Michal Koštuřík
Premium
10. srpna 2018 • 17:07

Balaštík o Chytilovi: Upoutal mě hned. Může z něj být centr světové třídy

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už tři roky nestřílí góly, a místo toho ukazuje správný směr mladým talentům v čele s teenagerem Filipem Chytilem z New York Rangers. Někdejšímu elitnímu extraligovému snajprovi Jaroslavu Balaštíkovi (38) stačil jeden letní přípravný zápas zlínského dorostu, aby pochopil: „Ten kluk má obří potenciál.“ Teď hledá jako hráčský agent nové "Chytily". 



Taky okusil NHL, byť jen krátce. Obdivuje všechny hráče, kteří na svaté hokejové scéně vydrží dlouhé roky. On sám skončil v pětatřiceti, a v pravý čas. Pochopil, že zpátky na vrchol už cesta nevede. Hned poté Jaroslav Balaštík objevil Filipa Chytila a z práce agenta má stále lepší pocit. „Nechci vychovat mistra světa v osmnácti letech, ale aby vyhrál třeba i v pětadvaceti,“ líčí bývalé střelecké eso, které má v agentuře Aleše Volka na starosti mladíky z Moravy a Slezska.

Vaším prominentním klientem je centr Filip Chytil, který má za sebou rok v zámoří a devět startů v NHL za Rangers. Kdo ho objevil?
„Filip byl můj první klient a zároveň jedna z mých prvních návštěv stadionu v roli agenta. (úsměv) Poznal jsem ho v jeho necelých patnácti letech, kdy hrál za starší dorost Zlína. Šlo o nějaký přípravný zápas koncem srpna. Upoutal mě na první pohled hrou, lehkostí, myšlenkou. Byl někde jinde než ostatní. Získal jsem kontakt na tatínka, potkali jsme se a jsem rád, že jsme se domluvili. Od té doby spolupracujeme. Každý týden jsme v kontaktu, rozebíráme zápasy.“

Jak podle vás zvládl první rok v zámoří?
„Má za sebou hrozně těžkou sezonu. Není vůbec jednoduché bojovat v osmnácti přes farmu o místo v NHL. Navíc po jediné sezoně mezi chlapy ve Zlíně. Ten skok byl obrovský, navíc AHL je pro tak mladého kluka extrémně těžká. Každý chce odtud jít nahoru. Ale Filip to zvládl a odměnou mu bylo dalších sedm zápasů na konci sezony v NHL. Říkal jsem mu, že si vybral složitější cestu. Na druhou stranu ho to posunulo dál. Nakonec si zahrál i na mistrovství světa.“

Tam ho kouč Josef Jandač moc nevyužil. Dokonce mu našel místo na křídle…
„Byli jsme strašně rádi, že mohl na takovém turnaji startovat. Pokud pojede v budoucnu na další šampionát, bude o tuhle zkušenost lepší. Pro mě je Filip centr, který je pro tým mnohem platnější na tomto místě než na křídle. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud