19. května 2016 • 19:15

Ručinský a Rulík po vyřazení: Kašpara se soupeř naučil, rozhodly detaily

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyrovnaná bitva s penaltovou loterií, která pro český tým rozhodla o osudu šampionátu. Výběr trenéra Vladimíra Vůjtka nestačil na soubor Spojených států a ve čtvrtfinále MS v Rusku prohrál 1:2 po samostatných nájezdech. Bitvu přímo v redakci deníku Sport sledovali také trenér Radim Rulík a bývalý reprezentační útočník Martin Ručinský a oba po prohře hledali pozitiva. „Klukům se nedá nic vyčíst, odehráli vynikající zápas a odchází se vztyčenou hlavou,“ řekl pětačtyřicetiletý Ručinský.



Hrdinou duelu se stal osmnáctiletý supertalent Auston Matthews. Pravděpodobná jednička blížícího se draftu NHL byla jediným americkým střelcem v zápase, Matthews totiž uspěl nejen trefou ze hry, ale jako jediný mířil přesně i při samostatných nájezdech.

Jeho výkony byly pod drobnohledem expertů už během utkání. „Zaujal mě už na dvacítkách, je to kompletní hráč, vlastně už úplně vyzrálý,“ komentoval Ručinský hru soupeřova klenotu.

Největší překážkou pro celý tým byl ale brankář Keith Kinkaid. Neznámá dvojka z týmu New Jersey Devils, jenž má kontě v NHL pouhých 42 utkání, byla pro partu kolem Tomáše Plekance nepřekonatelnou zdí.

„Zkrátka chytil dobrý den. Přiznám se, že jsem doteď ani nevěděl, kde vlastně pořádně chytá, no a dnes držel celý tým v utkání,“ řekl Ručinský a Rulík souhlasil.

Mezeru si americký brankář hlídal, řekl Rulík

V prodloužení nejdříve český tým ustál nebezpečné dvouminutové oslabení a pak už byly na řadě nájezdy. A to je riziko i s excelentním nájezdníkem Lukášem Kašparem v sestavě, který až do dneška proměnil na šampionátu tři nájezdy. Ručinský už v průběhu nastaveného času varoval, že spoléhat se jen na něj, by nebylo moudré.

Vše se ukázalo o několik minut později, Kinkaid si na jeho fintu počíhal a bylo. Parádička s trefou mezi betony tentokrát nevyšla a Rulík měl jasno, americký brankář si soupeře nastudoval! „Bylo vidět, že to čekal a mezeru si hlídal,“ vykládal Rulík, kterého překvapila nominace Petra Koukala na samostatný nájezd.

I přes viditelné zklamání ale není prostor pro kritické komentáře. Hra národního týmu na šampionátu nadchla, i přes nevydařený závěr. „Penalty se nám nevydařily, rozhodly úplné detaily,“ myslí si Rulík a podobně burcuje i Ručinský. „Kluci se nemají za co stydět, odehráli výtečný turnaj,“ dodal.

Martin Ručinský o trenéru Vůjtkovi: Složil dobrý tým a vnesl do něj klid
Video se připravuje ...

Hodnocení po vyřazení:

Martin Ručinský: "Frustrace po prohře je velká, teď to kluky štve a jsou špatní, ale pak si uvědomí, jak hráli dobře a nakonec z MS budou mít dobrý pocit, ale chce to samozřejmě čas."

Radim Rulík: "Když se půjde touto cestou hladových mladých hráčů z extraligy, můžeme hrát o medaile, Pořád jsme hokejový národ a jsme schopni hrát proti světové špičce."

Martin Ručinský: " Vůjtek je velice kvalitní trenér, poslední měsíce jsem ho poznal osobně a když sleduju projev tohoto týmu, určitě působil stylem, že partu stmelil a hráčům dával klid a vnesl do národního týmu jiného ducha."

Radim Rulík: "Americký gólman byl na Kašpara připravený a mezeru si hlídal."

Martin Ručinský: "Gólmani už se před zápasem díky technologiím na potenciální střelce koukají, brankář byl na Kašpara ready."

Co říkali před nájezdy:

Martin Ručinský: "Prodloužení jsou nervy pro diváka, na hráče to působí jinak, teď už je to loterie."

Radim Rulík: "Po celou sezonu se trénuje kdo pojede nájezdy, asi nebude rozhodovat překvapení. Já osobně bych teď Furcha za Francouze nestřídal."

Hodnocení 3. třetiny

Martin Ručinský: "Moc pěknej hokej, šance na obou stranách ve třetí části, oba brankáři chytají výborně, tak uvidíme co prodloužení."

Radim Rulík: "Kolem 7. minuty první třetiny jsme byli přesvědčení, že kdo dá první gól vyhraje. USA jsou velmi nebezpeční v útoku, hraje se hezký hokej ve vysokém tempu. Náš tým určitě nezklamal a hráči tam nechali všechno."

Hodnocení 2. třetiny:

Radim Rulík: "Čekají nás momenty, kdy kouč asi bude víc protáčet na ledě první a druhý útok."

Martin Ručinský: "Kluci hrají vynikající turnaj, překvapili pojetím hry, kterou předvádí. Americký brankář ale asi chytil dobrej den, ani jsem pořádně nevěděl, kde chytá a dneska USA drží v zápase, z naší strany je to trochu neplodný."

Radim Rulík: "Amerika v oslabení výborně braní a hlídá hráče připravené na střelu."

Martin Ručinský: "USA dali sice gól, ale podle mého názoru to byl ofsajd. Ale teď jsou zpátky ve hře a budou kousat. Faksa to měl při nájezdu těžký, brankář to udělal výborně. Vytváříme si šance, moc nového toho trenéři v šatně neřeknou, ale nesmíme inkasovat a nenechat se zbytečně vylučovat, teď jde o trpělivost a čekání na příležitost, která určitě přijde."

21:27: Matthews vyrovnává. Česko - USA 1:1.

Radim Rulík o gólu USA na 1:1: Přímočará akce, ale ofsajd podráždí
Video se připravuje ...

Hodnocení 1. třetiny:

Radim Rulík: "Teď bude záležet na tom, jaký výkon podáme my, se sebevědomím Američanů gól obdržený ve vlastní přesilovce určitě nic neudělá."

Martin Ručinský: "Faksa se mi strašně líbí, sledoval jsem ho v Americe, hrál výborně, dostával plno prostoru, je vidět, že má od trenéra důvěru, jde o výborného kmplexního hráče."

Radim Rulík: "Od nás to bylo opatrnější, oni působili nebezpečněji, ale my jsme potřebovali dát gól, abychom získali dostali větší klid. Největší síla našeho mužstva je, že je dobře vybraný. z těch možností, co trenéři měli, se složil výborný tým, který je kompaktní."

Martin Ručinský: "Tým USA vstupem překvapil, jeho hráči byli aktivnější a měli šance, my jsme působili nervóznějším dojmem, ale od půlky třetiny už byla hra vyrovnaná."

15:23: Tomáš Zohorna otevřel skóre po trestném střílení - 1:0!

Martin Ručinský: "Provedl to vynikajícím způsobem, rozhodil brankáře a výborně zakončil."

Martin Ručinský o trestném střílení Tomáše Zohorny: Provedl to vynikajícím způsobem
Video se připravuje ...

Co řekli před začátkem zápasu:

Martin Ručinský: "Jedna věc je odehrát základní skupinu, ale čtvrtfinále je hodně ošidný, v jednom zápase se může stát cokoliv. Je příjemný mít v týmu penaltového mága Kašpara. Věřím, že kdyby na nájezd došlo, že ho znovu dá."

Radim Rulík: "Nikdo nečekal že postoupíme z prvního místa, to našim dodalo sebevědomí, ale USA je nevyzpytatelný tým a nikdo nevíme pořádně co čekat, ale snad si formu ze skupiny přeneseme do čtvrtfinále a USA porazíme. Furcha jsem v bráně čekal, i když si myslím, že oba gólmani podávají výborný výkony."

Martin Ručinský: "Pozice favorita kterou máme je zasloužená, základní skupinu jsme hráli líp, naše šance vidím dobře a přes USA postoupíme."

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Aktuální zápasy
Články odjinud