Květoslav Šimek
10. května 2019 • 15:30

TOP 7 gólmanů MS: legenda, ruský dříč, český hříšník i přeplacený tragéd

Vstoupit do diskuse
0
  • Nejlepší gólmani, kteří se představí na hokejovém šampionátu v BratislavěNejlepší gólmani, kteří se představí na hokejovém šampionátu v BratislavěFOTO: Koláž iSport.cz

    Soupisky pro mistrovství světa v Bratislavě a Košicích jsou našlapané. Kdo bude chtít uspět, musí se opřít o skvělého gólmana. Jaké jsou největší, či nejvýraznější, hvězdy nadcházejícího šampionátu v maskách?

  • Henrik Lundqvist (Švédsko)

    Henrik LundqvistFoto Barbora Reichová (Sport)

    Pojem mezi brankáři. Když se proti němu nedávno poprvé na mezinárodní scéně postavil Patrik Bartošák, hned mluvil o tom, že si musí pořídit společnou fotografii. Sedmatřicetiletá švédská legenda slavila titul mistra světa před dvěma lety společně s dvojčetem Joelem, když se ozvala závěrečná siréna spoluhráči Lundqvista v bráně málem „zašlapali“. V NHL věrně už čtrnáct let hájí barvy New York Rangers. A věří, že na sklonku kariéry prolomí čekání na Stanley Cup.

  • Andrej Vasilevskij (Rusko)

    Andrej VasilevskijFoto REUTERS/David W Cerny

    Rodákovi z Ťumeně je sice teprve 24 let, ale z mistrovství světa už má dvě medaile. Zlato z roku 2014 a bronz z roku 2017. Chválu na něj pějí i v NHL, kde chytá za Tampu Bay Lightning. „Nejvíc pracovitý hráč, co jsem zatím mohl vidět,“ přitakal i spoluhráč Ondřej Palát. „Na trénink chodí dvě hodiny před námi, zůstává na stadionu hodinu po nás.“ Jasná jednička klubu, který v základní části dorovnal historický rekord NHL v počtu výher. Už dva roky zpátky byl Vasilevskij třetí v anketě o nejlepšího gólmana, v nominaci na Vezina Trophy je i letos.

  • Patrik Bartošák (Česko)

    Patrik BartošákFoto Barbora Reichová (Sport)

    Nebýt průšvihu z konce roku 2015, kdy byl v Americe svou tehdejší přítelkyní obviněný z domácího násilí, tak dávno chytá NHL. Kopřivnický rodák zářil v zámořských juniorkách, v roce 2013 byl vyhlášený nejlepším brankářem CHL i WHL, s Manchester Monarchs vyhrál v roce 2015 Calder Cup v AHL. Výrazně se posunoval v hierarchii brankářů Los Angeles Kings. Obvinění z domácího násilí mu solidně rozjetou kariéru v zámoří zbouralo. Vrátil se do Vítkovic, v extralize i v české reprezentaci schopnosti potvrdil. A teď se chce ukázat i na mistrovství světa.

  • Matt Murray (Kanada)

    Matt MurrayFoto AP Photo

    Do brankoviště Pittsburghu Penguins vletěl Murray v sezoně 2015/16 jako uragán. Syn rodičů s kořeny ve Skotsku a Nizozemsku chytal neskutečně, v pouhých jednadvaceti letech měl parádní premiéru v play off. Výrazně pomohl Tučňákům ke dvěma Stanley Cupům v řadě za sebou (2016 a 2017), z brankoviště vytlačil i hvězdného Marc-André Fleuryho. V NHL se stal teprve šestým nováčkem mezi gólmany, který se hned dočkal poháru. V posledních sezonách jej ovšem brzdí zdravotní problémy, dlouho se například dostával z několika otřesů mozku.

  • Cory Schneider (USA)

    Cory SchneiderFoto ČTK/AP

    Zkušený, třiatřicetiletý gólman, neprožívá v New Jersey zrovna idylické období. Ještě před třemi lety byl vybrán k Utkání hvězd NHL, měl být nástupcem legendárního Martina Brodeura. Devils mu nasypali 6 milionů dolarů ročně, ale v této sezoně odchytal jen 26 zápasů. Oficiálně byl zraněný, nicméně důvodem byla spíš mizerná forma. Na mistrovství světa se bude chtít Schneider „rehabilitovat“. S reprezentací zatím slavil pouze jednu medaili - stříbro na mistrovství světa do 18 let v sezoně 2003/04.

  • Reto Berra (Švýcarsko)

    Reto BerraFoto Reuters

    Pamatuje obě senzační stříbra Švýcarů z mistrovství světa. V roce 2013 Berra v semifinále vynuloval Američany (3:0) a výrazně pomohl k první švýcarské medaili po šedesáti letech. Jeho parťákem tehdy byl Martin Gerber. Před rokem si Berra senzační švýcarskou stříbrnou jízdu zopakoval s Leonardem Genonim. Zajímavostí je, že ve finále je pokaždé zastavilo Švédsko. V roce 2013 Švédové vyhráli 5:1, loni až po nájezdech 3:2.

  • Patrik Rybár (Slovensko)

    Patrik RybárFoto Jaroslav Legner (Sport)

    Piešťany, Hradec Králové, Detroit. Slovenský čahoun se trpělivě posunuje mezi brankářskou elitu. Po skvělých sezonách v české extralize podepsal kontrakt s Detroitem, sezonu odchytal na farmě v Grand Rapids (37 zápasů/ průměr 2,49, úpěšnost 90,8%). Na domácím šampionátu se bude bít o roli jedničky se zkušeným Markem Čiliakem z Komety Brno.

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa v hokeji ONLINE

Program Nominace Vstupenky Sestřihy z MS Výsledky MS v hokeji 2023 MS hokej U20

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Hokej dnes * Spengler Cup * MS v hokeji žen

Skupina B
Články odjinud