6. května 2011 • 17:43

Show je tu. Federální bitva ovládne Bratislavu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z BRATISLAVY - Budíčéééééék! České hokejisty včera v šest hodin ráno vzbudil planý požární alarm, ale těžkou hlavu si z toho nedělali. Přesně takový budíček však potřebují v dnešní vzájemné bitvě (od 20.15) Slováci. Pokud v prestižním souboji s Jágrem a spol. prohrají, postup do čtvrtfi nále se nejspíš vypaří... Čeká se tedy pořádná řež! Bratislava se těší na zápas, o němž se bude ještě dlouho mluvit.



Slovensko versus Česko. Šampionát nemůže nabídnout větší hit.
Dnes od 20.15 hodin je na programu šlágr, který poblázní oba někdejší federální sousedy. Turnaj se těší na báječnou podívanou opepřenou elektrizující kulisou. Je tu úchvatné hokejové divadlo v beznadějně natřískané Orange Areně.



„Byla by škoda pro Slovensko, kdyby nepostoupilo dál. Zatím tady připravilo výborné podmínky, atmosféra je skvělá, lidé jsou přátelští. Přáli bychom si, aby Slováci šli i do čtvrtfi nále. Ale když proti nim nastoupíme, tak rozhodně nejsme přátelé,“ řekl k tomu výstižně český kouč Alois Hadamczik.

CO POTŘEBUJÍ TÝMY K POSTUPU DO ČTVRTFINÁLE
SITUACE ČESKA
* Jedinou výhru, případný triumf nad Slovenskem jim dává jistotu vyřazovacích bojů

SITUACE SLOVENSKA
* Momentálně má 0 bodů, s jistou shodou okolností by mu k postupu do čtvrtfinále mohly stačit 4 body (Finsko by muselo prohrát se Slovenskem, Německem i Ruskem) ze 3 zápasů. Jistotu by jim samozřejmě dalo bodů 9.

Ano, pro Slováky je tohle životní bitva o všechno. Češi jim vítězstvím za tři body mohou zatarasit postup do bojů o medaile.

I v případě porážky sice Slováci budou mít jistou teoretickou naději, ale téměř nicotnou. O to více jsou nažhavení. Ví, že se počítá jedině výhra. Nic jiného. Jinak z toho budou slzy zklamání.

„Moc dobře víme, že si nemůžeme dovolit klopýtnout,“ uvědomuje si klíčový útočník Marián Hossa. Právě na jeho střelecký um budou domácí nejvíce vsázet.

Když včera po tréninku promlouval s desítkami českých i slovenských novinářů, šel kolem něj Martin Havlát, český parťák. Oba se dobře znají ze společného působení v Ottawě, Havlát má dokonce i ve své domácí sbírce Hossův dres. Včera se kamarádsky poplácali.

Ale tím to končí. „Na ledě rozhodně nebude žádný kamarád!“ tvrdil český útočník. Ne, nebude. Tyto zápasy prostě nikdy nebudou tuctové. Ať si každý říká, co chce...



„Určitě to bude hodně prestižní. Samozřejmě mezi námi je obrovská rivalita,“ přiznává bez obalu český kapitán Tomáš Rolinek. „Těšíme se na super atmosféru, jistě to bude skvělý zážitek. Samozřejmě Slovákům jde o hodně, ale nám taky a ten zápas rozhodně nemůžeme vypustit,“ dodává Rolinek.

Na první pohled je ale zřejmé, že je to životně důležitá bitva především pro Slováky. Nesmí si dovolit prohrát, jinak se ocitnou v díře, z níž už téměř nevede cesta ven. Teoretická ano, ale sami Slováci tuší, že na ni už spoléhat nemohou. Nebudou to mít navíc ve svých rukách.

Mají dost psychických sil, aby to zvládli? „Určitě jo!“ věří kapitán Pavol Demitra, který ve středu zmizel z Bratislavy, zajel za rodinou do Trenčína. „Potřeboval jsem si trochu vyčistit hlavu, přijít na jiné myšlenky. Ale je pravda, že už mám větší děti, takže i ty se ptaly na hokej,“ pousmál se zkušený útočník.

Jaromír Jágr střílí rozhodující branku utkání
Jaromír Jágr střílí rozhodující branku utkání


Včera volil bojovná slova.. „My si věříme, lidi nám věří. Takže musíme vyhrát,“ vykládal Demitra, jenž odmítá, že by Slováci měli mít z Čechů dlouhodobě nějaký komplex.

„Tohle vůbec není pravda, na to nemyslíme,“ zdůrazňuje. „Vždycky jsme předtím na šampionátech vyhrávali, ale pak jsme prohráli ten důležitý zápas. Věřím, že teď to bude opačně,“ dodal lídr slovenského týmu.



Buďte si ale jistí, že i Češi vezmou bitvu nesmírně vážně. Ví, že porážka se Slováky by bolela víc než s kýmkoliv jiným. A mohla by pošramotit nabité sebevědomí.

„Potřebujeme vyhrát! Taky nemáme nic jistého, nebude to nic lehkého,“ zdůrazňuje Havlát.

Takže dnes se buď pohodlně usaďte u televize, nebo přímo v areně (gratulujeme, že jste sehnali lístky...). A užívejte si to. Bude to velkolepá podívaná.

PAMÁTNÉ BITVY ČESKA SE SLOVENSKEM
26. 2. 1994 Česko-Slovensko 7:1 ZOH (Lillehammer)
Vůbec první vzájemný souboj v poválečných dějinách. Hrálo se o páté místo, oba celky ztroskotaly ve čtvrtfi nále. Slováci v sestavě s veteránem Peterem Šťastným a nastupujícím ostrostřelcem Miroslavem Šatanem vyhráli svoji skupinu. Od 3. minuty vedli, ale nakonec prohráli rozdílem třídy. Česko versus Slovensko

9. 5. 1999 Česko-Slovensko 8:2 MS (Oslo)
Ve 12. minutě vedli Slováci o dva góly, potom však přišla česká kanonáda podpořená i výkonem gólmana Hniličky. Po předchozí ostudné porážce s Ruskem 1:6 se tým nastartoval k cestě za zlatem, ale do play off tým postrčila až následná výhra nad Švédskem a fakt, že Slováci vzali bod Rusům.

14. 5. 2000 Česko-Slovensko 5:3 MS (Petrohrad)
Slavná bitva o zlato. Češi ve 13. minutě vedli už 3:0, ale i kvůli deseti vyloučením si zápas značně zdramatizoval. Soupeř se vrhl do útoku, zoufale dotahoval, v posledních čtyřech minutách Čechmánka překonali Miroslav Hlinka a Šatan a stáhli skóre na 3:4. Minutu před koncem však pečetil českou výhru Robert Reichel.

22. 2. 2006 Česko-Slovensko 3:1 ZOH (Turín)

Rozklížený český tým na olympiádě tápal, ale tenhle zápas ho nasměroval k bronzovým medailím. Slováci vyhráli svoji skupinu, ale Hniličkova branka pro ně byla zakletá, jejich pokusy o rychlé výpady zkrachovaly. Jediný únik proměnil Gáborík. Češi si výhru v klíčovém duelu pohlídali.

10. 5. 2003 Česko-Slovensko 2:4 MS (Helsinky)
Rok po zisku prvního titulu mistrů světa získali Slováci bronz. První vzájemný souboj na šampionátu skončil remízou, v bitvě o medaile Čechy poprvé na velkém turnaji porazili. Ve 21. minutě vyrovnal Reichel na 2:2, konečnou podobu výsledku vtiskli Bondra a Demitra.

2. 5. 2009 Česko-Slovensko 8:0 MS (Kloten)

Nejvyšší vítězství nad Slovenskem se zrodilo už po dvou třetinách utkání osmifi nálové skupiny. Tým nastartoval dvěma góly Jaromír Jágr. Po osmém českém gólu se obránce Surový vzteky ohnal hokejkou tak, že praštil do hlavy vlastního brankáře Haláka. Slováci nepostoupili ani do čtvrtfinále.
Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud