6. ledna 2018 • 19:20

Wolverine je v krizi. Pacioretty prožívá nejhorší sezónu v kariéře

Autor: Petr Luzar
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Trápí se kapitán i jeho tým. Útočník Max Pacioretty, lídr historicky nejúspěšnějšího klubu NHL z Montrealu, je v krizi. A nejen on. Canadiens sice v pátek prolomili sérii pěti proher v řadě (porazili Tampu 2:1 po nájezdech), ale ve Východní konferenci jsou třetí od konce a na postup do Stanley Cupu ztrácí sedm bodů. Sám Pacioretty si v první polovině ročníku připsal pouze 22 bodů (9+13) a v kolonce +/- má nelichotivých -14. „Ve své kariéře jsem si prošel několika vzestupy a pády, ovšem nikdy jsem nebyl takhle nízko.“ Takto zhodnotil svůj dosavadní ročník sám dravý útočník, kterému se přezdívá Wolverine.



I proto se v poslední době mluví dokonce o jeho odchodu z Montrealu. „Pokud se to stane, tak se to prostě stane,“ odvětil účastník zimních olympijských her 2014. „Jsem velmi hrdý na předchozí úspěchy, které jsem zde v Montrealu prožil. Hraji zde deset let, ale nikdy předtím jsem si neprošel něčím podobným.“

Pacioretty čekal třináct zápasů na gól. Až teď proti Tampě se konečně trefil. Novinář Eric Engels ze zámořského webu Sportsnet upozornil na možné důvody, proč se aktuálně kapitánovi nedaří. Na vině může být podle Engelse absence hráčů, kteří by si s Paciorettym rozuměli po herní stránce.

Rodák ze státu Connecticut pokořil třicetigólovou hranici hned pětkrát v posledních šesti sezónách. Pravděpodobně by se mu to povedlo i v ročníku 2012/13, pokud by ale nebyl zkrácen výlukou. Letošní sezónu má ovšem statisticky „rozjetou“ na pouhých 17 gólů. A to je na hráče, který ročně vydělává 4,5 milionu dolarů, prostě málo.

„Hráči jako Andrej Markov, Alexander Radulov či David Desharnais umožňovali Paciorettymu se skoro až unikátně soustředit na to, aby se dostal na to správné místo, odkud mohl vypálit svou střelu, která mu doposud zajistila v NHL 217 gólů,“ vyjádřil se Engels k dané situaci. „Ale všichni tito hráči jsou už v jiných klubech. A generálnímu manažerovi Bergevinovi se prozatím nepodařilo za ně sehnat odpovídající náhrady.“

Generální manažer Marc Bergevin sice udělal přes léto několik změn, ale nahradit služby Radulova či Markova se mu doposud nepodařilo. Navíc výměna jejich současného kapitána by nutně nemusela znamenat pro Canadiens spásu.

Naopak Pacioretty - 29. kapitán v klubové hierarchii Canadiens - by nouzi o práci neměl. V NHL je řada týmů, kam by svým herním stylem solidně zapadl. A lákavým zbožím může být hlavně pro týmy s ambicí na Stanley Cup.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud