8. října 2008 • 16:06

Voráček si vydobyl místo v sestavě

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden z největších českých hokejových talentů poslední doby Jakub Voráček se dočká premiéry v NHL. Devatenáctiletý útočník v létě zesílil, v přípravném kempu zazářil a může se těšit na páteční večer v Dallasu.



Splní si tam přání, o kterém snil už od klukovských let, kdy sledoval zápasy dalšího kladenského odchovance Jaromíra Jágra ještě po boku Maria Lemieuxe v dresu Pittsburghu.

"Koukal jsem na Jardu Jágra v Česku v televizi. Hodně zápasů play off dávali, takže jsem v noci vstával a sledoval ho. Když jsem ho viděl hrát, říkal jsem si, že chci taky být jednou v NHL. Byl pro nás hrdina, legenda," řekl Voráček v rozhovoru pro oficiální stránky zámořské soutěže.

Columbus jej draftoval loni jako sedmého v pořadí. Voráčkovi se už loni kemp vcelku podařil, ale klub jej poslal ještě zpět do juniorské QMJHL do celku Halifax Mooseheads, kde už působil rok před draftem.

Jeho hlavním úkolem bylo zesílit, aby odolal soubojům v NHL. "Myslím si, že Columbus udělal loni dobré rozhodnutí. Potřeboval jsem zesílit, abych byl připravený na NHL. A to teď jsem," ujistil Voráček.

V Halifaxu nasbíral za dva roky ve 139 zápasech včetně play off 229 bodů za 68 branek a 161 asistencí. "Po prvních zápasech jsem si říkal, že to nebude tak snadné. Ale první sezona se mi povedla a začal jsem stále více přemýšlet, že můžu NHL hrát. Měl jsem loni dobrý kemp, ale neudělal jsem tým. Soustředil jsem se proto, aby se to povedlo letos," prohlásil Voráček.

V sedmi přípravných zápasech před touto sezonou zaznamenal osm bodů za dvě branky a šest asistencí. Byl předtím i nejlepším hráčem v Traverse City při kempu nadějí. Na závěr přípravy jej už nechal trenér Ken Hitchcock dokonce odpočívat, aby byl na premiéru čerstvý. Voráček si pravděpodobně vydobyl pozici na pravém křídle druhého útoku.

"Když dostane puk, má hodně rychlé ruce a také dobré hokejové myšlení," pochválil jej generální manažer Blue Jackets Scott Howson. "Přibral dvacet liber (asi devět kilogramů) za rok a tvrdě na sobě pracoval. Dominoval v uplynulé sezoně v juniorské lize a toto je pro něj další krok," ocenil Voráčkovu přípravu.

Minulá sezona v Halifaxu skončila pro Voráčka před čtyřmi měsíci a podle svých slov přibral za tu dobu z 86 na 95 kilogramů. Vesměs ve svalové hmotě. "Můžu říct, že se cítím na ledě o hodně silnější. Když jsem v létě začal bruslit, cítil jsem ta kila navíc, ale už jsem si na to zvykl," podotkl Voráček, který ještě loni při kempu měl jen lehce před osmdesát kilo.

S kondičním trenérem Barrym Brennanem zapracoval především na posílení nohou a trupu. "Samozřejmě jsme podpořili Jakubovo rozhodnutí," komentoval Howson Voráčkův záměr zamířit do Columbusu k tréninku už v červnu.

"Rozhodlo se tak letos asi pět nebo šest kluků. Trénovat dvě tři hodiny denně s naším kondičním trenérem jim pomáhá se zlepšovat. Loni tam byl třeba Jared Boll a dostal se do prvního mužstva."

Totéž se podařilo Voráčkovi. V Columbusu věří, že pro NHL dospěl. "Viděli jsme proměnu mladého kluka ve zralého muže. Je mu teprve devatenáct, ale ve hře dospěl. Hraje opravdu jako muž. A jestliže dokáže věci, o kterých věříme, že umí, bude okamžitě mužstvu prospěšný," podotkl trenér Hitchcock.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud