Jaroslav Kalina
19. července 2022 • 17:11

TOP hráči NHL stále k mání: šampion, železný muž či až moc drahý Subban

Vstoupit do diskuse
0
  • Už necelý týden je otevřený trh s volnými hráči NHL a k mání jsou stále zvučná jménaUž necelý týden je otevřený trh s volnými hráči NHL a k mání jsou stále zvučná jménaFOTO: koláž iSport.cz

    Uplynul již skoro týden od chvíle, kdy se otevřel trh s volnými hráči NHL. A na seznamu dostupných jmen zámořské kluby stále najdou celou řadu hokejistů, kterými by mohli zkvalitnit své kádry. S některými z nich je ale pro řadu manažerů bezpochyby obtížné dohodnout se na smlouvě. Důvodem mohou být náramně vydařená minulá sezona, náročné podmínky od hráčů či agentů, ale i pořád vysoká tržní hodnota. V článku iSport.cz se podívejte na stále nerozebrané žhavé zboží na trhu.

  • Evan Rodrigues

    útočník (Kan.)
    věk:
    28
    poslední klub: Pittsburgh Penguins
    minulá sezona
    základní část: 82 zápasů, 43 bodů (19+24)
    play off: 7 zápasů, 5 bodů (3+2)
    platový strop: 1 000 000 dolarů

    V Pittsburghu udělal parádní skok. Minulá sezona byla pro osmadvacetiletého Kanaďana bezpochyby zatím nejpovedenější v kariéře v NHL. Odehrál 82 zápasů, ve kterých hrál většinou po boku kapitána Sidneyho Crosbyho. Právě i tento fakt mohl mít velký podíl na Rodriguesově bodové explozi, při které nasbíral 43 bodů. Mimochodem v předminulém ročníku si jich připsal pouhých 14 (7+7)! Prodlouží kontrakt s Penguins? Místo pod platovým stropem by ještě teoreticky bylo. Bývalý hráč Buffala si ale jistě říká o lepší odměnu.

  • P. K. Subban

    obránce (Kan.)
    věk: 33
    poslední klub: New Jersey Devils
    minulá sezona
    základní část: 77 zápasů, 22 bodů (5+17)
    bez play off
    platový strop: 9 000 000 dolarů

    Bezpochyby nejdražší zboží na trhu volných hráčů NHL. Dá se však zkušený Kanaďan zařadit i mezi to nejkvalitnější? Už ne tak docela. Po třicítce šel vítěz Norris Trophy pro nejlepšího beka sezony 2017-18 s výkony pořádně dolů. Poslední tři sezony v New Jersey, se kterým si ani jednou nezahrál play off, je hodně nevýrazný, za což byl i vzhledem k hodnotné smlouvě dost kritizován. Olympijskému šampionovi ze Soči nyní končí kontrakt, který před osmi lety podepsal ještě v Montrealu. Pokud Subban sleví ze svých nároků, nejeden zájemce by se jistě našel. Stejně produktivního zadáka, kterým kdysi byl, už ale nečekejte.

  • Phil Kessel

    útočník (USA)
    věk: 34
    poslední klub: Arizona Coyotes
    minulá sezona
    základní část: 82 zápasů, 52 bodů (8+44)
    bez play off
    platový strop: 8 000 000 dolarů

    Byť za minulý ročník s Coyotes v poklidu nasbíral celkem 52 kanadských bodů, jde obzvláště u amerického veterána o dost zavádějící číslo. Dvojnásobnému vítězi Stanley Cupů, který pravidelně útočil na hranici 30 gólů za sezonu, se totiž poprvé během kariéry v NHL stalo, že nenastřílel ani deset branek. Byť má majitel Bill Masterton Trophy nejlepší léta za sebou, pořád dokáže být platnou posilou. I rodák z Madisonu ale rozhodně musí s odměnou níž. Pokud tak učiní a najde si angažmá, je víc než pravděpodobné, že v nové sezoně překoná Keitha Yandla a stane se hráčem s nejvíce odehranými zápasy v řadě. Momentálně má železný Kessel na kontě 982 startů v NHL bez pauzy.

  • Danton Heinen

    útočník (Kan.)
    věk: 27
    poslední klub: Pittsburgh Penguins
    minulá sezona
    základní část: 76 zápasů, 33 bodů (18+15)
    play off: 7 zápasů, 3 body (3+0)
    platový strop: 1 100 000 dolarů

    Další hráč, který se za minulou sezonu zvedl v Pittsburghu. U Penguins navázal kanadský forvard na produktivní roky v Bostonu, se kterým si před třemi lety zahrál finále Stanley Cupu. 18 gólů z posledního ročníku je zatím nejlepším Heinenovým střeleckým počinem v NHL. Další branky za Pens ale nepřidá. Od vedení klubu nedostal kvalifikační nabídku. Dá se ovšem očekávat, že nového angažmá za podobnou odměnu se dočká.

  • Patrice Bergeron

    útočník (Kan.)
    věk: 36
    poslední klub: Boston Bruins
    minulá sezona
    základní část:
    73 zápasů, 65 bodů (25+40)
    play off: 7 zápasů, 7 bodů (3+4)
    platový strop: 6 875 000 dolarů

    U člena prestižního Triple Gold Clubu vlastně zůstává takřka všechno stejné jako v posledních měsících. Dlouholetý lídr Bostonu řeší pořád pouze dvě možnosti – pokračování v Bostonu či konec kariéry. Momentálně by měl být brzy sedmatřicetiletý centr blíž k první variantě, jelikož vedení Bruins intenzivně pracuje na nové smlouvě pro spoluhráče Davida Pastrňáka a zároveň také na návratu někdejšího parťáka Davida Krejčího. Nic to ale nemění na tom, že je Bergeron rovněž zařazen na listině volných hráčů, kde se řadí mezi stále kvalitní hokejisty. 

  • Nino Niederreiter

    útočník (Švýc.)
    věk: 29
    poslední klub: Carolina Hurricanes
    minulá sezona
    základní část: 75 zápasů, 44 bodů (24+20)
    play off: 14 zápasů, 5 bodů (4+1)
    platový strop: 5 250 000 dolarů

    Má za sebou nejzdařilejší sezonu za posledních pět let. Švýcarský tahoun, který má na kontě dvě stříbrné medaile z mistrovství světa, se Carolině osvědčil hlavně jako střelec. V Hurricanes byl třetím nejlepším snajprem týmu. Na nové smlouvě v klubu z Raleigh se ale zatím nedohodl, byť se v zámoří mluví o tom, že Canes o brzy třicetiletého rodáka z Chur stále stojí. Měli by si ale pospíšit. Niederreiter jako silový útočník by se totiž náramně hodil i jiným týmům, které by předložily adekvátní nabídku. .

  • Sonny Milano

    útočník (USA)
    věk: 26
    poslední klub: Anaheim Ducks
    minulá sezona
    základní část: 66 zápasů, 34 bodů (14+20)
    bez play off
    platový strop: 1 700 000 dolarů

    Zatím největšího prostoru v NHL využil parádně. Amerických forvard v barvách Ducks rozhodně nezapadal. V trápícím se týmu, který se loučil s končícím lídrem Ryanem Getzlafem, patřil k oporám. Na dlouhou dobu si budou fanoušci Milana pamatovat hlavně jako hráče, který skóroval po neuvěřitelné nahrávce od Trevora Zegrase zpoza branky. Ani zdařilý ročník ale GM Anaheimu Patu Verbeekovi nestačil a bývalému hráči Columbusu neposkytl kvalifikační nabídku. Po více jak dvou letech se tak zřejmě pokusí prosadit v jiné organizaci.

  • Paul Stastny

    útočník (USA)
    věk: 36
    poslední klub: Winnipeg Jets
    minulá sezona
    základní část: 71 zápasů, 45 bodů (21+24)
    bez play off
    platový strop: 3 750 000 dolarů

    Věk nezastaví, znovu ale dokázal všem, že na NHL stále má. Byť se syn slovenské legendy Petera Šťastného, který má americký i kanadský pas, nedostal s Winnipegem do play off, na ledě byl pořád platným hráčem hlavně směrem dozadu. Po třech letech se navíc rodákovi z Québecu podařilo překonat hranici 40 bodů. I když v prosinci oslaví už 37. narozeniny, hráč s bohatými zkušenostmi by se jistě některému týmů plnému mladíků určitě hodil. V zámoří se mluví o tom, že Stastny na podobnou příležitost čeká. A nespěchá. Na listině volných hráčů NHL si tak může bývalý útočník Colorada, St. Louis či Vegas počkat i déle.

  • John Klingberg

    obránce (Švéd.)
    věk: 29
    poslední klub: Dallas Stars
    minulá sezona
    základní část: 74 zápasů, 47 bodů (6+41)
    play off: 7 zápasů, 1 bod (0+1)
    platový strop: 4 250 000 dolarů

    Dost možná nejlepší obránce, který se v létě objevil na trhu volných hráčů NHL. O tom, že se švédskému ofenzivně laděnému zadákovi chce pryč z Dallasu, bylo jasno už v průběhu minulé sezony, kdy žádal vedení Stars o výměnu. Tehdy odchod nevyšel, nyní jako „free agentovi“ už ale dvojnásobnému mistrovi světa nic nebrání ke změně angažmá. Jako žádané „zboží“ s podpisem nespěchá, chce zvolit nejlepší nabídku. Ve spojitosti s Klingbergem se každopádně nyní mluví především o třech klubech – Seattlu, Detroitu a Ottawě. Všem by se prvotřídní bek hodil a hlavně nemají problém s místem pod platovým stropem.

  • Nazem Kadri

    útočník (Kan.)
    věk: 31
    poslední klub: Colorado Avalanche
    minulá sezona
    základní část: 71 zápasů, 87 bodů (28+59)
    play off: 16 zápasů, 15 bodů (7+8)
    platový strop: 4 500 000 dolarů

    Dokud Johnny Gaudreau nepodepsal smlouvu s Columbusem, věřilo se, že právě americký pointmaker jako nejzvučnější hráč na trhu si podpisem v novém angažmá nejvíce polepší. Nyní se ale může stát, že největším boháčem léta se stane novopečený vítěz Stanley Cupu. Kanaďan s libanonskými kořeny prožil životní sezonu, kterou zakončil triumfem s Coloradem. Řádil v základní části i během play off. Bývalý útočník Toronta si hlasitě řekl o minimálně dvojnásobek své dosavadní roční odměny. Který tým ale Kadriho zaplatí? Dost možnou variantou je stále setrvání u Avalanche. Úřadující šampioni však musejí výrazně pročistit místo pod platovým stropem, aby si jednoho ze strůjců vítězství v play off mohli dovolit. Pokud by se tak nestalo, spekuluje se o zájmu Calgary, New York Islanders či Philadelphie. Od všech klubů by se mohl dočkat velice štědré nabídky.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud