14. října 2019 • 11:27

To nedokázal ani Gretzky! Edmonton další výhrou vytvořil rekord NHL

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Že by ta doba konečně byla tady? Že by konečně Edmonton Oilers začali naplňovat předpoklady, dle kterých měl tým už pár let být vážným uchazečem o Stanley Cup? Kanadské mužstvo odstartovalo ročník sadou pěti výher, společně s Coloradem je zatím jediným neporaženým celkem a už má v kapse jeden ligový rekord. Na start ročníku pětkrát vyhrát i když v každém zápase klub aspoň chvíli prohrával? To se v NHL ještě nepovedlo.



Podívejme se v rychlosti na všech pět utkání Edmontonu. V tom prvním přišla výhra 3:2 nad Vancouverem, ačkoliv tým 1:2 prohrával. Následovala výhra 6:5 nad Los Angeles, kde Oilers prohrávali 1:2, 2:3, 3:4 a 4:5. Pak přišlo vítězství 2:5 proti NY Islanders, tady Edmonton tedy prohrával jen 0:1. Proti New Jersey se znovu prohrávalo hned třikrát, ale došlo na výhru 4:3 po samostatných nájezdech, a v boji s NY Rangers se ze stavu 0:1 udělal konečný výsledek 4:1.

Díky pětici vydařených zápasů vyrazili do nového ročníku nejlépe od sezony 1985/86 (na jejím konci mimochodem vyhráli Stanley Cup), kdy také vyhráli pětkrát a klidně mohou překonat i nejlepší týmovou bilanci 7-0-0 starou už 36 let.

„Je to super, ale ještě máme před sebou moc práce,“ krotil euforii kapitán a klíčový muž týmu Connor McDavid. „Některá utkání jsme trochu odflákli a možná si ani nezasloužili vyhrát. Musíme se zlepšit a hlavně najít způsob hry, který nám bude sedět,“ řekl po sobotním utkání na ledě Rangers pro NHL.com.

VIDEO: Sestřih utkání Rangers - Edmonton

Dvojnásobný vítěz kanadského bodování je hlavním důvodem pro brzkou radost v hlavním městě provincie Alberta. Se čtyřmi góly a osmi nahrávkami v pěti zápasech nemá zatím v lize konkurenci. Jediným, kdo ho následuje, je jeho spoluhráč Leon Draisaitl, jenž nasbíral pouze o asistenci méně.

Velkým plusem je také sedm branek znovuzrozeného střelce Jamese Neala. Zvládl je také za pět zápasů. Přitom v sezoně 2018/19 pro něj tato cifra znamenala gólový konec, víc branek za 63 utkání za Calgary tehdy nedal. Jenže to je pryč.

Hlavně v těsných duelech se každý gól počítá. „Že jsme se pokaždé vyhrabali z utkání, ve kterém jsme prohrávali jen ukazuje, jaký tým jsme. Prostě si vždycky najdeme cestu. Takhle šlapat hned na startu ročníku je pro celou kabinu strašně důležité,“ chválil sedmatřicetiletý brankář Mike Smith, další nová tvář, jenž byla u tří z pěti výher.

Právě to, že Edmonton si dokázal v každém zápase nějakým způsobem poradit a urvat deset z deseti možných bodů je určitě největším kladem. Oilers za sebou mají mnoho špatných sezon, od roku 2006 jedinkrát bojovali o Stanley Cup, takže sebevědomí a víra ve vlastní výkony znamená v kabině skutečně hodně.

VIDEO: Takhle si hráči Oilers teď užívají hokej

„Sem tam jsou v zápasech momenty, které bychom nejraději vzali zpět, ale vždycky se vytáhneme a prokoušeme se tím. Bojujeme jeden za druhého a udržujeme si v kabině výbornou atmosféru,“ řekl pro Edmonton Sun hromburác Zack Kassian, který zatím přispěl pěti body v pěti zápasech.

Oilers to v minulých letech neměli lehké. Na soupisce kromě superstar McDavida měli (nebo mají) i další jedničky draftu - Taylora Halla, Naila Jakupova či Ryana Nugenta-Hopkinse, přesto se dlouhodobě nedařilo sestavit konkurenceschopné mužstvo a na klub si každý škodolibě ukazoval. McDavida tak těší, že je najednou Edmonton v tabulce před ostatními, a kromě bodů vyniká například i v přesilových hrách či při bojích v oslabení.

Přichází tedy konečně čas kdy hokejisté Edmontonu začnou budit strach?

Leon Draisaitl rozhodl nájezdy proti New Jersey
Leon Draisaitl rozhodl nájezdy proti New Jersey

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud