Jaroslav Kalina
17. května 2017 • 09:19

Expert Farda: Švýcaři hráli mravenčí hokej, od kluků jsem čekal víc

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

O Švýcarsku ví první a poslední. Ještě aby ne, když někdejší reprezentační útočník Richard Farda společně s legendárním Václavem Nedomanským emigroval v roce 1974 do země helvétského kříže. Jednasedmdesátiletý bývalý kouč Slavie či jihlavské Dukly se tak ochotně rozpovídal o české generálce před čtvrtfinále, kterou národní tým prohrál 1:3. "Švýcaři byli lepší, čekal jsem, že se kluci lépe předvedou. Opět jsme měli špatnou první třetinu," měl jasno mistr světa z roku 1972. 



Dohrál tenis a šel se dívat na hokej. Pro stále aktivního penzistu Richarda Fardu bylo velmi zvláštní sledovat bitvu české reprezentace proti Švýcarům, u kterých byl až do Sametové revoluce jako doma. Srdce si však vybralo družinu se lvy a orlicemi na prsou...  

Jak těžké pro vás bylo sledovat duel mezi dvěma zeměmi vašeho srdce?
"Vždycky to bylo, je a bude zvláštní. Známí se mi před zápasem smáli a ptali se, komu budu fandit, protože mám Švýcarsko jako svůj druhý domov. Přál jsem samozřejmě českým klukům, ale Švýcaři byli v zápase lepší. Trochu jsem to čekal potom, co porazili Kanadu. Škoda, myslel jsem, že národní tým odehraje tohle utkání lépe. Švýcarsko hrálo takovou mravenčí hru. Od obrany po útok to měli hezky uspořádané.“

Co podle vás rozhodlo zápas se Švýcary?
"Nejdůležitější byl první gól. Dostali jsme ho hned na začátku a pak už se děj zápasu vezl podle něj. Opět jsme měli špatnou první třetinu, která nás na turnaji trápí pořád. Počítám do toho i výhru nad Francií, protože tam nám to uhrál především brankář."

Postrádal jste ve hře výkon hráčů z NHL?
"Nemůžu říct, že by se někdo z mužstva flákal, to vůbec ne. Od kluků z Ameriky jako Tomáše Plekance , Davida Pastrňáka a Jakuba Voráčka jsem však čekal víc. Jasně, plní jiné role. Třeba Kuba je motor týmu, táhne ho, ale doufal jsem, že bude mít víc gólů."

Česko - Švýcarsko 1:3. Musíme zlepšit vstup do zápasu, pozitivem je výkon Pastrňaka, říká redaktor iSport.cz
Video se připravuje ...

Proti Švýcarsku si na mistrovství světa připsal první start obránce Libor Šulák. Co říkáte na tento letošní objev v reprezentaci?
"Musím se přiznat, že toho klučinu moc nesleduji. Je pro mě velká neznámá. Trenéři si ho vytáhli ze Znojma a patrně je zaujal. Jak říkám, v sezoně jsem ho nezaznamenal, ale všiml jsem si, že má parádní střelu. Realizační tým snad ví, co dělá."

Myslíte, že  se nějak odrazí úterní výkon ve čtvrtfinále?
"Těžko říct, zda se to odrazí. Nicméně jsou jasné dvě věci. Budeme se muset zlepšit a makat daleko víc."

Komu byste dal ve čtvrtek prostor v bráně?
"Doufám, že do brány půjde ve čtvrtfinále Pavel Francouz . Jeho forma se mi líbí celou sezonu a na mistrovství světa mě v tom jenom utvrdil."

Proti národnímu týmu se postaví Rusko. Jaké dáváte Česku šance?
"Koukal bych se na to optimisticky. Řekl bych, že s Rusy budeme hrát dobře. Koukal jsem, jak hráli proti Lotyšům. To byla palba! Jenomže potom padli s Američany. Podle mě se dají porazit. Proti nim jsme na světových šampionátech vždycky dokázali něco vymyslet."

Lepší varianta než, než kdyby v cestě stála USA?
"Rozhodně. Bylo by to horší. Tam jsou samí mladí kluci, kteří se chtějí předvést a dostat smlouvu v NHL. Zámořský styl nám vůbec nesvědčí.“

Vše o MS v hokeji 2017 najdete ZDE: 

MATCH OVERVIEW LEGACY
16. 5. • 16:15
Česko
Česko
1:3
ONLINE
16. května
16:15
Švýcarsko
Švýcarsko
Góly

Domácí: 34:08. Červenka

Hosté: 01:42. Praplan, 28:36. Suri, 52:09. Brunner

Sestavy

Domácí: Mrázek (Francouz) – Gudas, R. Šimek, Jeřábek, J. Krejčík, Kempný, Rutta, Šulák, Kundrátek – Plekanec (A), Sobotka, Voráček (C) – Červenka, Jan Kovář (A), Pastrňák – Birner, P. Vrána, Řepík – Horák, R. Hanzl, T. Zohorna.

Hosté: Schlegel (Genoni) – Diaz (C), Marti, Schlumpf, Kukan, Loeffel, Genazzi – Ambühl (A), Herzog, Malgin – Praplan, Suri, Haas – Bodenmann, Richard, Brunner – Rüfenacht, Schäppi (A), Suter.

Rozhodčí

Kubuš (SVK), Linde (SWE) – Dedioulia (BLR), Sormunen (FIN)

Stadion

AccorHotels Arena, Paříž

Návštěva

4 531 diváků

Skupina B

Z V VP PP P Skóre B
1. Kanada 7 6 0 1 0 32:10 19
2. Švýcarsko 7 3 2 2 0 22:14 15
3. Česko 7 3 2 0 2 23:14 13
4. Finsko 7 2 2 1 2 20:22 11
5. Francie 7 2 2 0 3 23:19 10
6. Norsko 7 2 0 2 3 13:19 8
7. Bělorusko 7 2 0 1 4 15:27 7
8. Slovinsko 7 0 0 1 6 13:36 1

 

   

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud