Pavel Ryšavý
2. listopadu 2022 • 15:45

Čeští muži s maskou v NHL: chybí jedničky, Rittich jeden z nejhorších

Autor: Pavel Ryšavý, Adam Papoušek
Vstoupit do diskuse
3
  • Jak si povedou v dalším průběhu sezony čeští brankáři?Jak si povedou v dalším průběhu sezony čeští brankáři?FOTO: koláž iSport.cz

    Posledním čistokrevným brankářem číslo jedna mezi českými gólmany v NHL byl Ondřej Pavelec, jehož éra skončila v roce 2015 a trvala čtyři roky. Následovníci momentálně chybí, možná se teprve klubou. Pojďme se podívat na česká jména pod maskou v NHL optikou chycených gólů nad očekávání. 

  • Pavel Francouz (Colorado Avalanche)

    Zažívá nejlepší období své kariéry. V posledních třech sezonách patřil mezi vůbec nejlepší náhradní gólmany v celé NHL, když v ani jednom ročníku nepustil za svá záda více puků, než by se očekávalo. Pokud by na starší výkony dokázal navázat i v tomto ročníku, má obrovskou šanci získat post brankářské jedničky v jednom z nejlepších klubů NHL.

    Avalanche opustil Darcy Kuemper, jako náhrada přišel Alexandar Georgijev, který nemá za sebou příliš úspěšné angažmá v New York Rangers. Ovšem začal skvěle a má vyšší smlouvu. Česká dvojka ho potřebuje v sezoně přechytat, což není úplně nemožné. V porovnání s ostatními českými gólmany byl Pavel Francouz poslední dvě sezony nejspolehlivějším brankářem.

  • Petr Mrázek (Chicago Blackhawks)

    Třicetiletý rodák z Ostravy je v NHL jednoznačně nejzkušenějším českým brankářem, když má za sebou už 295 odchytaných utkání. V dresu Caroliny Hurricanes prožil tři velmi povedené ročníky, přičemž v sezoně 2020/21 patřil mezi vůbec nejlepší brankáře celé ligy. V létě 2021 se jako volný hráč upsal Torontu Maple Leafs a nebyla to dobrá volba.

    Následoval jeden z jeho nejhorších ročníků kariéry, což po sezoně vyústilo v jeho výměnu do Chicaga Blackhawks. V Torontu obdržel více než 12 gólů nad očekávání, což byla vůbec jedna z nejhorších hodnot mezi všemi gólmany celé NHL.

    V posledních dvou sezonách si tedy Mrázek prožil divokou výkonnostní houpačku. Co ho čeká teď? Chicago by mělo patřit mezi nejslabší celky NHL. On hlavně potřebuje zůstat fit.

  • David Rittich (Winnipeg Jets)

    Většinu kariéru v NHL si plní roli dvojky, takže nenápadně sbírá zápasy a po Mrázkovi je už druhým nejzkušenějším českým brankářem v zámoří. Rozjel už šestou sezonu, premiérově v barvách Winnipegu.

    A teď tvrdá data, podle čísel se bohužel jedná o jednoho z nejslabších brankářů NHL posledních let. Ani jednou za svoji kariéru nezapsal pozitivní hodnotu v chycených gólech nad očekávání. V posledním ročníku, kdy měl plnit roli dvojky za Sarosem v Nashvillu, ho nakonec v klubové hierarchii přeskočil i farmář Connor Ingram.

    Rittich jistě doufá, že u Jets své výkony výrazně zlepší, ovšem moc prostoru k tomu nedostane. Očekává se, že Connor Hellebuyck, jeden z nejlepších brankářů na světě, odchytá opět více než 60 utkání.

  • Vítek Vaněček (New Jersey Devils)

    Byl vytrejdován z Washingtonu do New Jersey, kde měl skvělou přípravu a má slušnou pozici se stát brankářem, který odchytá víc zápasů. Své výkony v uplynulém ročníku vylepšil a u Devils doufají, že svoji vzestupnou tendenci udrží i v současné sezoně. New Jersey plánují řežbu o postup do vyřazovacích bojů a k tomu bude právě potřebovat, aby Vaněček zapsal pozitivní hodnoty v chycených gólech nad očekávání. Pokud se mu to povede, bude to poprvé v kariéře. Na záda mu dýchá MacKenzie Blackwood, který si chce post jedničky urvat zpátky pro sebe.

  • Karel Vejmelka (Arizona Coyotes)

    Vejmelka napsal jeden z nejzajímavějších příběhů mezi českými brankáři poslední dekády. Z brněnské Komety se v pětadvaceti letech dostal do týmu NHL a stal se jedničkou Arizony. Bohužel však podle analytických dat byl v uplynulém ročníku druhým nejhorším brankářem celé soutěže.

    A ne, nebylo to díky špatné obranné hře Kojotů. Pokročilá data už výkony hráčů na ledě umí jasně oddělit od čistě brankářských výkonů. Vejmelka pustil za svá záda hned o 19 gólů více, než se očekávalo, což je děsivá hodnota.

    I přesto jsou ale Coyotes očividně s jeho službami spokojeni, když mu prodloužili kontrakt hned o další tři roky. Dost by se ovšem hodilo, aby se Vejmelka z pozice nejhoršího brankáře NHL zvedl.

  • Daniel Vladař (Calgary Flames)

    Čeká ho druhý ročník v roli dvojky za Jakobem Markströmem v Calgary. Pořád mu je jen 25 let, což na brankáře není moc. Zlepšuje se, jednou by branka v nějakém týmu NHL mohla patřit třeba výhradně jemu. Ale ještě nemá takové jméno, aby na něj někdo vsadil.

    V uplynulém ročníku pustil za svá záda více než tři góly nad očekávání. Vladař má rozhodně potenciál, aby už v tomto ročníku zapsal výrazně lepší čísla. K tomu se hodí jedna dobrá a jedna špatná zpráva. Dobrá? Co se týká defenzivní činnosti, moc lepších týmů v NHL než je Calgary, nenajdete, s postupem sezony budou svoji obranu víc a víc ucpávat. Navíc se může učit od Markströma, dalšího velmi dobrého brankáře. A ta horší? Z klíčových zápasů vystrčí švédského parťáka leda marodka. Vladařova cesta ke slávě může vést i přes Edmonton, na který se Markströmovi historicky nedaří. Pokud by se český brankář stal McDavidobijcem, životopisem zaujme.

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud