Zdeněk Janda
4. května 2011 • 08:27

Češi jdou na ostré Finy: Ochraňte si hvězdy!

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Přituhuje! I když už Češi na šampionátu skolili urputné Lotyše a Dány, nemá cenu si nalhávat, že až Finové patří mezi elitu. Právě proti nim dnes nastoupí (od 20.15 hodin). A pozor, v sestavě bude i Tuomo Ruutu, jenž naposledy v Brně drsně krvavě vyřadil Rusa Birjukova. Mimochodem je to bratr Jarkka, jenž na olympiádě v roce 2006 zmastil Jaromíra Jágra...



Český tým nedopustil žádné překvapení a dvěma předešlými zápasy proplul bez ztráty bodu. Ale až dnes přijde těžší zkouška. Finové.

„Turnaj pro nás vlastně ve středu začíná. Každý zápas, každý získaný bod teď bude hodně důležitý. A nebude to nic jednoduchého,“ upozorňuje i útočník Jaromír Jágr, jenž má zatím v osobní statistice po dvou zápasech uvedeno: nula. „Ale důležitý je, aby to tam padalo, až se bude rozhodovat,“ nedělá z toho vědu.

ONLINE přenos s komentáři Vladimíra Vůjtka a Jana Čalouna startuje ve 20:15 »

Právě dnes přituhne. Tým už teď má jistotu, že si do osmifinále, další fáze turnaje, přenese tři body. Dnes může přidat další. A případná výhra mužstvo přiblíží k postupu do čtvrtfi nále. „Je pravda, že nás čeká první soupeř ze silné evropské čtyřky a zápas, který by nás mohl posunout hodně dopředu,“ uvědomuje si kouč Alois Hadamczik.

Ten musí vymyslet i plán, jak ochránit největší české hvězdy. Mužstvo už po nevybíravém ataku přišlo o beka Radka Martínka, v táboře Finů je navíc útočník Tuomo Ruutu, který na Českých hokejových hrách v Brně hrubým faulem zlikvidoval Rusa Birjukova, jenž kvůli tomu přišel o start na šampionátu v Bratislavě.

„Určitě se budeme připravovat i na to, jak ochránit naše hvězdy, kdyby se něco semlelo. V hlavě už mám jména hráčů, kterým řekneme, aby byli připraveni, kdyby k něčemu došlo,“ přiznal trenér.

Jaromír Jágr si užívá trénink s úsměvem, i když má na nohou navíc závaží
Jaromír Jágr si užívá trénink s úsměvem, i když má na nohou navíc závaží

V Brně tuto roli měl statný obránce Jakub Nakládal, který se ale zatím na soupisku nevešel. Dá se očekávat, že ze současného výběru by ho mohli nahradit díky svým fyzickým proporcím třeba beci Karel Rachůnek, Petr Čáslava nebo Martin Škoula.

Tuomo Ruutu, jenž v NHL působí v týmu Carolina Hurricanes, je mladším bratrem Jarkka, jenž je v českém prostředí nechvalně proslulý tím, jak na olympiádě v roce 2006 v Turíně nevybíravě sestřelil Jaromíra Jágra.

„Tuomo takovou zákeřnou pověst ale nemá, je to normální chlapík, není to žádný hajzlík. Jestli občas k nějakému zákroku dojde, vyplývá to z toho, že hraje hodně bojovně a agresivně,“ myslí si český bek Marek Židlický, který s Ruutuem působil v IFK Helsinky.

„On je mnohem šikovnější než Jarkko, který je tak do třetí čtvrté lajny, v týmu je proto, aby spíš někoho srazil. Tuomo je talentovanější, umí dát i gól,“ myslí si Židlický.

Jedno je jisté: Češi se dnes musí zaměřit na to, aby vyhráli. Ale i na to, aby ochránili svoje největší hvězdy. Ještě je budou hodně potřebovat.

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa v hokeji 2024 ONLINE

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud