Patrik Czepiec
30. června 2023 • 04:40

Češi, kteří prošli draftem: z komety Kraken, čaroděj v masce i hromotluk

Vstoupit do diskuse
0
  • Kteří Češi prošli draftem NHL?Kteří Češi prošli draftem NHL?FOTO: koláž iSport.cz

    Vyprodáno, zavíráme! Přijďte zase za rok. Generální manažeři všech klubů NHL ve čtvrtek rozdali nejtalentovanějším mladíkům z celého světa 224 vstupenek do elitní společnosti. Sedm z nich ulovili Češi. Nejvýš ze všech krajanů vystoupal podle očekávání Eduard Šalé. Brněnský vyslanec zakotvil v Seattlu, který projevil svou náklonnost z 20. pozice. Kdo ještě patří mezi české hráče, kteří v Nashvillu slyšeli povolávací rozkaz mezi hokejovou smetánku? Kde budou hledat uplatnění a co mají za sebou? Dozvíte se v článku iSport.cz.

  • Vojtěch Port (Anaheim Ducks)

    Post: Obránce
    Věk17 let (3. srpna 2005)
    Draft161. místo

    Nejslaběji žhnoucí želízko v ohni. Alespoň prozatím. Z jihlavského zadáka, který postupnými kroky stoupal přes Spartu až do zámořské WHL, se může vyklubat zajímavý přírůstek v systému Anaheimu. Má spoustu prostoru pro rozvoj, se škopkem piva v ruce bude moci úspěšný draft ostatně oficiálně oslavit až na počátku srpna, kdy dovrší plnoletost. Na útočné modré umí trefně naznačit střelbu a pak šokovat rozhozenou obranu. Jen zadní vrátka ještě nezavírá tak, jak by si trenéři představovali. Času dost.

  • Marcel Marcel (Chicago Blackhawks)

    Post: Levé křídlo
    Věk: 19 let (31. října 2003)
    Draft131. místo

    Jasně nejstarší ze všech draftovaných Čechů sfoukne na konci října 20 svíček na svém narozeninovém dortu. Už jako majitel stříbra z mistrovství světa juniorů, které získal na přelomu kalendářního roku. Proslul coby tank, hromotluk a obětavec. Láká u něj pro tuto věkovou kategorii velmi netradiční váha v hodnotě 110 kilogramů. Před čtvrt stoletím nic zas tak neobvyklého, dnes vzácný úkaz na seznamu ohrožených hokejových druhů. Zvládne se „Marcel na druhou“ vzepřít současným trendům? Blackhawks si dovolili sázku na nejistotu i hráče, který ještě v předminulé sezoně pomohl Klatovům ve třetí české soutěži. Jinak ho dobře znají v Plzni. Předešlý ročník už strávil za mořem (Gatineau v QMJHL).

    Gól Marcela Marcela v oslabení proti Švýcarsku Gól Marcela Marcela v oslabení proti ŠvýcarskuFoto profimedia.cz

  • Jakub Štancl (St. Louis Blues)

    Post: Levé křídlo
    Věk: 18 let (10. dubna 2005)
    Draft106. místo

    Pražská Slavia navzdory dlouhému půstu v rámci extraligové účasti vyslala na draft Jakuba Štancla. A tomu se podařilo uspět! Pravda, celek z hlavního města opustil ještě v útlém věku, aby se vydal do švédského Växjö. Obě sezony na severu Evropy se mu dosud vydařily, naposledy už hrál osmkrát mužskou SHL a dokonce gólově procitnul. Po několika hluchých letech díky Jakubu Vránovi v St. Louis zase vlaje český prapor. Může být Štancl dalším v řadě?

    Radost Jakuba Štancla po úspěšné úvodní třetině proti Německu na Hlinka Gretzky Cupu Radost Jakuba Štancla po úspěšné úvodní třetině proti Německu na Hlinka Gretzky CupuFoto Twitter / Hlinka Gretzky Cup

  • Jiří Felcman (Chicago Blackhawks)

    Post: Centr
    Věk: 18 let (17. dubna 2005)
    Draft: 93. místo

    Česká pšeňka v posledních letech v Chicagu nekvetla. Z trojice draftovaných mladíků Krutil, Teplý a Galvas se prosadil pouze posledně jmenovaný a to jen v šesti případech. Kromě již zmíněného Marcela se nyní nemilou tradici pokusí škrtnout Jiří Felcman, vytáhlý centr, jehož doma znají spíše zasvěcení. Aby taky ne, když už v pubertě brázdil švýcarská kluziště, kde v kategorii do 15 let za Thurgau sbíral přes dva body na zápas. V zemi Helvétského kříže zůstává, momentálně působí v Langnau. 

    Ani na něj teď v tradiční organizaci z éry Original Six nečeká nerušený rozlet. Jen letos Blackhawks naverbovali devět útočníků. Přestavba je v plném proudu, což značí nemilosrdné zacházení se slabšími kusy. Když navíc zrovna na vašem postu úřaduje Connor Bedard... Felcmanovi se však ve Windy City zjevně věří. Když už se v nějaké predikci před draftem objevil, většinou až na hraně druhé stovky. Vyšplhal nečekaně vysoko.

    Jiří Felcman v podstatě od dětského věku působí ve Švýcarsku, reprezentuje však Česko Jiří Felcman v podstatě od dětského věku působí ve Švýcarsku, reprezentuje však ČeskoFoto Profimedia

  • Jakub Dvořák (Los Angeles Kings)

    Post: Obránce
    Věk: 18 let (25. května 2005)
    Draft: 54. místo

    Další velmi urostlý talent. Už v minulé extraligové sezoně prokázal, že mu nedělá problém pokrýt puk či vrazit do soupeře tělem. Dirigent ofenzivních promenád sice vypadá jinak, to si však Kings, kteří roky prosazují fyzickou hru, jistě dobře uvědomují. V uplynulé sezoně stihnul Dvořák 24 startů za Bílé Tygry a získal při tom dvě asistence.

    Ochranná křídla by mu mohl nabídnout ještě nedávný spoluhráč Petr Jelínek, který po posledním ročníku seknul s aktivním hokejem a vydal se na dráhu skauta Los Angeles. Možná i jeho poradní hlas zazněl, když tým z Kalifornie rozhodoval o osudu 54. volby. Ani tato konexe však zřejmě statnému bekovi nepomůže v tom, aby příští sezonu nestrávil „jen“ v Podještědí.  

    Jakub Dvořák může u Kings navázat na spolupráci s Petrem Jelínkem Jakub Dvořák může u Kings navázat na spolupráci s Petrem JelínkemFoto Profimedia

  • Michael Hrabal (Arizona Coyotes)

    Post: Brankář
    Věk: 18 let (20. ledna 2005)
    Draft: 38. místo

    Muž, který si na rozdíl od drtivé většiny svých krajanů pomohl famózním představením na posledním šampionátu do 18 let. Vytáhnul hůlku a na soupeře snášel protikouzla. Ve skupině deptal hlavně Švédy, kteří českou tvrz probourali až v samotném závěru utkání. Mezi brankáři Hrabala na draftu nakonec přeskočil pouze Slovák Adam Gajan, když sešlápnul pedál na juniorském mistrovství světa a v cíli všechny své konkurenty pokořil.

    Osmnáctiletému rodákovi z Prahy nicméně může patřit budoucnost. Pohyb na ledě sleduje z rovných dvou metrů, do kterých dorostl už ve svých 18 letech. K tomu je velmi soutěživý a na proporce své postavy až překvapivě pohyblivý. V minulém ročníku se o tom přesvědčila Omaha, kam Hrabal zamířil ze Sparty. V zámoří zůstává, jelikož jde na univerzitu v Massachusetts. A pak? Třeba bude dýchat na krk Karla Vejmelky.

    Brankář Michael Hrabal inkasuje Brankář Michael Hrabal inkasujeFoto iihf.com

  • Eduard Šalé (Seattle Kraken)

    Post: Pravé křídlo
    Věk: 18 let (10. května 2005)
    Draft: 20. místo

    Brněnská kometa úspěšně přistála ve spárech Krakena. Na pódium ji pozval český skaut Robert Kron. A to ještě v klubu stejnou funkci zastává Sasu Hovi, někdejší brankář Moravanů, který v dobách své největší slávy zvedal modrobílé diváky ze sedadel. Šalého spojení se Seattlem tak dává značnou logiku.

    Místenku v úvodním kole si zajistil zdařilou adaptací na dospělý hokej v extralize. V únoru dokonce zmrazil třinecké Oceláře hattrickem. Proč nakonec nevystoupal ještě výš? Na vině bylo zejména mistrovství světa do 18 let, kde se svezl s výkony reprezentace a mezi vrstevníky výrazně nevynikal. Aby se prosadil v NHL, musí stejně jako kdysi jiný brněnský odchovanec Martin Nečas nabrat na síle. „Vím, že když na tom zapracuji, může ze mě být dobrý hráč. Ale potřebuju makat na všem,“ přiznal mladík pro Seattle Times.

    Krakení doupě ovšem skýtá jednu záludnost. Přístavní tým je totiž složený převážně expanzivním draftem, velkou zásobárnu mladých hráčů nemá. Proto tlak na výkony a rychlou adaptaci v NHL může být drtivější než kdekoliv jinde. 

    Kometa - Třinec: Čepice dolů! Šalé završil první extraligový hattrick, 4:1
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud