Jiří Vítek
17. prosince 2017 • 21:22

Měsíc vysedával, pak Kempný zazářil. Přesto Chicago přemýšlí o výměně

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Číslo šest žije. Celý měsíc čekal Michal Kempný na možnost naskočit do kolotoče jménem NHL, třináct zápasů v řadě sledoval jen z tribuny. Až ve čtvrtek na něj kouč Joel Quenneville ukázal před utkáním proti Winnipegu. Výsledek? K výhře 5:1 nad divizním rivalem přispěl 27letý český zadák gólem a třemi plusovými body a po zásluze byl vyhlášen třetí hvězdou utkání. Možná však brzy změní dres…



Kus za kus, Čech za Čecha, dalo by se říct. Jednapadesát utkání, do nichž Michal Kempný naskočil v předchozí sezoně, dávalo řídnoucí populaci českých zadáků v NHL alespoň nějakou naději na zlepšení situace. Ta nakonec opravdu přišla, avšak zásluhou Jana Rutty, jenž se do sestavy Chicaga prosadil i na úkor svého krajana.

Kempný se tak ocitl v pasti. Z pozice sedmého obránce musel sledovat svůj tým jen z tribuny, v úvahu nepřicházela ani možnost rozehrát se na farmě. Před odchodem do Rockfordu by totiž musel projít listinou volných hráčů, což bylo pro klub ležící na severovýchodě USA nepřijatelným rizikem.

VIDEO | Kempného gól proti Winnipegu

Až ve čtvrtek mohli kustodi Blackhawks konečně oprášit dres s číslem šest. Při zranění Rutty a Codyho Fransona naskočil Kempný do utkání proti Winnipegu ve druhé obranné dvojici po boku Brenta Seabrooka, místo očekávané záplaty se však rázem proměnil v klíčového muže v sestavě Chicaga.

Při výhře 5:1 si připsal tři plusové body za účast na ledě, kromě toho také ukončil své 37zápasové čekání na gól, když v polovině závěrečné třetiny určil finální podobu skóre dělovkou od levého mantinelu. „Odehrál excelentní zápas, podal opravdu dobrý výkon,“ hodnotil svého svěřence v rozhovoru pro klubovou televizi trenér Joel Quenneville.

Ten tak možná bude mít po uzdravení marodů pořádně zamotanou hlavu. Důležité utkání totiž hráči Chicaga zvládli a udrželi se na pozicích zaručujících postup do bojů o Stanley Cup. „Úvodní dvě třetiny jsme hráli nejlepší hokej v této sezoně. Měli jsme výborný start, dostupovali jsme soupeře a hráli dobře pozičně,“ chválil svůj tým kouč.

Zapeklitou situaci mezi chicagskými zadáky možná rozsekne sám generální manažer Stan Bowman. Blackhawks jsou si dobře vědomi, že Kempného věčné vysedávání na tribuně nesvědčí ani jedné ze stran, proto se začíná spekulovat o možné výměně.

Jednou z možností je podle zámořských novinářů obchod s Ottawou, odkud by mohlo Chicago výměnou za Kempného a dalšího obránce z farmy získat útočníka do třetí, případně čtvrté formace. S ohledem na plat českého beka (900 tisíc dolarů) a minimum prostoru pod platovým stropem bude muset Chicago hledat útočníka s podobnou smlouvou, kterými však soupiska Senators zrovna neoplývá.

Kempného epizoda ve Windy City však zatím pokračuje. Blackhawks čeká na přelomu kalendářního roku šestizápasová šňůra venkovních utkání, která může týmu okolo kapitána Jonathana Toewse hodně napovědět o vývoji ve zbytku sezony. Možná v nich dostane další šanci Kempný a svými výkony si ještě párkrát hlasitě řekne o další šanci v dresu s jestřábem na prsou.

Góly

Domácí: 45:35. Ehlers

Hosté: 01:50. Hinostroza, 06:08. Wingels, 10:21. Schmaltz, 31:05. P. Kane, 48:21. Kempný

Sestavy

Domácí: Hellebuyck (S. Mason) – Trouba, Morrissey, T. Myers, D. Kulikov, Poolman, Chiarot – Wheeler (C), Scheifele (A), Connor – Laine, Little (A), Ehlers – B. Tanev, Lowry, Copp – Armia, Hendricks, Perreault.

Hosté: Crawford (A. Forsberg) – Oesterle, Keith (A), Seabrook (A), Forsling, C. Murphy, Kempný – DeBrincat, J. Toews (C), Saad – P. Kane, Anisimov, Schmaltz – Hartman, Hinostroza, Sharp – Hayden, Wingels, Bouma.

Rozhodčí

Brenk, McCauley – Cherrey, Nansen

Stadion

MTS Centre, Winnipeg

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud