14. listopadu 2009 • 16:35

Pavelec musel o první nulu bojovat i se statistiky

Autor: ČTK, fan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Počítá se, nepočítá. Tak vypadaly dnešní zprávy o čistém kontu, které v noci vychytal v NHL český brankář Ondřej Pavelec.



Dvaadvacetiletý Pavelec, který v předchozích dvou zápasech figuroval v roli náhradníka, zlikvidoval v pátečním utkání 38 střel Los Angeles a dovedl Atlantu k jasnému vítězství 7:0.

Jenže ve statistikách se objevilo, že ve třetí třetině na 39 vteřin nastoupil místo něj do branky Atlanty švédský gólman Johan Hedberg.

"Tak to nebylo, jenom mě ošetřovali. Měl jsem jen nastřelené koleno, ale střídat jsem nemusel," dal Pavelec vědět deníku Sport.

Nakonec se tak své první nuly v NHL dočká. "Slíbili mi, že to opraví," říká Pavelec.

Radost měl i z jasné výhry 7:0. První branku přitom vstřelili Thrashers až ve 31. minutě. "Poslední dva zápasy jsem nechytal a vyhráli jsme, tak jsem chtěl prodloužit vítěznou sérii týmu," uvedl Pavelec, který byl vyhlášen první hvězdou utkání.

Český brankář dal zapomenout na své poslední vystoupení, kdy inkasoval pětkrát za dvě třetiny a byl střídán. Částečně napodobil krajana Tomáše Vokouna z Floridy, který vychytal tři čistá konta v minulých čtyřech zápasech.

"Hráli jsme jako tým. Poslední dvě minuty jsem tomu stále nevěřil, protože v několika minulých sezonách se stalo asi desetkrát, že jsem v nich inkasoval," uvedl Pavelec.

"Je to moje první nula, jsem za ni šťastný, ale ještě více mě těší, že jsme získali oba body. V této soutěži je každé vítězství důležité, protože naše divize je velmi vyrovnaná. Každý bod může být rozhodující," dodal brankář.

Dvěma góly a shodným počtem asistencí se na kanonádě Thrashers podíleli kapitán Ilja Kovalčuk i Maxim Afinogenov. Dvakrát skóroval i Evander Kane a zbylou trefu obstaral Zach Bogosian, který je se sedmi góly nejlépe střílejícím obráncem soutěže.

"Trochu mě to překvapuje. Snažím se střílet, kdykoliv je příležitost. Taky mám trochu štěstí na odrazy. Určitě ale nemám v hlavě zakódované, abych dával branky. Pořád myslím hlavně na defenzivu," uvedl devatenáctiletý zadák.

Od střílení gólů v Atlantě je zejména Kovalčuk, jenž se zázračně rychle zotavil a kvůli zlomené kůstce v noze přišel jen o šest zápasů. I když prý ještě není zdravotně stoprocentně v pořádku, dokázal ve dvou utkáních po návratu nasbírat sedm bodů.

"Je to superstar. Když jsem hrál já a chyběl jsem jen dva tréninky, cítil jsem rozdíl," velebil ruského kanonýra trenér Atlanty John Anderson.

Naopak další ruská hvězda Alexandr Ovečkin stále nemůže kvůli zranění pomoct Washingtonu, kterému chyběl už v pátém zápase. I běz něho ale Capitals porazili Minnesotu 3:1. Jednou asistencí se o výhru přičinil i Tomáš Fleischmann, který bodoval v sedmém utkání za sebou, když zaznamenal šest branek a tři přihrávky.

Po akci českého útočníka Washington ve 26. minutě vyrovnal v přesilové hře a obrat dokonal v závěrečné části dvěma brankami. Capitals si připsali čtvrtou výhru v řadě a jsou v čele Východní konference. Na vedoucí tým soutěže San Jose ztrácejí jediný bod, ale mají zápas k dobru.

"Ať si to kluci užijí. V průběhu sezony přicházejí pády a vzestupy a nikdy nevíte, jak to celé skončí. Proto je příjemné být na špici v určité fázi sezony," uvedl trenér Washingtonu Bruce Boudreau, kterého po zápase mohlo trápit jen zranění Mikea Knublea. Útočník Capitals po zákroku Marka Židlického přepadl přes brankáře a pravděpodobně má zlomený prst na ruce, což ho vyřadí na tři až čtyři týdny.

Naopak na úplném dně se nacházejí hokejisté Caroliny, kteří prodloužili sérii bez výhry na čtrnáct utkání, čímž vyrovnali negativní klubový rekord. V domácím zápase s New Yorkem Islanders sice dokázali smazat třígólové manko, ale hosté brankou v prodloužení rozhodli o výhře 4:3. Vítěznou branku dal Kyle Okposo, který Islanders chyběl v minulém utkání kvůli prasečí chřipce a předpokládalo se, že ani proti Carolině nenaskočí.

"Cítím se výborně. Je příjemné opět týmu nějak pomoct," uvedl Okposo, kterému k brance pomohl hrubou chybou nováček Brian Rodney, jehož přihrávku zachytil na modré čáře. "Najednou jsem ucítil, že mám puk na hokejce. Snažil jsem se co nejrychleji zakončit. Naštěstí to prošlo nad betonem," řekl útočník Islanders.

Hokejisté Toronta v úvodu druhé třetiny prohrávali v Chicagu 0:3, dvěma góly Phila Kessela sice utkání zdramatizovali, ale víc už nestihli. Toronto mohlo nápor domácích přibrzdit za stavu 0:2 gólem Niklase Hagmana, rozhodčí ho ale podle hostů mylně neuznal.

"Tvrdili, že záznam je neprůkazný, ale z našeho pohledu se jednalo o gól. Brankářova lapačka už byla za horní tyčkou. A i když puk nevidíte, předpokládáte, že když je s lapačkou za horní tyčkou, tak je puk v ní," řekl kouč Toronta Ron Wilson.

Hokejisté Columbusu si po minulém debaklu 1:9 udobřili fanoušky výhrou 3:2 po samostatných nájezdech nad Anaheimem. Klíčovou roli sehrál po zranění navrátilec do sestavy Kristian Huselius, jenž vstřelil jeden gól v základní hrací době a rozhodl penalty.

Páteční výsledky:

Washington - Minnesota 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Branky: 26. M. Green (Fleischmann), 42. Pothier, 60. Laich - 22. Clutterbuck. Střely na branku: 41:30. Diváci: 18.277.
Carolina - NY Islanders 3:4 v prodl. (0:3, 2:0, 1:0 - 0:1)
Branky: 29. T. Ruutu, 32. Ray Whitney, 58. Gleason - 4. a 14. Tavares, 6. Streit, 65. Okposo. Střely na branku: 28:25. Diváci: 14.163.
Columbus - Anaheim 3:2 po sam. nájezdech (1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)
Branky: 26. a rozhodující nájezd Huselius, 19. R. Nash - 8. Ryan, 22. Marchant. Střely na branku: 29:34. Diváci: 15.577.
Buffalo - Calgary 2:1 po sam. nájezdech (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0)
Branky: 17. Roy, rozhodující nájezd Pominville - 2. Langkow. Střely na branku: 33:26. Diváci: 18.690.
Chicago - Toronto 3:2 (2:0, 1:1, 0:1)
Branky: 4. P. Kane, 14. Keith, 26. Brouwer - 38. a 46. Kessel. Střely na branku: 34:31. Diváci: 21.036.
Atlanta - Los Angeles 7:0 (0:0, 4:0, 3:0)
Branky: 31. a 57. E. Kane, 33. a 46. Kovalčuk, 36. a 53. Afinogenov, 35. Bogosian. Střely na branku: 21:38. Brankář Ondřej Pavelec neinkasoval žádný gól z 38 střel a úspěšnost zásahů měl 100 procent. Diváci: 15.638.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud