29. dubna 2022 • 16:25

Gólmani pro MS: posily ze zámoří i borci z Evropy. Nejblíže je Vejmelka

Vstoupit do diskuse
0
  • Jací gólmani by mohli chytat na MS?Jací gólmani by mohli chytat na MS?FOTO: koláž iSport.cz

    Každoroční otázka, kterou když z pozice trenéra reprezentace zodpovíte správně, akcie na úspěch rapidně vzrostou. Naopak když se netrefíte, způsobí to dalekosáhlé potíže. Letos je gólmanská paleta obzvlášť barevná. Vůbec to není tak, že by jedno čnělo nad ostatními. V současnosti je v týmu trojice Petr Kváča, Štěpán Lukeš a Marek Langhamer. Na 99 % se tato trojice brzy rozpadne. Kdo je tedy ve hře?

  • Karel Vejmelka

    Arizona/NHL
    věk: 25
    zápasy: 51
    výhry: 13
    úspěšnost zákroků: 90 %
    průměr: 3,6

    Nečekaně si urval hned po příchodu z Komety místo v Arizoně. Pokud se na poslední chvíli nezraní, dorazí. Menší riziko spočívá v tom, že celou sezonu chytal v týmu, který dostávat příděly, šlo na něj i přes 50 střel za zápas. Na MS půjde o těsné bitvy, kdy nesmíte udělat chybu.

    Šance podle deníku Sport pro MS: 95 %

  • Petr Kváča

    Liberec
    věk: 24
    zápasy: 44
    výhry: 22
    úspěšnost zákroků: 91,66 %
    průměr: 2,41

    V extralize patří ke špičce, která vždy tak nějak lehce ťuká na dveře nominace na mistrovství světa. Jasně nejlepší hráč Liberce v celé sezoně by pro finskou misi, pokud přijede alespoň dvojice ze zahraničí, připadal do úvahy pro roli trojky. K té má blíž, než ostatní.

    Šance podle deníku Sport pro MS: 45 %

  • Marek Langhamer

    Ilves/Liiga
    věk: 27
    zápasy: 26
    výhry: 14
    úspěšnost zákroků: 90,8 %
    průměr: 2,56

    Nenápadný, neokoukaný, ale neskutečně pracovitý. Ročník v Tampere měl kvalitní, nebylo divu, že od Petra Nedvěda dostal laso a zapojil se do přípravy. I v souvislosti s jeho jménem se nejčastěji mluví o postu třetího brankáře. Ale to jen za předpokladu, že by přijeli dva další muži. Jinak může myslet výš.

    Šance podle deníku Sport pro MS: 40 %

  • někdo jiný

    Nakonec z NHL může dorazit i někdo další. Určitě ne zraněný Petr Mrázek, ale třeba Vítek Vaněček? Washington nemá úplně dechberoucí formu, Capitals mohou být z play off venku ještě před startem mistrovství světa. Favorit na Stanley Cup je Colorado, ale jemu odešla forma, takže když negativně překvapí, může být k dispozici Pavel Francouz. V Calgary je pak Dan Vladař, variantou může být i David Rittich z Nashvillu.

    Šance podle deníku Sport pro MS: 40 %

  • Lukáš Dostál

    San Diego/AHL
    věk: 21
    zápasy: 39
    výhry: 18
    úspěšnost zákroků: 91,5 %
    průměr: 2,63

    Anaheim si ho ladí jako budoucí oporu. Brzy přijde jeho čas i v NHL nastálo. Je tady jedno riziko, překoná se, aby San Diego šlo v play off dál. Z toho na vás může právě vybafnout problém, když se zblázní, tak i poslední nasazený klub pro vyřazovací boje může postoupit. Nakonec nemusí být volný.

    Šance podle deníku Sport pro MS: 35 %

  • Štěpán Lukeš

    Karlovy Vary
    věk: 26
    zápasy: 35
    výhry: 20
    úspěšnost zákroků: 91,09 %
    průměr: 2,54

    Totální salámista v dobrém slova smyslu. Z reprezentace ho nejdřív vyřadíte, pak vezmete zpátky a on je skvělý proti Finsku. Role trojky by pro něj byla za odměnu, přijal by ji naprosto s klidem. V bráně vypadá hrozně klidně, jako kdyby tam ani nebyl. Najde si puk, sebere, jedeme dál.

    Šance podle deníku Sport pro MS: 20 %

  • Jakub Kovář

    Curych/NL
    věk: 33
    zápasy: 14
    výhry: 9
    úspěšnost zákroků: 93,2 %
    průměr: 2,15

    Má hodně zvláštní sezonu. Nejdřív u něj hrozil konec kariéry, ale v zimě podepsal Curychu, stal se jasnou jedničkou a hvězdou švýcarské ligy. Měl ohromnou motivaci jet na olympiádu, což nevyšlo. Pokud by po finále ve Švýcarsku kývl na MS, musel by vědět, že bude chytat. Může být i dost unavený.

    Šance podle deníku Sport pro MS: 20 %

  • Dominik Furch

    Färjestad/SHL
    věk: 32
    zápasy: 36
    výhry: 20
    úspěšnost zákroků: 90,2 %
    průměr: 2,57

    Tajný trumf a jméno, které sám zmínil trenér brankářů Zdeněk Orct. Je zde ale malá potíž. Je reálná šance, že Färjestadu skončí finálová série proti Lulee až 11. května, tedy dva dny před startem šampionátu. I proto je naděje na nominaci tak malá, trenérům se nebude chtít sahat do připravené sestavy.

    Šance podle deníku Sport pro MS: 5 %

Vstoupit do diskuse
0

MS v hokeji ONLINE - Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě

Program a skupiny MS v hokeji 2024 Nominace Vstupenky Výsledky MS v hokeji 2023 MS v hokeji žen MS v hokeji U20 MS v hokeji U18

Mistrovství světa v hokeji 2024 se vrací do Česka. Od 10. do 26. května 2024 bude hostit MS v hokeji Praha a Ostrava. Česká hokejová reprezentace odehraje všechny zápasy v Praze, ve skupině B se postupně utká s Finskem, Norskem, Švýcarskem, Dánskem, Rakouskem, Velkou Británií a Kanadou.

Spengler Cup * Hokejové dresy reprezentace ČR * Vlajky ČR

Play off
Články odjinud


Články odjinud