Jaroslav Kalina
25. října 2021 • 12:58

Posílené Chicago dál trpí, ještě nevedlo ani minutu! Za Detroit zářil teenager

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před startem sezony NHL se hojně mluvilo o tom, že Chicago tentokrát favoritům hodně zatopí. Nyní se však Blackhawks spíš sami topí. Po šesti odehraných zápasech mají na kontě jediný bod a šest porážek v řadě. Mužstvo, které během léta výrazně posílilo, se navíc v zámoří stalo terčem vtipů za to, že se nedokáže dostat do vedení. Ještě se jim to nepovedlo ani na okamžik! Naposledy tým kouče Jeremyho Collitona schytal doma prohru 3:6 od Detroitu, v jehož dresu se premiérovým hattrickem zaskvěl talentovaný Švéd Lucas Raymond.



Marc-André Fleury, Seth Jones či Tyler Johnson… To jsou hráči, kteří před startem ročníku posílili Chicago. Po vynechané sezoně se navíc vrátil kapitán Jonathan Toews. Tedy stále zvučná jména, od nichž si v americkém klubu slibovali velký posun. V praxi se však posílení Blackhawks krutě trápí. Vítěz poslední Vezina Trophy dostává rance gólů, defenziva zkratuje a útok tíží slabá produktivita. Nejlepším střelcem je momentálně Dominik Kubalík (3+0).

Zřejmě největší a nejviditelnější chicagskou bolestí je fakt, že se tým při hře pět na pět i v přesilovkách nedokáže dostat do vedení. V šesti utkáních, během nichž Blackhawks inkasovali už 27 gólů, se jim ani minutu nepovedlo vést. Chicago zažívá nejhorší start za 24 let. Na úvod sezony 1997/98 prohrálo prvních pět zápasů. Nynější parta tak hrůzný nástup ještě prodloužila.

„Nenašli jsme způsob, jak si vytvořit nějakou ofenzivu a výrazně se dostat do střelecké listiny, a když se nám nedaří, nabaluje se to jako sněhová koule," míní Toews. „Na druhou stranu si za to můžeme sami. Takže je na nás, abychom našli řešení a cestu, jak z toho ven," uvědomuje si zkušený lídr.  

Pozice hlavního kouče Jeremyho Collitona se prozatím nemění, sám navíc i po tak děsném začátku zůstává optimistou. „Věřím, že máme předpoklady být dobrým týmem. Ještě jsme se nedali dohromady, ale už musíme. Cítím, že můžeme hrát hokej a být mužstvem, na které jsou lidé v Chicagu hrdí, ale musíme to dokázat,“ řekl šestatřicetiletý trenér po prohře s Red Wings.

I když už se někteří fanoušci dožadují odvolání Collitona či dokonce generálního manažera Stana Bowmana, příznivci Blackhawks zůstávají týmu věrní. Na první tři zápasy v United Center přišlo vždy více jak 19 tisíc diváků.

Fanoušci jsou hladoví, po nejhorších časech s pandemií koronaviru velice rádi dorazí na hokejovou show i díky snadnější dostupnosti vstupenek. Z dosavadních domácích představní Blackhawks ale rozhodně nemohou mít radost.

Poslední utkání v Chicagu si pro sebe s přehledem ukradl Detroit. Za vítězným tažením do „Windy City“ stál zatím největší tahoun týmu Tyler Bertuzzi, který předchozí duel v Montrealu vynechal kvůli tomu, že se odmítá očkovat. Naposledy přidal již šestý gól a k tomu i dvě asistence. Nedělní večer ovšem patřil jinému hráči. Ve svém teprve šestém utkání v NHL zazářil švédský útočník Lucas Raymond. Devatenáctiletý talent sestřelil Blackhawks hattrickem, k němuž přidal i nahrávku.

Na teenagera z Göteborgu prší chvála. Tři góly za zápas v tomto věku nastřílel v dresu Red Wings pouze jeden hokejista – klubová legenda Steve Yzerman. Raymond současného GM Detroitu a dokonce i Gordieho Howa dohnal v zápase ještě jednou, když ještě před 20. narozeninami rozjel čtyřbodový večírek. „Pro mě je těžké to pochopit. Vždyť to jsou dva z největších hráčů, kteří kdy hráli v klubové historie,“ přiznal odchovanec Frölundy, jenž může pomýšlet i na Calder Trophy.

Raymond rozhodně nebyl jediným z hráčů Red Wings, kteří zaujali obzvláště velkým kouskem. Parádním zákrokem se vyšvihl i brankář Alex Nedeljkovic, který po výměně z Caroliny zatím chytal ve čtyřech zápasech za Detroit. Běžela 52. minuta utkání s Blackhawks a hosté vedli již 6:3. Nicméně Chicago ještě mělo velice slibnou šanci ke zvratu, když hrálo přesilovku pět na tři. Útočníku Alexi DeBrincatovi před takřka odkrytou bránou stačilo už jenom zakončit. Pětadvacetiletý brankář ale na poslední chvíli nataženou holí letící puk vyrazil.

O chvíli později se sice Blackhawks radovali z přesilovkového gólu, kouč Red Wings Jeff Blashill ovšem využil trenérské výzvy a rozhodčí následně přes video zjistili, že byl Nedeljkovic nedovoleně bráněn. Toewsova trefa tak nebyla uznána.

Góly

Domácí: 12:35. T. Johnson, 32:10. D. Kubalík, 41:58. Borgström

Hosté: 05:41. L. Raymond, 24:22. Rowney, 27:33. Naměstnikov, 29:19. Bertuzzi, 39:00. L. Raymond, 47:00. L. Raymond

Sestavy

Domácí: M.-A. Fleury (Lankinen) – de Haan, S. Jones, McCabe, C. Murphy (A), I. Mitchell, E. Gustafsson – DeBrincat (A), Dach, Hagel – D. Kubalík, J. Toews (C), T. Johnson – Gaudette, Borgström, D. Strome – R. Carpenter, Kurashev, Reese Johnson.

Hosté: Nedeljkovic (Greiss) – Leddy, Seider, M. Staal (A), Stecher, DeKeyser (A), G. Lindström – Bertuzzi, Dylan Larkin (C), L. Raymond – Fabbri, P. Suter, Zadina – Naměstnikov, M. Rasmussen, Erne – Stephens, Gagner, Rowney.

Rozhodčí

Rooney, Rehman – Fournier, Brisebois

Stadion

United Center, Chicago

Návštěva

19 042 diváků

Útočník Detroitu Lucas Raymond se vystřeleným hattrickem zařadil mezi legendy Detroitu
Útočník Detroitu Lucas Raymond se vystřeleným hattrickem zařadil mezi legendy Detroitu

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud