19. května 2016 • 18:29

Křivda! Američany nastartoval gól z ofsajdu. Podráždí to, řekl expert

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tenhle moment nastartoval Američany za postupem ze čtvrtfinále mistrovství světa proti Čechům. 18letý útočník Auston Matthews vyrovnal ve 22. minutě po samostatném úniku na 1:1, gólu ale předcházel jasný ofsajd. Plánovaná jednička draftu NHL překonala brankáře Dominika Furcha i v samostatných nájezdech a český národní tým si po prohře 1:2 o medaile na MS v Rusku nezahraje.



Ano, Matthews to provedl ve druhé třetině i nájezdové loterii ve čtvrtfinále náramně. Prvně kličkou hodnou budoucí hvězdy NHL, podruhé bleskovou střelou zápěstím, gólman Furch v obou případech betony sklapnul pozdě. Vyrovnávací gól mladinkého Američana na 1:1 hyzdí velké ALE. Padl z ofsajdu, což potvrdily opakované záběry. Ke sporné situaci se vyjádřil i hokejový expert Radim Rulík, který zápas pro iSport.cz spolu s Martinem Ručinským komentoval.

Hrát se zápas kanadskoamerické NHL, Vladimír Vůjtek mohl verdikt rozhodčích ze začátku druhé periody rozporovat. Asistenti trenéra na tribuně dávají za mořem při sporných situacích hlavnímu kouči upozornění do sluchátek, a šéf střídačky si následně může vzít tzv. Coach's Challenge. Někdy to klapne a verdikt daný na ledě je stornován, někdy ne a tým pak ztrácí timeout.

Světový šampionát ale není NHL. Ve 22. minutě za stavu 1:0 pro český tým, vedoucí branku vstřelil v 16. minutě z trestného střílení Tomáš Zohorna , si Auston Matthews sjel na přihrávku Franka Vatrana, modrou čáru ale překročil o pár centimetrů dříve než puk. Gól, vyrovnáno na 1:1, žádná možnost přezkoumání!

VIDEO: Podívejte se na gól Austona Matthewse proti Čechům

"Hráči tu hru sledují, střídačky jsou velmi blízko ledu. Takže určitě na to měli svůj názor, pokud šlo o ofsajd, tak to určitě podráždí," měl jasno ve studiu iSport.cz Rulík.

Jinak ale před pohlednou akcí Američanů trenér mistrovského Litvínova ze sezony 2014/15 smekl. "Trošku jsme zaspali a byli špatně rozestavení, proto jeli Amíci přečíslení tři na dva. Matthews to ale provedl výborně, natlačil se před obránce Radima Šimka, neunáhlil se s koncovkou a parádně skóroval," pochválil um osmnáctiletého amerického supertalentu Rulík.

Radim Rulík o gólu USA na 1:1: Přímočará akce, ale ofsajd podráždí
Video se připravuje ...

Matthews, který si to s finským útočníkem Patrikem Lainem rozdá na letošním draftu do NHL o první místo a členství v organizaci Toronta (Maple Leafs budou volit první), zaznamenal na MS zatím osm kanadských bodů (5+3). Dva bodíky za dva góly bohužel i proti národnímu týmu, na který má spadeno už od mládežnických kategorií. Rodák ze San Franciska dal ve své dosavadní kariéře ve čtyřech zápasech proti Česku na mistrovství světa hráčů do 18 i do 20 let dohromady osm gólů.

Na sudí se zlobil i Vůjtek

Další spornou situaci viděli diváci v Moskvě ve 48. minutě, kdy Martin Zaťovič zajel do brankáře Keitha Kinkaida a vyfasoval dvouminutový trest za nedovolené bránění. Komentátoři České televize přitom pár vteřin před verdiktem avizovali, že na trestnou lavici půjde americký hráč a Češi budou hrát přesilovku. Zmýlená ale neplatila, hodně nespokojený tak byl na střídačce i reprezentační trenér Vladimír Vůjtek.

Jindy velký kliďas rozčíleně gestikuloval směrem k rozhodčím a ukazoval na kostku, kde režie zrovna pouštěla opakované záběry. Američané naštěstí přesilovou hru nevyužili.

Rozhodnutí nepadlo ani v desetiminutovém prodloužení a šlo se do nájezdů, které při střetu Česka s Američany ve čtvrtfinále rozhodovaly už dvakrát. V Praze v roce 2004 slavilo USA, ve Vídni o rok později Češi. O výhře Ameriky 2:1 rozhodl svým druhým gólem v utkání Matthews, žádný z trojice českých střelců proti Kinkaidovi neuspěl.

Více o mistrovství světa v Rusku čtěte ZDE >>>

"Je to loterie, hodně to bolí, škoda že jsme nedali druhý gól ze hry, to by asi rozhodlo," mrzelo kapitána národního týmu Tomáše Plekance . "Chtěli jsme medaili a hráli hezký hokej, bohužel se to nepodařilo dotáhnout do lepšího konce. Jsem ale rád, že se na šampionátu ukázali mladší kluci, kteří mají na to hrát NHL," dodal útočník Montrealu.

"Je to smůla, žádný zápas na MS jsme vlastně neprohráli v 60 minutách. Ale jsem rád, že navzdory patnácti nováčkům v týmu jsme ukázali, že hokej hrát umíme, ikdyž jsme měli mladý tým. Je to příslib do budoucna," zhodnotil zápas zadák Michal Jordán .

K zápasu se vyjádřil i hlavní trenér Vladimír Vůjtek. "Kdo zaslouží absolutorium, jsou jednoznačně brankáři, česká gólmanská škola ukázala, že je na výši," pochválil Pavla Francouze a Dominika Furcha Vůjtek, který na lavičce národního týmu končí. "Vaz nám dnes zlomily přesilovky, ty opravdu nešly," pojmenoval kámen úrazu 69letý kouč.

Experti po vyřazení: Odcházíme se vztyčenou hlavou
Video se připravuje ...

Experti o Vůjtkovi: Složil dobrý tým a vnesl do něj klid
Video se připravuje ...

Tomáš Zohorna proměnil nájezd ve čtvrtfinále proti USA
Tomáš Zohorna proměnil nájezd ve čtvrtfinále proti USA

Vstoupit do diskuse
0

MS hokej 2024 ONLINE - Mistrovství světa v ledním hokeji

Program Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud