5. května 2011 • 09:38

Likvidátoři Ruutuové. Co jsou vlastně zač?

Autor: Martin J. Křížek
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Když ve středečním zápase proti Finsku letěl Jaromír Jágr hlavou přímo na mantinel, divákům zatrnulo. A viník jeho karambolu? Tuomo Ruutu. Že vám to jméno něco připomíná? Jeho bratr Jarkko na turínské olympiádě (2006) sestřelil českou hokejovou hvězdu ještě nevybíravěji. Nebyla to náhoda. Oba za své likvidační zákroky pravidelně pykají i v NHL.



Pětatřicetiletý Jarkko si během svých 652 utkáních v zámoří vydobyl jasnou týmovou roli – zlý muž, který nemá zábrany před žádnou zákeřností. Posbíral „úctyhodných“ 1078 trestných minut, což přínosem pro tým vykompenzoval pouhými 58 brankami.

Jeho o sedm let mladší bratr Tuomo je o poznání lepším střelcem. To mu však nebrání v tom držet rodinou tradici a používat při své hře také nadměrný důraz.



Pořádně to útočník Caroliny přehnal například na začátku předloňského ročníku. Tehdy, podobně jako nyní Jágra, narazil zezadu hlavou na mantinel Darcyho Tuckera z Colorada a vyfasoval za to od disciplinární komise stop na tři zápasy.

Za svůj poslední zákrok ale obdržel pouze nejmenší možný dvouminutový trest. „V NHL by za to okamžitě dostal postih do konce zápasu,“ říkal po utkání Jágrův spoluhráč Patrik Eliáš.

VIDEO: Faul Tuomu Rutuua na Jaromíra Jágra
Faul Tuomu Rutuua na Jaromíra Jágra
Video se připravuje ...


Odplatu jel s Ruutuem ihned vyřídit Tomáš Plekanec, ač fyzické předpoklady k tomu dělat ochránce rozhodně nemá. „Bylo to impulzivní rozhodnutí, někdo tam jet musí. Ten kluk musí vědět, že tohle si nesmí dovolit. A vůbec ne na takového hráče,“ komentoval své spontánní rozhodnutí.

Jarkko se nenechal zahanbit už předem a po pěti letech se letos v dubnu českým fanouškům opět připomněl. Ve čtvrtém zápase konferenčního čtvrtfinále si v barvách Anaheimu vyšlápl na nashvillského střelce Martina Erata.

A takhle Jágra fauloval Tuomův bratr Jarko na olympiádě v Turíně


Ruutu jel za českým hráčem přes půl šířky kluziště a potom, co jeho cíl odehrál puk, ho nic netušícího uprostřed hřiště doslova sestřelil. Oba tak nakonec zmeškali následující zápas – Erat kvůli zranění a Ruutua potrestala dodatečně disciplinární komise NHL.

„Stopka“ to nebyla pro severského bouřliváka zdaleka první. V roce 2008 nemohl hrát dva zápasy za úder loktem na Maxima Lapierra a rok na to předvedl exces opravdu vrcholný. Při strkanici s Andrewem Petersem svého protivníka přes rukavici dokonce kousnul.




Jaromír Jágr střílí rozhodující branku utkání
Jaromír Jágr střílí rozhodující branku utkání

Vstoupit do diskuse
2

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud