Květoslav Šimek
15. května 2012 • 11:24

Jsou k mání? Ptají se trenéři na Francouze, o které mají zájem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pozor na ně! Tihle kohouti mají pořádně ostré ostruhy. Hokejisté Francie na mistrovství světa ve Finsku a Švédsku útočí na největší výsledek své novodobé historie. Pokud dnes porazí Slovensko (15.15), postoupí do čtvrtfinále. To se jim povedlo pouze v roce 1995 ve Stockholmu. Paradoxní je, že soupeř českého trenéra Vladimíra Vůjtka nabíral zkušenosti a hokejové sebevědomí i v jeho rodném kraji. V Ostravě a okolí. A čile se o ně zajímají extraligoví trenéři.



„Jsem docela rozpolcený, fandím Francii i trenéru Vůjtkovi,“ usmívá se bývalý vítkovický obránce Daniel Kysela. Právě on stojí za přípravnými kempy Francouzů v Ostravě.

Na sklonku své kariéry odehrál Kysela šest sezon za Lyon a Brest, nasbíral ve Francii řadu kontaktů. To on „přivedl“ Yoricka a Sachu Treille do české extraligy, dvakrát Francii doprovázel na světových šampionátech jako průvodce.

„Poprvé v roce 2004, když se hrálo mistrovství světa u nás v Praze a Ostravě,“ vzpomíná Kysela. „S manažerem Patrickem Francheterrem, který je u týmu dodnes, jsme se bavili o stážích v Česku.

Náš hokej měl zvuk a Francouzi zrovna zažívali generační výměnu. Končila generace zkušených Frankokanaďanů a do týmu šli mladí kluci. Tehdy k nám začaly jezdit reprezentační osmnáctky, dvacítky i první tým. V Ostravě a okolí mají na přípravu ideální podmínky.“

Ze současného výběru, který se dnes Slovensku postaví, prošlo „ostravskými“ stážemi víc jak 80 procent týmu. Kromě brankáře Cristobala Hueta prakticky všechny hvězdy – útočník Stephane da Costa (podepsal nováčkovskou smlouvu s Ottawou Senators), obránce Johann Auvitu (čerstvý mistr Finska s Jyväskylä) i nejproduktivnější útočníci týmu Pierre-Edouard Bellemare (2+4) a Laurent Meunier (1+5). Samozřejmě i sourozenci Yorick a Sacha Treille – první francouzští hokejisté v české extralize (Vítkovice, Kladno, Sparta).

Obránce Alex Goligoski k výhře pomohl dvěma nahrávkami.Foto ČTK/AP

I díky tomu teď Kyselovi často drnčí telefon. Extraligoví trenéři u něj sondují situaci ohledně francouzských hokejistů. „Nedivím se, ti kluci jsou levní, hotoví a mají obrovskou chuť,“ říká Kysela.

„Třeba Marian Jelínek se ptal na Bellemareho a da Costu, ale ti mají podepsané kontrakty. Škoda, zrovna tyhle kluky jsem už dřív chtěl dostat do Vítkovic.

V podstatě za hubičku, jenže tehdejší manažer Pavlík k tomu neměl odvahu a povedlo se to nakonec až s Yorickem Treillem, když byl u týmu Lojza Hadamczik. A Yorick i jeho brácha Sacha tady rozhodně ostudu neudělali.“

Pokud by Francie dokázala Slovensko porazit, zopakovala by historický úspěch z roku 1995. Parta kolem útočníků Philippa Bozona a Christiana Pougeta dokázala ve Stockholmu porazit například bronzovou Kanadu 4:1! Francouzi tehdy skončili nakonec osmí, když je ve čtvrtfinále vyřadil pozdější šampion z Finska (0:5).

Větší výsledky hokejisté Francie zaznamenali už jen v samotných začátcích šampionátů – v Antverpách (1920) byli šestí, na domácím turnaji v Chamonix (1924) pátí až šestí a ve Svatém Mořici (1928) pátí.

Motivaci mají obrovskou. Stejně tak ovšem i Slováci, kteří bojují o přímý postup na olympijské hry v Soči 2014. Opřít se mohou i o vzájemnou bilanci. Ze 17 vzájemných zápasů vyhráli Francouzi nad Slovenskem jen jednou – v roce 1998 na turnaji v Tomakomai 5:4.

„Pokud si ale Slováci rychle neporadí s brankářem Huetem, mohou je Francouzi trápit,“ míní Kysela. „Já ovšem věřím, že zkušený lodivod Vůjtek na ně úspěšnou taktiku najde. Jen ji musí jeho svěřenci dodržet. Rozhodně to bude zajímavá bitva, těším se na ni!“

Francie bojuje proti favorizovaným Spojeným státům
Francie bojuje proti favorizovaným Spojeným státům

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20 České hokejové hry 2024

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud