22. dubna 2018 • 10:45

Mladík Galvas dál sní o MS. Udělám pro nominaci maximum, sliboval bek

Autor: kal
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

V útoku mají z čeho vybírat, defenziva ale strádá. Trenéři české hokejové reprezentace pokračují v ladění sestavy na blížící se mistrovství světa v Dánsku. Ofenziva je pestrá, obrana má však mezery. Přichází tak velká šance pro mladé neokoukané beky jako je například osmnáctiletý Jakub Galvas. „Užívám si každého střídání na ledě. Jsem nesmírně vděčný za to, že můžu hrát za Česko. Nebudu předbíhat, je to na trenérech, ale udělám pro šampionát všechno,“ sebevědomě řekl olomoucký zadák, který nechyběl u české výhry 3:1 nad Švédy na Carlson Hockey Games v Pardubicích.



Žije si svůj hokejový sen. Jen co mladičký obránce Jakub Galvas dohrál s Olomoucí sezonu, dostal pozvánku do seniorské reprezentace. A stále se drží. Jméno rodáka z Ostravy pořád figuruje v sestavě připravující se na květnový šampionát. Z výběru kouče Josefa Jandače ho nedostalo ani nepříjemné ústní zranění, které si přivodil při svém debutu v seniorské reprezentaci před třemi týdny v Příbrami.

„Byla to zajímavá premiéra. Nikdy na ní nezapomenu,“ smál se. „Bylo to nepříjemné, ale zranění se rychle hojí. Ještě mě čeká kontrola, ale snad již brzy budu moct hrát bez mřížky,“ prozradil Galvas, který ve svém prvním zápase proti Švýcarsku stihl vstřelit gól. Hořkosladkým debutem navíc překonal svého otce Lukáše Galvase. Devětatřicetiletý matador má sice na svém kontě tři reprezentační starty, ale ani v jednom neskóroval. Syn ho stihl předběhnout hned na začátku.

„Za tu dobu, co se připravuji s reprezentací, jsem doma ještě pořádně nebyl. Ještě jsem s tátou o tom moc nemluvil. Že má na kontě tři zápasy v nároďáku, vím dlouho. Kdysi říkal, že mi tím nastavil takovou laťku,“ zavzpomínal s úsměvem olomoucký šikula. Při odpovědi na otázku, zda proběhne s otcem Lukášem po návratu domů hecování, se pořádně zasmál. „Že by to jako v devětatřiceti ještě zkusil? To už asi ne. Je to hezký pocit předčit takhle tátu, ale smát se mu za to nebudu. Myslím si, že on mi tohle přeje a za to jsem rád,“ řekl s radostí ve tváři.

Galvas senior a junior si v již skončené klubové sezoně společně zahráli v jednom týmu. Olomoučtí trenéři dokonce po většinu ročníku drželi otce se synem v obranné dvojici. „Sezonu s tátou jsem si neskutečně užil. Bylo to neuvěřitelné. Ani jsem netušil, že by k tomu mohlo vůbec dojít. Všechno se to však seběhlo tak rychle, že jsem byl najednou na ledě vedle něj. Do toho nás trenéři dali dohromady, což bylo super. Vzájemně jsme se doplňovali a hrálo se nám spolu dobře,“ přiznal mladý reprezentant.

Vzhledem k tomu, že do letošního mistrovství světa nezasáhnou obránci jako Jan Rutta, Tomáš Kundrátek , Jan Kolář a další, má Galvas nemalou šanci si vybojovat místo v sestavě, která se vydá do Kodaně. Zůstává však skromný. „Už jenom to, že můžu hrát v přípravě či teď na domácím turnaji v Pardubicích mě moc těší. Jsem za to ohromně vděčný. I kdyby nominace do Dánska nevyšla, budu mít především dobrý pocit, že jsem pro to udělal všechno,“ prozradil hráč, kterého si minulý rok v draftu NHL vybralo Chicago v 5. kole ze 150. místa.

Robin Hanzl (uprostřed dole) z České republiky oslavuje se spoluhráči gól.
Robin Hanzl (uprostřed dole) z České republiky oslavuje se spoluhráči gól.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud