13. června 2009 • 11:14

Crosby: Je to splněný sen!

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Před rokem se musel ve finále dívat na hokejisty Detroitu jak se radují se pohárem, letos už si Sidney Crosby dětský sen splnil. Po výhře 2:1 v rozhodujícím sedmém zápase finále play off NHL oplatil Red Wings loňskou porážku.



Dovedl tak navíc Pittsburgh ke Stanley Cupu jako nejmladší kapitán v historii.

"Je to splněný sen. Ne, je to mnohem víc, než jsem si představoval," citoval server nhl.com Crosbyho, který kvůli zranění rozhodující finále nedohrál, protože si při srážce s Johanem Franzénem ve druhé třetině poranil koleno.

Dokonalá odveta, Pittsburgh má Stanley Cup!

"Nikomu bych to nepřál. Bezmocně sedět na střídačce a sledovat, jak spoluhráči skáčou do střel. Mohl jsem sice zkusit hrát, ale nastupoval jsem proti Zetterbergovi a Dacjukovi. Jedna moje chyba mohla připravit náš tým o všechno. A to jsem nechtěl riskovat," dodal Crosby.

"Sidney nás často sám vytáhl z problémů. Teď bylo na nás, abychom to uhráli pro něj. Nemohli jsme ho zklamat," řekl veterán Bill Guerin. "Víte, Sidney je náš tým. On je srdce a duše Penguins. Takže je pro nás o to sladší, že jsme to pro něj mohli dneska vyhrát," přidal Maxime Talbot.

Právě Talbot se stal hrdinou sedmého zápasu, když vstřelil oba góly Penguins. Ve finále to byl už jeho druhý dvougólový zápas a se čtyřmi zásahy se stal nejlepším střelcem série.

"Pořád to ale nemění nic na tom, že jsem dřevák. Tyhle góly na tom nic nezměnily. Jak mi říkal Žeňa (Malkin), ještě na práci s hokejkou musím hodně pracovat," řekl útočník.

SIDNEY CROSBY

Sidney Crosby Sidney CrosbyFoto ČTK/AP

"Nedokážu si vysvětlit, že v těch nejtěžších situacích hraje zrovna on nejlépe," přidal na Talbotovu adresu trenér Pittsburghu Dan Bylsma, který se stal teprve druhým trenérským nováčkem, jenž dovedl tým k triumfu ve Stanley Cupu. Navíc si tak spravil chuť po svém posledním finále NHL, v němž před šesti lety ještě jako hráč Anaheimu prohrál s New Jersey Devils.

Porážku s ním v tehdejším týmu Ducks prožíval i útočník Petr Sýkora, kterému nyní Bylsma šéfoval v Pittsburghu. Český hokejista si s Penguins připsal druhý triumf ve Stanley Cupu a stejně jako v roce 2000, kdy se s New Jersey radoval po triumfu nad Dallasem, nehrál v rozhodujícím utkání kvůli zranění. Při předávání poháru však na ledě nechyběl a ve výstroji převzal Stanley Cup jako pátý v pořadí.

Smutek poraženého Detroitu byl o to větší, že Red Wings prohráli rozhodující duel na vlastním ledě. Domácí prostředí přitom bylo až do sedmého finále pro oba celky vždy zárukou vítězství. Detroit navíc v celém play off prohrál před svými fanoušky jen dva zápasy.

MARIÁN HOSSA

Smutný útočník Detroitu Marián Hossa. Smutný útočník Detroitu Marián Hossa.Foto ČTK/AP

"Když hrajete sedmý finálový zápas doma, je moc těžké porážku přijmout," řekl zklamaný kapitán Detroitu Nicklas Lidström. "Zdrcující je také prohrát tak těsně a víte, že jste byli tak blízko," dodal.

Ještě zklamanější byl slovenský útočník Marián Hossa, který loni hrál finále za Pittsburgh, ale poté odmítl prodloužit smlouvu a odešel do Detroitu, se kterým cítil větší šance na výhru v soutěži. Přesto však svého rozhodnutí po prohře nelitoval.

"Lítost? Necítím žádnou lítost. V životě se musíte rozhodovat. A i tak jsem měl v Detroitu dobrý rok," podotkl Hossa, který ve finálové sérii neskóroval. "Kdybychom dali o gól více, mohli jsme se radovat. Ale jelikož se nám to nepovedlo, radoval se soupeř. To je život, musíme se přes to přenést," dodal.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud