7. srpna 2010 • 04:57

Češi v NHL? Chudí příbuzní, v platech vládnou jiní

Autor: fan
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Skoro 50 milionů korun. Z těch cifer se obyčejnému smrtelníkovi protočí panenky. V NHL si ale Tomáš Fleischmann se svou novou roční smlouvou může připadat málem jako pouliční trhan. Elita se pohybuje ještě o dvě patra výš. Washingtonský šikula ale není sám. České zboží už nepatří k nejdražším na trhu, jako tomu bývalo před lety.



Jaromír Jágr se na přelomu tisíciletí střídal s Peterem Forsbergem o pozici nejlépe vydělávajícího hokejisty, bral i 11 milionů dolarů ročně. Špičkové sumy létaly i na účet Dominika Haška a Bobbyho Holíka. Dodnes si nikdo v hokeji nevydělal víc než kladenská osmašedesátka, celkem to dělá přes 98 milionů dolarů... Ale jak to vypadá teď?

Nejlépe placeným Čechem příští sezony bude Tomáš Vokoun. Brankář mistrů světa dostane 6,3 milionu dolarů. To rozhodně není almužna k zahození. Ale třeba v porovnání s jiným gólmanem Robertem Luongem, úřadujícím olympijským šampionem z Vancouveru, a jeho 10 miliony ročně? Rozdíl je znát.


Vokoun je nicméně nejlépe zaplaceným hráčem Floridy. Tuhle výsadu už z Čechů požívá jen Martin Erat v Nashvillu. Zbylí krajané patří podle výplatní pásky střídavě k lepšímu průměru nebo k řadovým pěšákům svých týmů. Movitější konto ovšem znamená lepší pozici v klubové i ligové hierarchii. V NHL víc než kde jinde.

„Tehdy na přelomu tisíciletí, kdy byli na špičce Jágr a Hašek, prožívala NHL evropský boom. Po počátečním odmítání Evropany přijala. Teď se to zase utlumuje. K tomu jsme v éře platového stropu. To všechno hraje v nižších smlouvách roli,“ myslí si František Kaberle starší, který působí jako spolupracovník Bobbyho Orra, hráčské legendy a dnes zámořského agenta.

Gólman Floridy Tomáš Vokoun čelí šanci útočníka Atlanty Armstronga.Foto ČTK/AP


Evropané to mají obecně těžší než domácí borci, tak praví stará pravda. Ale největší hvězdy jako Ovečkin, Malkin (oba 9 milionů ročně), ale třeba i Slováci Hossa a Gáborík (7,9 a 7,5 milionů) závratné částky stejně dostanou. O Kovalčukovi a jeho stomilionovém kontraktu, který se NHL zdráhá schválit, ani nemluvě. Ti všichni ale mezi elitu zkrátka patří.

Ovšem zbylí vyslanci starého kontinentu se řadí mezi „obyčejně“ placené hráče. To platí i o nejlepších Češích v lize. „Spíš než naši kluci jsou teď v kurzu Rusové a Skandinávci. My momentálně nemáme takový zvuk, takové hráče, jaké jsme mívali,“ dodává Kaberle.

Jarní titul z mistrovství světa pramálo zmůže. NHL tenhle turnaj v olympijském roce vůbec nepočítá mezi nejprestižnější akce, účast zámořských hráčů byla minimální. Místo toho se zřetel dává na výsledky únorových Her. A tam Růžičkův tým plný zkušených borců skončil už ve čtvrtfinále. Nikdo z Čechů si tam velké jméno neudělal, manažeři tak hodnotí jen podle výkonů v soutěži.

Třeba takový Tomáš Plekanec prodloužil v červnu s Montrealem kontrakt o šest let, vydělá si celkem 30 milionů dolarů. S pěti miliony ročně teď bude patřit k české elitě. Ale na Lecavaliera (10 milionů), Ovečkina nebo Crosbyho (9 milionů) stěží dosáhne. Symbolizuje ústup Čechů ze slávy.

„Upřímně, nevidím mezi našimi hráči nikoho, kdo by se mohl tak vysoko dostat,“ tvrdí Kaberle. „Třeba takový Pleky, to je výborný hráč, patří mezi úplně nejlepší české hokejisty. Ale aby z něj byli v NHL odvázaní a dávali mu deset milionů? To se nestane. Kvalit Haška a Jágra současní kluci zkrátka nedosahují.“

Tomáš Plekanec se řídí na branku soupeře.Foto Pavel Mazáč/Archív Sport


Aby hráč získal výjimečný kontrakt, musí být neoddiskutovatelným tahounem svého mužstva. Šanci zařadit se mezi boháče tak má třeba David Krejčí, kariéru v Bostonu rozjel slušně. Když zůstane zdravý, ještě lepší plat může v budoucnu očekávat i Aleš Hemský. Ale jinak budou Češi dál jen chudí příbuzní...

Gólman Floridy Tomáš Vokoun čelí šanci útočníka Atlanty Armstronga.
Gólman Floridy Tomáš Vokoun čelí šanci útočníka Atlanty Armstronga.


Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud