Matěj Hejda
2. května 2016 • 14:30

Francouz bojuje o post jedničky. K helmě ho inspiroval zlatý Vokoun

Autor: Matěj Hejda
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když před sedmi týdny nastupoval do přípravy hokejové reprezentace, tak asi jen doufal, že v posledním utkání před odletem na světový šampionát v Rusku bude stále bojovat o post jedničky mezi tyčemi. Teď českému brankáři Pavlu Francouzovi v něm má pomoci i nová helma se symboly národního znaku. „Zvolil jsem tenhle motiv, protože ho měl Tomáš Vokoun na posledním vítězném mistrovství světa. On byl vždycky můj idol,“ řekl plzeňský odchovanec den před atraktivním utkáním s Kanadou. 



Kdy jste si nechal masku vytvořit?
"Vznikla pár dní zpátky. Asi dva týdny už jsem zhruba věděl, že si ji nechám udělat. Bylo to hodně hektické. Ale pan Korál ze Sušice se do toho opřel a asi během dvou dnů to udělal. Patří mu velký dík, že to zvládl takhle v šibeničním termínu."

Šlo spíš o hec mezi brankáři nebo je to pro vás opravdu důležitá součást brankařské výstroje?
"Popravdě to bylo z hlavy trenéra brankářů, který s tím přišel, abychom vypadali nějak sladění. Já jsem byl pro, protože maska je pro nás taková sebeprezentace. Samozřejmě se mi líbí, když člověk v brance dobře vypadá."

Speciální příloha: Vše o MS v hokeji 2016 najdete ZDE »

Trenér uvedl, že v půlce utkání s Kanadou se s Dominikem Furchem vystřídáte. Co si o tom myslíte?
"V podstatě se brankář musí připravovat pořád stejně. Člověk do toho utkání nejde s tím, jestli bude hrát jen část nebo celé utkání. Může se stát cokoliv a my se s tím musíme nějak popasovat a připravit se co nejlépe."

Lepší je pro vás chytat od začátku nebo pak naskočit během utkání?
"Já nikdy neměl moc rád, když jsem šel v půlce utkání studený do branky. To se pak musím udržovat v provozu i na střídačce. Dělat dřepy, abych úplně nevychladnul. V tomhle je samozřejmě lepší tam být od začátku."

Furch s Francouzem mají nové masky na MS
Video se připravuje ...

Masky jste si nechali udělat všichni tři brankáři, kde jste sbírali inspiraci?
"Dominik má svůj motiv a já mám tenhle, protože ho měl Tomáš Vokoun , který vždy byl můj idol. I z toho důvodu jsem si zvolil podobný styl. Není to nic převratného. Je tam vlastně jen český státní znak. Machi (Matěj Machovský ) se k nám připojil později, tak uvidíme, jestli se to stihne do mistrovství."

Měl jste nějaký prostor si tam dát něco svého?
"Nemělo smysl něco vymýšlet. Já chtěl znak přes celou masku. Dozadu si dát přezdívku a dopředu číslo. Jen takové detaily."

Vzadu máte první slova státní hymny, to byl také váš nápad?
"To je taková osobní vsuvka pana umělce. Já jsem mu řekl, že mu věřím a že si s tím bude moci pohrát, jak bude chtít. Povedlo se."

Jak se těšíte na zápas s Kanadou?
"Moc. Chceme udělat radost fanouškům, pro které je to takový vrchol sezony. Myslím, že jsou všichni nažhavení na našeho soupeře. Viděli jsme, jak McDavid koupal obrany i brankáře soupeře, budeme si na něj dávat speciální pozor. Na druhou stranu takových hráčů je tam hrozně moc."

Jakou máte vy osobní zkušenost s Kanadou? Zahrál jste si někdy proti ní?
"Jen několikrát v mládeži. Naposledy asi ve dvacítkách. Nemají problém jít do branky. Když lovíte někde puk a přijedou k vám tři velký chlapi, to je samozřejmě hodně nepříjemné. Pak se v brankovišti neorientuje úplně lehce. Na druhou stranu lepší zkoušku před turnajem jsme si nemohli přát."

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud