Jakub Plaskura
20. března 2023 • 14:00

Patera ve Vegas čaruje. Fandila i rodina, trenér chválil: Dodal nám šťávu

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Někdy musíte být ve správný čas na správném místě. Klišé, které v posledních dnech prožívá český brankář Jiří Patera. Kvůli rozsáhlé marodce svého týmu Vegas Golden Knights byl povolán z farmářské AHL a ve druhém utkání mezi elitou NHL si připsal už druhou výhru. Tentokrát pomohl deklasovat Columbus 7:2 a v hledišti nechyběla ani jeho rodina a přátelé.



Kdoví, jestli ještě věřil, že si NHL někdy vyzkouší. V únoru oslavil čtyřiadvacáté narozeniny a s krátkým intermezzem v Českých Budějovicích během sezony 2020/21 se snaží protloukat za mořem už pět let. Vytrvalost a píle teď konečně přivály úspěch.

Patera si počkal, až se smůla začala lepit na betony jiným. Zranění vyřadilo ze hry obvyklé první dva brankáře Robina Lehnera i Logana Thompsona. Jelikož se momentálně nachází na marodce i další gólmani Logan Thompson a Laurent Brossoit, štěstěna ukázala na muže, který by se dal v hierarchii Golden Knights v nadsázce označit až za gólmana číslo pět. Na farmě v Hendersonu ale Patera tiše hulákal a dožadoval se dobrými výkony šance o patro výše už delší čas.

Ten přišel 13. března, kdy nejprve vychytal výhru 5:3 nad St. Louis, i když jej gólově překonal Jakub Vrána. „Jsem šťastný za výhru. Na konci jsem se trochu obával, ale tlak soupeře jsme zvládli. Kluci mi pomohli. Je to pro nás cenné vítězství,“ zhodnotil dění na ledě po zápase jako ostřílený profík.

Navíc vtipkoval o časovém posunu doma v Česku. „Doma je asi pět ráno, ale je mi jedno, jestli rodiče spí, stejně jim zavolám, abych je informoval o mém prvním vítězství v NHL.“ Dalo se přitom čekat, že Paterovic klan byl přišpendlen u přímého přenosu. Kdyby však jízda českého brankáře měla pokračovat, možná na rodinné příslušníky čeká mnoho dalších probdělých nocí.

Po úspěšném debutu proti Blues si však odchovanec pražské Slavie musel počkat další dva zápasy, které odchytal americký veterán Jonathan Quick. Pak už ale zase záře reflektorů padla na Pateru v utkání s Columbusem a tentokrát rodina i přátelé brankáře s třicítkou na zádech sledovali utkání přímo v hledišti T-Mobile Areny v Las Vegas.

Blue Jackets letos mají sami se sebou obrovské problémy a celý peloton NHL uzavírají na spodku tabulky. Z tohoto pohledu se jednalo pro Pateru o příjemného soupeře. Jenže v takových zápasech můžete spíše hodně ztratit, když se nepodaří vše, jak má.

Český gólman ale zaválel. Inkasoval pouze dvakrát ze 37 střel, úspěšnost zákroků tak vyšponoval na 94,6 % a zastínil své protějšky Daniila Tarasova i náhradníka Michaela Hutchinsona v dresu Columbusu. Ani jeden nájezdníkům z Vegas nedokázal odolat a čaroval hlavně střelec hattricku Jack Eichel, který byl spolu s Paterou a obráncem Pietrangelem vyhlášen největší hvězdou domácích.

Na svého „nového“ svěřence v bráně pěl ódy i kouč Bruce Cassidy. „Chytal v naprostém klidu. Několikrát nás svými zákroky hodně podržel a dodal nám trochu šťávy. Je to další kluk, který do toho naskočil rovnýma nohama a hrál dobře.“

Patera se tak nyní ukazuje ve výborném světle. Po zápasech se St. Louis a Columbusem je jeho úspěšnost zákroků na 92,86 % s průměrem 2,50 inkasovaného gólu na zápas. Zásadní však pro Paterovu budoucnost v NHL bude chvíle, kdy se uzdraví eskadra jeho konkurentů.

Čeští brankáři v aktuálním ročníku NHL

Lukáš Dostál (22 let, Anaheim Ducks): 12 zápasů, úspěšnost zákroků: 89.87 %, průměr branek na zápas: 3,91

Pavel Francouz (32 let, Colorado Avalanche): 15 zápasů, úspěšnost zákroků: 91.92 %, průměr branek na zápas: 2,53

Petr Mrázek (31 let, Chicago Blackhawks): 33 zápasů, úspěšnost zákroků: 89,54 %, průměr branek na zápas: 3,63

David Rittich (30 let, Winnipeg Jets): 20 zápasů, úspěšnost zákroků: 90.25 %, průměr branek na zápas: 2,65

Vítek Vaněček (27 let, New Jersey Devils): 44 zápasů, úspěšnost zákroků: 90.86 %, průměr branek na zápas 2,51

Karel Vejmelka (26 let, Arizona Coyotes): 44 zápasů, úspěšnost zákroků: 90.33 %, průměr branek na zápas: 3,36

Daniel Vladař (25 let, Calgary Flames): 23 zápasů, úspěšnost zákroků: 89.46 %, průměr branek na zápas: 2,90

Vegas Golden Knights Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud