František Suchan
8. září 2008 • 12:14

Sundin: rozhodnutí na podzim

TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to naposledy? Matse Sundina vítal na ledě ohlušující potlesk tisíců lidí v ochozech torontského Air Canada Centre. Posledních čtrnáct let nic neobvyklého.



Ale co když se tu Velký Švéd už nikdy neobjeví a páteční charitativní zápas byl jeho poslední? Dlouholetý kapitán Maple Leafs se totiž stále nerozhodl, jak naloží se svou kariérou...

Prvního července Sundinovi skončila smlouva. Od té doby hokejem posedlí Kanaďané denně řeší, co s ním bude. Skončí? Vrátí se, aby v jedenácté sezoně za sebou vedl Toronto jako kapitán? Půjde do Montrealu? Do Rangers? Islanders? Nebo snad přece jen do Vancouveru, který mu nabídl snových 20 milionů za dvě sezony?

Otázek je dost, chybí jediná odpověď. Od toho nejpovolanějšího. Jenže Sundin zatím zůstává věrný svému severskému klidu a přemýšlí, co dál. I když, přemýšlí... „Popravdě, tohle léto si užívám pohody. Snažím se na hokej moc nemyslet,“ překvapil odpovědí na dotaz v listu Globe and Mail.

Celá NHL je kvůli němu vzhůru nohama, manažeři nepodepisují zbývající volné hráče, protože čekají, co kdyby se Sundin rozhodl právě pro jejich klub. A Mats si zatím užívá sluníčka.

„Je mi sedmatřicet. Nemám kontrakt a tím pádem ani závazky vůči svému zaměstnavateli,“ vysvětlil v listu Toronto Sun. „Doufám, že lidi respektují, že ještě nejsem připravený učinit rozhodnutí. Cítím, že jsem si něco odpracoval. Hrál jsem v lize 17 let a díky tomu mám snad právo rozhodnout se, až to pro mě bude ideální.“

Veteráni v NHL

KDO TAKÉ HRAJE DÁL

JOE SAKIC (útočník, 39 let) – Váhal dlouho. Slíbil ale, že Coloradu dá vědět, než začne kemp. A slovo dodržel. Navíc udělal všem v klubu radost, když se rozhodl ještě rok hrát.

SERGEJ FJODOROV (útočník, 38 let) – Nejúspěšnějšímu z Rusů v historii soutěže napumpovala novou energii do těla spolupráce s hvězdným krajanem Ovečkinem ve Washingtonu.

CHRIS CHELIOS (obránce, 46 let) – Nezničitelný ranař už se domluvil na novém ročním kontraktu s Detroitem, a přestože ví, že už není hlavní postavou týmu, začne svou šestadvacátou sezonu v lize.

MARK RECCHI (útočník, 40 let) – Ani tenhle chlapík nic nebalí. V dresu Lightning se druhý nejproduktivnější aktivní hráč NHL ukáže na začátku října v Praze.

KDO TAKÉ SKONČIL

DOMINIK HAŠEK (brankář, 43 let) – Na jaře získal svůj druhý Stanley Cup a pár dní na to oznámil světu, že končí. I když nedávno zmírnil svá prohlášení o konci kariéry, NHL už je uzavřená kapitola.

TREVOR LINDEN (útočník, 38 let) – Rozloučil se s ligou po 19 letech. Ve Vancouveru poputuje 17. prosince při zápase s Edmontonem jeho číslo 16 ke stropu arény.

Původně mělo být jasno během léta. Sundin se však nakonec nezapojí do přípravného kempu žádného z klubů.

Verdikt rozhodně nečekejte dřív než koncem roku. Švédským novinářům kapitán olympijských vítězů z Turína oznámil, že se rozmyslí až v průběhu podzimu. Jeho agent J. P. Barry dokonce uvedl nejzazší datum, dokdy bude jasno: 1. leden 2009.

„Potřebuju cítit ten hlad, co žene každého hráče do tréninku. Musím chtít podstupovat všechnu tu dřinu, co není vidět při zápasech. Jinak hra jako taková je zábava. Chci hrát, dokud budu moct bruslit,“ vyprávěl Sundin. „Když vám je čtyřiadvacet, jen skočíte na led, odtrénujete a jdete domů. V mém věku ale trvá hodiny připravit se na každý trénink.“

Nejasná situace však není jen kolem jeho osoby. Třeba Joe Sakic a Sergej Fjodorov už ohlásili, že pokračují, nezaměstnané ale zůstávají ještě tři legendy.

Zraněními pronásledovaný švédský útočník PETER FORSBERG už v červenci oznámil, že musí nejprve vyléčit poraněnou nohu. Až pak bude uvažovat, zda kývne nějakému klubu. „Do Vánoc hrát určitě nebudu,“ řekl doma listu SportExpressen. A pak? Jestli vůbec ještě někdy...

Další v řadě? BRENDAN SHANAHAN. Co na tom, že mu v lednu bude čtyřicet. Tenhle veterán neztrácí chuť a na podzim určitě začne svou jedenadvacátou sezonu v NHL. Ale kde? Glen Sather, generální manažer Rangers, kde Shanahan strávil poslední dva roky, mu prý nechává otevřené dveře. Jenže své slovo ještě nepřeložil do hmatatelné formy - návrhu kontraktu.

Sám trojnásobný vítěz Stanley Cupu s Detroitem má jasno. Zůstat na Manhattanu je pro něj jasná priorita. Pohár hodlá vyválčit i tam. „Chci tu dokončit svůj džob, co jsem začal před dvěma lety,“ potvrdilo p r a -vé křídlo listu New York Post. „Mluvil jsem s trenérem Renneym a řekl jsem mu, že budu akceptovat jakoukoliv roli, v níž budu podle něho nejprospěšnější týmu.“

Shanahan zatím stále odmítá jakákoliv jednání s jinými týmy. Přesto, že se objevil i zájem St. Louis, kde v letech 1991-1995 prožil z osobního hlediska nejúspěšnější roky. Blues chtějí, aby kočíroval jejich mladou partu. Zatím nenabídli smlouvu, ale dali vědět agentovi, že jsou ve hře.

„Soustředím se jen na Rangers. Ale když to nevyjde, budu muset zvažovat jiné možnosti,“ ví Shannahan, po němž už se vyptávali i Canucks, Devils, Flyers a podle nejnovějších spekulací i Ducks.

Zájem Anaheimu se však zdá nepravděpodobný. Vždyť loňští vítězové Stanley Cupu se činili na trhu volných hráčů a jsou zatím dva miliony přes platový strop, který je pro nadcházející sezonu 56,7 milionu dolarů. Budou tedy muset někoho z dobře placených hráčů vyměnit, zřejmě obránce Mathieu Schneidera. A pak podepsat TEEMU SELÄNNEHO.

Osmatřicetiletý finský útočník nehodlá protahovat své váhání dlouho jako v uplynulém ročníku. Bude podle všeho pokračovat v kariéře. „Už jsem se rozhodl,“ řekl minulý týden listu OC Register, když přiletěl z Finska do Kalifornie „Nebudu říkat jak, ale vidíte, že každý den trénuju. Už čtyři týdny bruslím a nedělám to pro zábavu. Má to svůj důvod.“

Co na to Brian Burke, generální manažer Ducks? „Nic se nemění.
Stále zvažujeme různé možnosti. Nejsme teď v pozici, abychom s Teemuem cokoliv řešili,“ přibrzdil optimismus fanoušků. „On (Selänne) říká lidem kolem, že chce hrát, mně to ale ještě neřekl.“

Třeba se Finský Blesk přece jen upíše Montrealu, kam ho už po minulé sezoně lákal kamarád Saku Koivu...

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud