25. ledna 2018 • 10:24

Chytil si zvyká na život v zámoří. Jsme rádi, že tu zůstal, hlásí trenér

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jak rychlá může být při souhře správných okolností cesta do NHL si v této sezoně zjišťuje Filip Chytil. Český útočník v loňském ročníku hrál v extralize za Zlín, ale po následném umístění v 1. kole draftu a vydařeném kempu nováčků v létě i prvního týmu v září z něj rázem byl materiál pro samotné New York Rangers. Velký pokrok přinesl osmnáctiletému talentu změny na ledě, ale také v životě.



„Najednou se sami musíte starat o vaše účty, musíte si sami vyprat, nebo naplnit ledničku, je to zkrátka plno věcí, které pomáhají formovat mladé hráče," řekl Keith McCambridge, trenér týmu Hartford Wolf Pack, ve kterém český juniorský reprezentant působí.

Chytil se sice v newyorském týmu skvěle uvedl, ale k NHL zatím jen přičichl. Naskočil do úvodních dvou bitev Rangers v sezoně, v obou ale nenahrál ani deset minut, připsal si dva záporné body a dvě trestné minuty a rázem byl přeposlán otrkávat se na farmu. Domov mu určitě chybí, on sám ale myslí spíš na svůj hráčský vývoj.

„Rozhodli jsme se, že tahle cesta pro mě bude lepší a sám si myslím, že mi pomůže k tomu, abych mohl hrát NHL," řekl pro NY Post autor sedmi branek a jedenácti asistencí v sezoně. „Jsem tady rád, pro mladé hráče je to tu velice dobré," pokračoval.

Působení v Hartfordu, zhruba stodvacetitisícovém městě ve státě Connecticut, si narušil pouze na přelomu prosince a ledna, když se vydal reprezentovat české barvy na MS do 20 let. V sedmi zápasech dvakrát skóroval a přidal stejný počet nahrávek, pobyt mezi kamarády, se kterými si mohl také popovídat česky, ho ale nabíjel energií.

„Už nějakou chvíli před odjezdem na turnaj na něm bylo vidět, jak se těší. Stejné to bylo když se pak vrátil. Vždycky má úsměv na tváři, ale teď byl ještě o trochu větší," řekl McCambridge o Chytilovi, který na turnaji potkal také současného spoluhráče Liase Anderssona, jenž byl na draftu 2017 stejně jako on zvolen Rangers v prvním kole.

V Hartfordu, který v tuto chvíli okupuje čtyřiadvacáté místo v lize, si zase zvyká na trochu jiný hokej, než je ten, který je hraný na mezinárodní úrovni. Jeho výhodou je velká šikovnost, a to, jak dokáže číst hru. Nicméně i tak je hra mezi urostlými divočáky bojujícími o každou šanci občas pěkně divoká. Ani Chytil se nevyhnul šrámům, které sem tam byly i celkem hluboké.

„Občas se musím zastavit a uvědomit si, že je mu pořád teprve 18 let. Musím ale říct, že jsme moc rádi, že učinil tohle rozhodnutí a zůstal hrát v Severní Americe," řekl McCambridge.

Spokojený určitě je i Chytil, který stále vzpomíná na začátek ročníku, který strávil na hokejovém výslunní. „Chci zpět do nejlepší ligy světa, už jsem si zahrál proti klukům jako Nathan MacKinnon a Auston Matthews a na ty jsem se ještě před rokem díval v televizi. Chci být jako oni a dělám vše pro to, abych byl co nejlepším hráčem," řekl odhodlaně Chytil.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud