Zdeněk Janda
29. září 2008 • 15:59

Vrbata zažil drsný trénink

TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

V pátek odpoledne přiletěli ze zámoří, hned vyjeli na led. Včera už se zase vydali do Německa na zápas s Berlínem. Takže v sobotu měli volněji? Ale kdeže...



Hokejisté Tampy Bay absolvovali tříhodinový drsný trénink v O2 Areně! Z hráčů se muselo kouřit ještě dlouho po něm... „Byli jsme z té délky sami překvapení," přiznal útočník Radim Vrbata.

Trénink byl pro české novináře uzavřen. Vrbata, jeden ze tří Čechů v sestavě zámořského týmu (vedle Prospala a Kočího), tedy pro Sport promluvil telefonicky v sobotu večer, kdy se vracel z rodné Mladé Boleslavi. Byl se podívat za rodinou.

„Chtěl jsem aspoň na chvilku vidět nejbližší. A také jsem zkontroloval barák, jestli je všechno v pořádku," dodal sedmadvacetiletý útočník. Tampa Bay se v sobotu a v neděli utká v Praze s Rangers (oba zápasy začínají v 18 hodin).

Musel jste se ptát, jestli si na chvilku můžete odskočit domů?
„Ne, měli jsme volné odpoledne. Takže buď jsem mohl chodit po Praze, nebo jet domů."

No volné... Na trénink jste vyjeli v deset dopoledne, do hotelu jste se vrátili až ve čtvrt na pět.
„Právě... (pousměje se) Měli jsme spíš volný podvečer."

Měli jste i v přípravném kempu v Americe tak tvrdé tréninky?
„Během něj je pravidlo, že nesmí být delší než tři hodiny. Tentokrát jsme se do toho vešli, ale i tak to bylo mnohem delší než normálně. Kromě ledu a posilovny jsme měli i video a taktickou přípravu. O ní předtím trenér v kempu ještě moc nemluvil. Takže teď přišla na řadu."

Jak jste se po tak drsném tréninku cítili?
„Všichni jsme z toho byli trošku překvapení."

Program máte extrémně nabitý, do toho ještě tak náročný trénink...
„Možná to kouč konzultoval s nějakými odborníky a dostali jsme do těla proto, že je to dobré kvůli aklimatizaci. Třeba nám to pomůže v tom, že si rychleji zvykneme na evropský čas."

Takže to byl záměr - vás takhle utahat?
„Myslím, že jo. Určitě se o tom bavili, chtěli, abychom potom lépe spali. Po takovém tréninku by určitě každý spal celou noc. (usměje se) Za normální situace by to tak dlouhé nebylo."

Jak se zámořským spoluhráčům líbí O2 Arena?
„Dopředu se ptali, co je čeká. Ale říkal jsem jim, že je to standardní stadion jako v Americe, nepřekvapilo je to. V hale problém není."

Jinak jste toho asi v Praze kvůli náročnému programu moc nestihli...
„To tedy ne. Pár kluků vyrazilo na večeři, jinak na nic dalšího čas není."

Kontroluje trenér třeba i večerku?
„Chce, abychom den před zápasem byli do jedenácti v hotelu. Ale ještě jsem nezažil, aby to v NHL někdo kontroloval. Není ani důvod - nikdo by si nedovolil ponocovat."

V úterý vás čeká zápas se Slovanem Bratislava. Je to přeci jenom pro vás osobně prestižnější než příprava s německým mužstvem?
„Takhle to nijak neberu. Původně tam ten Slovan v programu vůbec nebyl, myslel jsem si, že budeme týden v klidu trénovat v Praze... Je to pro nás další cestování navíc, abych řekl pravdu, radši bych byl, kdybychom do Bratislavy nemuseli."

Neptali jste se vedení klubu, proč nehrajete spíš s nějakým českým týmem? „Vůbec ne. Přišli jsme k hotové věci. Musíme to odehrát a je to."

Přitom nejvyšší slovenská liga je stejně jako ta česká v plném proudu...
„No právě. To mě také překvapuje, že s nimi hrajeme, když mají teď svou soutěž."

Byla by to pro vás ostuda - prohrát se slovenským týmem?
„Je to pořád jenom příprava, o tyhle zápasy nám nějak nejde. V Evropě jsme kvůli soubojům s Rangers, v nichž už jde o všechno. Ty jsou pro nás nejdůležitější."

S nimi hrajete až příští týden. Nereptají někteří hráči, že jste v Evropě tak dlouho?
„Kvůli aklimatizaci by stejně nešlo přiletět později a hned hrát."

Berete evropské turné i jako příležitost lépe se poznat? V týmu je spousta nových hráčů.
„Možná i tohle stihneme, ale jak už jsem říkal, hlavně jsme tady kvůli startu NHL. Kdybychom hráli jenom přípravu, program by byl volnější a mohli bychom mít i více času na nějaké společné večeře."

Ještě po vás lidé chtějí sehnat lístky? Nebo už to vzdali?
„Některým lidem jsem je slíbil a oni je také dostanou. A tomu zbytku jsem radši nic nezaručoval, protože jsem věděl, že už se k nim těžko dostanu."

Určitě vás musí mrzet, že se této velkolepé události nedožil váš tatínek, kterým vám v hokeji velmi pomohl...
„Mrzí mě to hrozně moc. Pro něj by to byl obrovský zážitek, moc by si to užil." (posmutněle)

Na Slovensku působí i váš bratr David. Budete mít čas se s ním setkat?
„Je ve Zvolenu, v úterý zrovna hrajou. Ale v pondělí bychom se v Bratislavě snad mohli setkat. Jsme v kontaktu každý den."

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud