15. května 2011 • 13:26

Legendární Bóža Modrý byl uveden do Síně slávy

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Legendární český brankář Bohumil Modrý a slovenský útočník Ladislav Troják byli dnes při slavnostním ceremoniálu na mistrovství světa v Bratislavě in memoriam uvedeni do Síně slávy Mezinárodní federace ledního hokeje (IIHF).



Dalšími oceněnými v hráčské kategorii byli švédský útočník Tord Lundström, rumunský forvard Doru Tureanu a útočnice Karyn Byeová z USA.

V kategorii zakladatelů se zařadil do vybrané společnosti finský kouč Kalevi Numminen. Cenu Paula Loicqa za přínos mezinárodnímu hokeji obdržel Jurij Koroljov z Ruska. Za Modrého převzaly ocenění jeho dcery, které žijí ve Vídni.

Modrý v letech 1947 a 1949 pomohl Československu k titulu mistrů světa, předtím v roce 1938 získal bronz. V národním týmu posbíral kompletní sadu medailí, protože má stříbro z olympijských her ve Svatém Mořici v roce 1948. Byl považován za nejlepšího evropského brankáře v období před druhou světovou válkou a také po ní.

Modrý, za nějž cenu převzaly dcery Alena a Blanka, celkem reprezentoval v 71 zápasech. Na pěti světových šampionátech měl ze 35 utkání průměr 1,27 inkasované branky na zápas, na olympiádě obdržel v průměru dvě branky na utkání. V domácí lize vychytal Modrý klubu LTC Praha šest titulů.

V březnu roku 1950 byl Modrý v tajném politicky vykonstruovaném procesu společně s dalšími reprezentačními spoluhráči zatčen a následně odsouzen k 15 letům vězení. Na jaře 1955 byl propuštěn a o osm let později na následky krutého věznění, při kterém byl nucen k práci při těžbě uranové rudy, zemřel ve věku 46 let.

Troják byl prvním slovenským hokejistou, který reprezentoval Československo na mezinárodní scéně. Košický rodák se v roce 1947 v Praze stal také jako první Slovák mistrem světa.

Nasbíral 75 reprezentačních startů, ve 32 utkáních na mistrovství světa vstřelil 17 branek, na olympiádě dal v 16 duelech celkem pět gólů. Pětkrát se radoval ze zisku ligového titulu, stejně jako Modrý v LTC Praha.

Troják tragicky zahynul v roce 1948 v pouhých 34 letech společně s dalšími pěti reprezentačními hokejisty při letecké havárii nad kanálem La Manche.

Reprezentační tým tehdy zahraničním zájezdem do Francie a Velké Británie začínal přípravu na MS 1949. Při přesunu z Francie do Británie se však výprava musela rozdělit a šestice hokejistů včetně Trojáka již do Londýna nikdy nedorazila.

Síň slávy IIHF, která je součástí hokejové Síně slávy v Torontu, byla otevřena v roce 1997 a čítá zatím 178 hokejových osobností z 23 zemí. Mezi členy je včetně Modrého také 21 Čechů.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud