Ondřej Kuchař
30. června 2017 • 04:58

Volní Češi na trhu NHL: v kurzu je Vrbata a Hanzal, Pavelec zřejmě dohrál

Vstoupit do diskuse
0
  • Žhavým zbožím na trhu volných hráčů NHL by měl být útočník Radim Vrbata, forvard Aleš Hemský patrně prodlouží v Dallasu, brankář Ondřej Pavelec nejspíš v zámoří skončíŽhavým zbožím na trhu volných hráčů NHL by měl být útočník Radim Vrbata, forvard Aleš Hemský patrně prodlouží v Dallasu, brankář Ondřej Pavelec nejspíš v zámoří skončíFOTO: Koláž iSport.cz

    Připravte se! Otevíráme krám. V sobotu se rozběhne trh s volnými hráči NHL a vedle zvučných zámořských jmen jako je Kevin Shattenkirk či Joe Thornton se objevují i čeští borci, kterým 1. července končí smlouvy v jejich dosavadních hokejových klubech. Někdejší i současné opory národního týmu mají v zámoří pořád svůj lesk a zájemců o jejich služby není málo. Mezi nimi jsou však i tací, kteří se zřejmě rozloučí s nejprestižnější hokejovou soutěží světa. Jak jsou na tom jednotlivé hvězdy z Česka?

  • Martin Hanzal

    Martin Hanzal přispěl k vítězství Minnesoty gólemFoto ČTK

    Pozice: útočník
    Věk: 30 let
    Poslední klub: Minnesota Wild
    Poslední sezona: 39 (20+19)
    Zátěž pro platový strop: 3,1 milionu dolarů
    Možní zájemci: Rangers, Islanders, Montreal, Pittsburgh, San Jose

    Jak si stojí na trhu volných hráčů NHL? Žhavé zboží

    V sezoně vyměnil Arizonu za Minnesotu. Chtěl hrát o Stanley Cup, což se mu nakonec nepovedlo, Wild vypadli hned v prvním kole. Majitel klubu Craig Leipold poté řekl, že zpětně výměny Hanzala za tři volby v draftu lituje. Je tedy jasné, že centr změní dres. V Minnesotě dal ve 25 zápasech jen pět gólů. Server nhl.com ho přesto označil za středního útočníka, o kterého se bude rvát nejvíc zájemců. Je silný, umí buly, je skvělý před brankou a poctivý směrem dozadu. Jako největší potenciální zájemce se zatím jeví New York Rangers.

     

  • Radim Vrbata

    Radim Vrbata proti Chicagu zapsal dva záporné bodyFoto ČTK/AP

    Pozice: útočník
    Věk: 36 let
    Poslední klub: Arizona Coyotes
    Poslední sezona: 55 (20+35)
    Zátěž pro platový strop: 1 milion dolarů
    Možní zájemci: Arizona, Chicago, Boston, Florida, Islanders, New Jersey

    Jak si stojí na trhu volných hráčů NHL? Žhavé zboží

    Za málo peněz hodně muziky. Naposledy posbíral 55 bodů, z toho patnáct v přesilovce. Stále platí za vyhlášeného střelce, v základní části vypálil na soupeřovy brankáře 233 střel. Už před play off se o něm v souvislosti se změnou působiště spekulovalo. Tehdy to však nedopadlo a sám hráč si oddechl. Stěhovat se nechtěl. V Arizoně se mu líbí. Má tam dům, děti tam chodí do školy. Teď se ale o možném odchodu diskutuje znovu. Prioritou je pro něj ale setrvání u Coyotes. Nabídka smlouvy by měla přijít každým dnem.

     

  • Aleš Hemský

    Aleš Hemský uniká Seanu MonahanoviFoto Reuters / Sergei Belski-USA TODAY Sports

    Pozice: útočník
    Věk: 33 let
    Poslední klub: Dallas Stars
    Poslední sezona: 7 (4+3)
    Zátěž pro platový strop: 4 miliony dolarů

    Jak si stojí na trhu volných hráčů NHL? Někde se domluví

    V posledních letech je trochu v pozadí. Trápila ho zranění a nevyčníval zdaleka tolik, jako kdysi v Edmontonu, kde platil za jednoho z nejšikovnějších útočníků ligy. Před třemi lety se coby volný hráč upsal Dallasu. Tým ale cíl zisk Poháru zatím nesplnil. Hemský chce i tak pokračovat. Loni byl konečně celé léto zdravý, ale na Světovém poháru si zranil kyčel a vypadl na skoro celou základní část. Bodů zatím v Dallasu neposbíral zdaleka tolik, kolik by chtěl. I tak je ale pro tým cenný a měl by v něm setrvat.

  • Roman Polák

    Roman PolákFoto Profimedia.cz

    Pozice: obránce
    Věk: 31 let
    Poslední klub: Toronto Maple Leafs
    Poslední sezona: 11 (4+7)
    Zátěž pro platový strop: 2,25 milionu dolarů

    Jak si stojí na trhu volných hráčů NHL? Někde se domluví

    V Torontu má odehrány tři sezony. Je otázkou, zda přidá další. V NHL by se ale upíchnout měl. Kluby stále potřebují nesmlouvavé obranáře, kteří nechybují, umí rozehrát a zároveň se nebojí padnout po hlavě do střely nebo rozdat tvrdý hit. To všechno Roman Polák splňuje. O novou smlouvu si plánoval říct výkony v play off, avšak ve druhém zápase prvního kola si zranil nohu a musel na operaci. Právě zdravotní stav může být při shánění dalšího angažmá problém. Mateřské Vítkovice by ho jistě braly všemi deseti. Polák má ale stále na víc.

  • Ondřej Pavelec

    Ondřej Pavelec inkasoval tři branky a musel střídatFoto ČTK/AP

    Pozice: brankář
    Věk: 29 let
    Poslední klub: Winnipeg Jets
    Poslední sezona: 3,55 průměr, 88,8% úspěšnost
    Zátěž pro platový strop: 3,9 milionu dolarů

    Jak si stojí na trhu volných hráčů NHL? V zámoří asi dohrál

    Pro bývalou obrovskou naději české brankářské školy byla uplynulá sezona v NHL pravděpodobně rozlučkou. Měl zraněné koleno a za Winnipeg zvládl odchytat jen osm utkání, zbytek sezony strávil na farmě. Sám prohlásil, že pokud nezíská angažmá v NHL, je možné, že ukončí kariéru. Jednocestný kontrakt mu těžko někdo nabídne, na dvoucestný by on nepřistoupil. A v Evropě chytat nechce. Přitom je mu stále teprve 29 let. Jeho nádrž je ale, zdá se, prázdná. Nevyužil potenciál a teď se nejspíš s nejlepší ligou planety rozloučí.

  • Andrej Nestrašil

    Andrej Nestrašil si po zranění zad ze čtvrtečního utkání v této sezoně NHL už nezahrajeFoto Profimedia.cz

    Pozice: útočník
    Věk: 26 let
    Poslední klub: Carolina Hurricanes
    Poslední sezona: 5 (1+4)
    Zátěž pro platový strop: 900 000 dolarů

    Jak si stojí na trhu volných hráčů NHL? V zámoří asi dohrál

    Zlomenina páteře mu pokazila dvě sezony. Na doporučení lékařů vynechal Světový pohár, od Caroliny však poté příliš mnoho šancí nedostal. Po devatenácti zápasech se pakoval na farmu do Charlotte. Dalším cílem, který si vytyčil, bylo mistrovství světa. V AHL ale se svým týmem došel až do semifinále Calder Cupu, takže ho šampionát minul. Chtěl se předvést a porvat se o novou smlouvu, to se mu nepovedlo. I proto je pravděpodobné, že jsou jeho dny v zámoří sečteny. Spekuluje se o zájmu pražské Sparty o jeho služby.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud