Pavel Bárta
Premium
21. září 2023 • 18:00

Divný kocour Bowman (90) kočíroval vítěze. Do NHL přivedl prvního Čecha

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když byl ještě junior, soupeř ho při zápase trefil do hlavy a způsobil mu frakturu lebky. Úraz ukončil jeho hráčskou kariéru a nastartoval jinou. Mnohem zářivější. Scotty Bowman získal jako trenér devětkrát Stanley Cup a je nejúspěšnějším koučem v historii NHL a jedním z největších v profesionálním sportu vůbec. V pondělí se dožil 90 let. Hokeje pořád nemá dost.



Narozeniny oslavil, jak se dalo očekávat. Z hlediště haly v Buffalu sledoval zápasy turnaje nadějí šesti týmů NHL. „Podívám se na pár utkání a pak si s manželkou zajdeme na dobrou večeři,“ řekl novinářům. Oficiálně skončil s hokejem loni v červenci, kdy po 62 letech v branži odstoupil z pozice poradce Chicago Blackhawks. Ale na zápasy chodí pořád. V sezoně vidí většinu duelů Tampy Bay, kam to má nejblíž ze svého zimního sídla na Floridě.

Narodil se 18. září 1933 na montrealském předměstí Verdun. Ale jako kluk fandil Bostonu a jeho prvním idolem se stal Bill Cowley, útočník Bruins. Sám musel v 19 letech skončit poté, co ho Jean-Guy Talbot praštil holí do hlavy a způsobil mu vážné zranění.

Helmy se ještě nenosily, Bowman zůstal v bezvědomí ležet na ledě. V nemocnici mu voperovali do hlavy kovovou destičku. Pochybovači občas příběh zlehčují, Bowman by to prý jako hokejista stejně nikam nedotáhl. Nicméně od poloviny 50. let se věnoval skautingu a pak začal trénovat.

V NHL prošel šesti kluby. Čtyři z nich dovedl coby kouč ke Stanley Cupu. Začínal v ročníku 1967/68 v St. Louis Blues, tehdy jednom ze šesti nových týmů ligy. Třikrát po sobě s nimi došel do finále play off. Následoval Montreal, s nímž triumfoval v roce 1973 a čtyřikrát v řadě v letech 1976 až 1979. Následovaly Buffalo, Pittsburgh, s nímž získal Pohár v roce 1992, a pak Detroit, který dovedl na vrchol třikrát – v letech 1997, 1998 a 2002.

Dalších pět titulů přidal v jiných funkcích, z toho třikrát v Chicagu, kde končil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud