4. července 2018 • 04:10

Slovenský divoch v NHL! Jako junior byl nejtrestanější, teď patří Calgary

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedm slovenských hráčů prošlo za poslední tři roky draftem NHL a hned tři z nich si zamluvili v Calgary. Letos to byl také osmnáctiletý rodák ze Zvolena s českým jménem Martin Pospíšil. Ten má za sebou jednu sezonu v Sioux City Musketeers v USHL, kde kromě 37 bodů ve 49 zápasech zaujal především 253 trestnými minutami. „Jeho tvrdost a soutěživost je opravdová, není to žádné divadlo," řekl trenér týmu Luke Strand.



Jak se to vlastně stane, že hráč v současné době, která výrazně eliminuje možnost dlouhého vysdávání na trestné lavici, vytvoří takovou kolekci trestných minut? Přesněji si na to posvítil jeden ze zámořských žurnalistů.

Jde totiž o jedno napadení, jedno vražení na hrazení, tři bitky, jedno naražení zezadu, jedno vyvolání rvačky, jednu urážku rozhodčích a jedenáct trestů do konce utkání. Solidní sbírka, která Slovákovi vynesla pozici nejtrestanějšího hráče soutěže. Průměrně sbíral 5 minut na zápas.

„Hlídat spoluhráče je pro něj něco jako znamení cti. Věřte mi, že bych ho měl raději na ledě, ale takhle on se zkrátka o hru stará," řekl pro oficiální klubové stránky Strand.

Ten si nemohl vynachválit především Pospíšilův herní přínos, který zdaleka není jenom o válcování soupeřů. Jeho divoký styl se dá těžko přehlédnout, navíc skvěle pracuje do obrany. Problém mu nicméně nedělá žádné herní pásmo.

Od příštího roku bude vývoj tvrdě hrajícího borce zblízka kontrolovat organizace Flames. „Úplně jsem vyváděl když jsem se o draftu dozvěděl, NHL byla vždycky můj sen," dodal tradiční větičku a přidal, že ho okamžitě zavalila várka překvapení. Nicméně ještě na další sezonu se vrátí do Sioux City.

Tam ho pilně sledoval skaut Jim Cummins, bývalý elitní rváč, který v NHL v 511 zápasech zvládl nabrat celkem 1538 trestných minut. Rázem do sebe všechno zapadá...

„Nevadí mi fyzická hra a když se mám pro tým poprat, klidně to udělám. Žádný problém," vykládal. Zároveň je mu ale jasné, že ačkoliv s těmito aspekty by například před patnácti lety byl draftován v prvním kole, v tuto chvíli je třeba něco trochu jiného. Rychlost!

„V druhé části sezony už bylo vidět, že se na ledě cítí lépe a jeho hra se také výrazně zrychlila," upozornil Strand.

A nutno říct, že pětačtyřicetiletý trenér se hodně těší, až uvidí jednoho ze svých svěřenců stoupat vzhůru.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud