Pavel Bárta
10. dubna 2018 • 19:30

Základní část NHL: Kdo z Čechů zářil, překvapil a kdo má na víc?

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
  • Komu se z českých hokejistů nejvíc vydařila základní část NHL, kdo překvapil a kdo měl na víc?Komu se z českých hokejistů nejvíc vydařila základní část NHL, kdo překvapil a kdo měl na víc?FOTO: Reuters, AP Photo

    Dohrávané utkání mezi Bostonem a Floridou (2:4) v neděli uzavřelo základní část NHL. David Pastrňák se zaskvěl 35. gólem v sezoně a možná si zadělal na příjemný finanční bonus. Spolu s Jakubem Voráčkem tak patří k českým hokejistům, kteří nejvíce zazářili. Podívejte se na tři nejlepší, tři největší česká překvapení i trojici, která měla na víc...

  • Nejvíce zazářili

    S gratulací přispěchal i kapitán Flyers Claude Giroux.Foto ČTK/AP

    JAKUB VORÁČEK (Philadelphia) útočník

    zápasy: 82
    body: 20+65
    plus/minus: +10
    průměrný čas na ledě: 19:27

    Nejdřív to znělo dost šíleně, Jakub Voráček a Claude Giroux půjdou od sebe. Jenže ono to vyšlo. Parádně! Z českého pravého křídla nikdy nebude střelec, zase si splnil svoji dvacetigólovou normu. Ale po ledě létá, má v sobě drajv a branky chystá pro ostatní, s 85 body trumfnul svoje životní maximum.

    DAVID PASTRŇÁK (Boston) útočník

    zápasy: 82
    body: 35+45
    plus/minus: +10
    průměrný čas na ledě: 17:57

    Podepsat vysokou smlouvu a splnit přesně to, co od vás okolí čeká? Těžký kousek. Ale jedenadvacetiletý pohodář ho zvládl, 35 gólů je luxusní číslo. A že ho během sezony trenér kritizoval? Normální věc. Klíčové je, že on sám se chce zlepšovat. Má pevné místo vedle Bergerona s Marchandem v první lajně.

    TOMÁŠ HERTL (San Jose) útočník

    zápasy: 79
    body: 22+24
    plus/minus: -2
    průměrný čas na ledě: 18:06

    Když se podíváte do statistik, možná jen mávnete rukou. Cože? 46 bodů? Slušné, ale nic extra. Na druhou stranu, v San Jose z něj roste hráč, který je použitelný pro každou situaci, nechodí na led dělat jen čárky do produktivity. Nezranil se, zůstal fit. V San Jose s ním jsou spokojeni a jeho pozice posílila. Dobrý rok!

  • Nejvíce překvapili

    Jan Rutta se jede podělit o svou radost ze vstřeleného gólu proti WinnnipeguFoto Profimedia.cz

    JAN RUTTA (Chicago) obránce

    zápasy: 57
    body: 6+14
    plus/minus: -1
    průměrný čas na ledě: 19:15

    Podepsal smlouvu na rok, počítal s tím, že i když ho pošlou na farmu, prokouše se vším. Chtěl zkusit NHL, jestli na ni má. Odpověď zní: Má. Byl třetím nejproduktivnějším bekem týmu, kdyby se nezranil, možná trumfl i Keitha se Seabrookem. Uzavřel novou roční smlouvu na 2,25 milionu dolarů.

    ONDŘEJ KAŠE (Anaheim) útočník

    zápasy: 66
    body: 20+18
    plus/minus: +18
    průměrný čas na ledě: 13:55

    Musí vás bavit, jak se dvaadvacetileté křídlo zlepšuje. První rok za mořem: na farmě. Druhý: v AHL jen na skok, víc hrál NHL. Třetí: stabilní člen Ducks, jehož gól týmu vystřelil definitivu play off. Herně roste, můžete se jen těšit, co přijde dál. Pro hráče, který šel před čtyřmi lety na draft až jako číslo 205, je to pohádka.

    DOMINIK SIMON (Pittsburgh) útočník

    zápasy: 33
    body: 4+8
    plus/minus: +2
    průměrný čas na ledě: 11:25

    Jeho příběh připomínal jednu vánoční reklamu na nealkoholický nápoj: Když vydržíš, zahraješ si NHL. Těch řečí, jak je šikovný, že má potenciál a jednou ta velká šance konečně přijde, musel mít už plné zuby. Až ve třetí sezoně za mořem dostal pořádně čichnout a stálo to za to. Nastupoval vedle Crosbyho.

  • Měli na víc

    Petr Mrázek se občerstvuje po inkasovaném gólu z hokejky Davida PastrňákaFoto ČTK

    PETR MRÁZEK (Philadelphia) brankář

    zápasy: 39
    výhry: 14
    průměr gólů: 3,03
    úspěšnost zákroků: 90,2 %

    Tuhle raketu se pořád nějak nedaří nastartovat. Víte, že umí chytat, dovede mít brilantní zápasy i zákroky. Jenže v Detroitu si místo jedničky nezískal, tak ho klub vyměnil do Philadelphie, kde to taky spíš byla houpačka. Ukázal se víc jako solidní dvojka než pevná skála. Mrzí to, když víte, jak měl našlápnuto mezi největší hvězdy.

    ALEŠ HEMSKÝ (Montreal) útočník

    zápasy: 7
    body: 0+0
    plus/minus: -1
    průměrný čas na ledě: 9:55

    V létě se za mořem psalo, jaký Montreal udělal super kauf. Podepsal Aleše Hemského za milion dolarů ročně. Jenom za milion! Sice má problém se zraněním, ale bohatě se vyplatí. Jenže prognózy neklaply. Než se zranil, odehrál jen sedm zápasů, navíc se propadl až do čtvrté lajny. Dřív jen šikula, teď i pokorný pracant, dostal další ránu.

    MARTIN HANZAL (Dallas) útočník

    zápasy: 38
    body: 5+5
    plus/minus: -14
    průměrný čas na ledě: 14:06

    Dallas potřeboval siláka před branku, statné chlapisko do oslabení a někoho, kdo bude silný na buly. Poprvé v kariéře měl odehrát celou sezonu v silném týmu. Jenže jeho tělo mu ten tvrdý hokej poslední dobou docela vrací. Před jeho jménem byl většinu sezony červený křížek: marod, na ošetřovně, mimo. Těžký ročník.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud