Jan Barák
20. března 2018 • 10:02

Korejské přízraky. Koho "béčkový" turnaj vystřelil k milionům v NHL?

Autor: Jan Barák
Vstoupit do diskuse
0
  • Na ZOH v Pchjongčchangu uhranulo několik zajímavých hokejistů - mladých talentů i starých pardů. A vedení klubů v NHL začalo jednat.Na ZOH v Pchjongčchangu uhranulo několik zajímavých hokejistů - mladých talentů i starých pardů. A vedení klubů v NHL začalo jednat.FOTO: Profimedia.cz

    Bez famfár! Bez největších hvězd! Díky porážce v semifinále i v boji o bronz i bez medaile pro národní tým! Opravdu ztuha jde hledat důvody, proč by si český fanoušek měl pamatovat olympijský hokejový turnaj v Pchjongčchangu. Najdeme ale hráče, kteří "korejskou šanci" vykrákali za pačesy, díky snížené konkurenci na mejdanu čtrnácti týmů, který ovládli Olympijští sportovci z Ruska (4:3 v prodloužení ve finále nad Německem) zazářili a otevřeli si dveře do NHL. Někteří znovu, někteří vůbec poprvé... Pojďme po stopách jejich osudu.

  • Brian Gionta (USA)

    39 let, útočník

    Brian Gionta byl kapitánem USA na ZOH v PchjongčchanguFoto ČTK/AP

    Pro majitele více než tisícovky startů v NHL měla být nejslavnější soutěž světa dočtenou kapitolou. Šmitec, konečná, stačilo! Gionta nehrál v NHL od konce minulé sezony, kdy mu skončila smlouva v Buffalu (v 82 zápasech uzmul jako kapitán chabých 35 bodíků). Jiná organizace o jeho služby nestála a devětatřicetiletý vítěz Stanleyova poháru s New Jersey z roku 2003 sehrál před olympiádou, kde vedl Spojené státy americké jako kapitán, v sezoně jediný duel v AHL za Rochester. Hned v něm skóroval.

    V Pchjongčchangu Gionta v pěti zápasech nebodoval a Američané vypadli ve čtvrtfinále s Českou republikou 2:3 po nájezdech, po konci olympiády přišlo nečekané laso do Bostonu. Bruins podepsali s autorem 594 bodů (291+303) v NHL smlouvu do konce sezony na 700 tisíc dolarů (14.7 milionu korun) a 170 centimetrů vysoké pravé křídlo zatím v deseti zápasech za Bruins zapsalo šest bodů (2+4).

    "Neváhal jsem ani vteřinu, po mém konci v Buffalu jsem chodil na led každý den, chystal jsem se na olympiádu. Ale stejně můj první zápas za Bruins byla jízda, nestíhal jsem. Přijmu jakoukoliv roli, kterou mi trenér dá," nechal se slyšet v rozhovoru pro klubovou TV po gólu proti Ottawě z 9. března Gionta.

    "Je to chytrý hráč. Pro mladé kluky je skvělé vidět 39letého chlapíka, jak se rve na každém tréninku. Je dobře, že jsme ho po zraněních Patrice Bergerona a Davida Backese přivedli," ocenil Giontovu kvalitu kouč Bruce Cassidy.

    VIDEO: Podívejte se na první gól Briana Gionty za Boston

  • Dominic Kahun (Německo)

    22 let, útočník

    Dominic Kahun byl důležitým článkem senzační jízdy Němců ke stříbrné medailiFoto ČTK/AP

    "Je neuvěřitelná. Asi tak celý týden ji nesundám. A je teda taky strašně těžká.“ Tak se radoval německý útočník s českými kořeny Dominic Kahun ze zisku senzační stříbrné medaile své reprezentace v Pchjongčchangu.

    16. března tělem nedraftovaného 22letého forvarda možná projela podobná euforie - tento den se začalo spekulovat, že s ním vedení Chicaga Blackhawks plánuje uzavřít dvouletý nováčkovský kontrakt na 940 000 tisíc dolarů (19.75 milionu korun).

    Kahun, který se před odchodem svých rodičů do Německa učil hokejovému řemeslu v Mariánských Lázních, před lety nepochodil v kanadské juniorce (Sudbury Wolves v OHL) a vrátil se do své domoviny do týmu Red Bull EHC Mnichov. Tam vykvetl, v roce 2017 si zahrál na MS a podle očekávání nechyběl v nominaci trenéra Marco Sturma na olympijské hry. V Pchjongčchangu pak v sedmi zápasech vstřelil dva góly a na tři, včetně jednoho semifinále s Kanadou (4:3), přihrál.

    "Udělal neskutečný pokrok. Opravdu se posunul o několik úrovní dopředu. Nabral svalovou hmotu, je stabilnější na bruslích. Jsme přesvědčeni o tom, že si místo v NHL vybojuje," řekl o Kahunovi, který ve 42 zápasech DEL v letošní sezoně sesbíral 41 bodů, Marco Sturm.

     

  • Ryan Donato (USA)

    21 let, útočník

    Ryan Donato v nájezdech na Pavla Francoize nevyzrál a Američané vypadli ve čtvrtfináleFoto ČTK/AP

    Jednoho Donata už NHL pamatuje. Od roku 1991 do 2004 brázdil kluziště nejlepší ligy světa Ted Donato. Za Boston, New York Islanders, Ottawu, Anaheim, Dallas, Los Angeles, St. Louis a New York Rangers odehrál útočník celkem 796 zápasů (347 kanadských bodů).

    Po konci v NHL se Donato vrhl na trenérskou dráhu univerzitního týmu Harvardu, kde vedl i svého synka Ryana. Donato junior v pěti zápasech pod olympijskými kruhy vstřelil pět branek a přidal jednu asistenci. V nájezdech ve čtvrtfinále jeho kličku zlikvidoval Pavel Francouz a pro ambiciózní Američany turnaj skončil. Neskončila ale Donatova story… V neděli vedení Bostonu prohlásilo, že s hráčem, kterého draftovali v roce 2014 ve druhém kole na celkové 56. pozici, podepsali dvouletý nováčkovský kontrakt na 925 000 tisíc dolarů (19.425 milionu korun). Dali si na čas, v červenci by na něj ztratili práva.

    Donato teď prožívá turbulentní období. V pátek dohrál univerzitní sezonu NCAA, jeho Harvard padl s Clarksonem v semifinále. Rodák ze Scituate v Massachusetts ve 29 zápasech vstřelil 26 branek a 17x přesně přihrával. O rok předtím byl při vítězném tažení Harvardu k titulu (40 bodů ve 36 zápasech) dokonce vyhlášen nejlepším hráčem celé soutěže.

    Za Bruins Donato poprvé nastoupil v nočním domácím zápase v TD Garden proti Columbusu a uvedl se fantasticky. Do sítě Blue Jackets vstřelil gól a přidal dvě asistence, jeho tým ale prohrál 4:5 v prodloužení. "Užil jsem si to, byl jsem nadšený. Jsem se svým výkonem spokojený, ale kvůli prohře mi utkání trochu zhořklo," uvedl Donato, který byl s pěti góly společně s Rusy Kirillem Kaprizovem a Iljou Kovalčukem nejlepším střelcem olympijského turnaje.

    "Od úvodního zápasu nemůžete chtít víc. První branka je vždycky nejtěžší, zvedne mu sebevědomí," ocenil první hvězdu zápasu David Krejčí, který s ním nastoupil v druhém útoku.

    "Je to výjimečný hráč. Když máte kolem sebe takové hokejisty, hned je vše snazší," oplatil mu pochvalu Donato. "Očividně si spolu rozumějí," všiml si kouč Bostonu Bruce Cassidy.

    VIDEO: Podívejte se na první gól Ryana Donata v NHL

  • Chris Kelly (Kanada)

    37 let, centr

    Chris Kelly vstřelil za Kanadu na ZOH v Pchjongčchangu dvě brankyFoto ČTK/AP

    Kanaďané v Pchjongčchangu na zlaté olympijské medaile z Vancouveru a Soči nenavázali. V semifinále bez hvězd z NHL překvapivě podlehli 3:4 Německu a v boji o bronz porazili českou reprezentaci 6:4. Kapitánem týmu byl ostřílený matador Chris Kelly, majitel 824 startů v NHL (123+168).

    Kelly, který roky válel za Boston a Ottawu, v šesti zápasech na ZOH vstřelil dvě branky. Nechybělo ale moc, a v Koreji vůbec nestartoval. Rodák z Toronta po konci smlouvy v Ottawě, za kterou v sezoně 2016/17 odehrál kompletní porci 82 utkání, zkoušel štěstí na kempu v Edmontonu. Byl dobrý, vydržel až do konce, nový kontrakt si ale nakonec nevybruslil, a tak podepsal v AHL s Bellevile Senators.

    25. února Kellymu zadrnčel telefon a pokračování v NHL bylo na světě. Na druhém konci drátu byli zástupci ambiciózního Anaheimu s návrhem roční smlouvy na 1.25 milionu dolarů (26.25 milionu korun) plus bonusy. Kelly dostane 275 tisíc dolarů, pokud Ducks vyhrají jedno kolo ve Stanley Cupu. Příjemná motivace, souhlasíte?

    Zatím odehrál 94. hráč draftu roku 1999 za Anaheim devět zápasů a dvakrát přesně přihrával. „Nikdy by mě to nenapadlo, měl jsem za to, že už o mě NHL nestojí, že jsem vyřízený. A teď jsem zpátky a užívám si každou minutu,“ rozplýval se v rozhovoru pro The Star Kelly.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud