze čtvrté pozice zvolí Philadelphia. Mluvil jsem s nimi a jasně mi řekli, že mě berou, dost mě to překvapilo," vzpomíná Jágr, který šel nakonec na řadu o jednu pozici později, Flyers tehdy zvolili útočníka Mika Ricciho.

A důvod? O Jágra velmi stál generální manažer Philadelphie Bobby Clarke, jenže ten dva měsíce před draftem byl z klubu odejit a mužstvo pak změnilo preference...

Jágr gratuluje k brance Jonathanovi Marchessaultovi
Jágr gratuluje k brance Jonathanovi Marchessaultovi

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud